Vålerenga vinner 16. mai- kampen - i august

Rosenborg og Brann har ingenting å frykte selv om Vålerenga vil den gjeldende 16. mai-ordningen til livs. De får jo hjemmekampene sine uansett.

VIL ENDRE 16.MAIREGLENE: Vålerenga vil ikke at klubber som Brann og Rosenborg skal ha enerett på 16.maikamper. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VIL ENDRE 16.MAIREGLENE: Vålerenga vil ikke at klubber som Brann og Rosenborg skal ha enerett på 16.maikamper. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Oslo — tirsdag 15. mars
 
I DAGBLADET SIST onsdag  skrev jeg om og applauderte Vålerengas forslag til å forandre oppsettet for den årlige 16. mai runden. Det er jo ikke lenger noen mening i at (bare) Rosenborg og Brann skal ha hevd på hjemmekamp på fotballens festdag.

SÅ LENGE MOTIVASJONEN bak RBKs og Brann økonomiske fordel handlet om å få opp tilskuertallene i norsk fotball — og det var en god tanke — har Norsk Toppfotball ett av to å gjøre: Enten viderefører man den gode tanken gjennom å vedta og tilrettelegge for flere store publikumskamper 16. mai.

Eller så man glemme hele greia.

VÅLERENGAS FORSLAG, SOM ble godt mottatt på NTF-møtet i forrige uke, handler om å øke bruttotallene på publikumssida. Mange supportere, og da spesielt i Trondheim og Bergen siden det er disse klubbene som føler seg angrepet, evner ikke helt å skjønne det. For hvis Vålerenga foreslår å skrote en avtale RBK og Brann har enerett på, da må det jo være sånn at det går ut over RBK og Brann?

Ikke sant?

En konkurrerende klubb foreslår jo ikke noe som kan være bra for konkurrentene?

"SAKEN ER DEN  at Bergen har ET eneste stort idrettsarrangment i året og det er 17 500 tilskuere på Brann Stadion" skrev Leif Hansen i en e-post torsdag.

HAN VAR IKKE den eneste som tenkte på seg og sine. Og av alle naturlige fotballårsaker — og da tenker jeg på supporternes følelser som er blinde — skjønner jeg det.

Men jeg skjønner ikke hvorfor mange av de som holder med RBK og Brann ikke skjønner forslaget.

VÅLERENGA ØNSKER AT de åtte lagene med størst publikumsoppslutning i Tippeligaen og Adeccoligaen 2011 (hjemmebane) får hjemmekamp 16. mai 2012. De åtte med størst oppslutning i 2012 får hjemmekamp 2013 — o.s.v., o.s.v. Og de 32 klubbene som utgjør Norsk Toppfotball liker tanken selv om enkelte av dem mener det kanskje holder at de fem største klubbene får en fast ordning.

Slik at de som nesten når opp til de åtte største kan ha 16. mai kampen som en gulrot hvert annet år.

MOLDE BØR FÅ hjemmekamp under Jazzfestivalen hvert eneste år. Akkurat slik Vålerenga bør få det under Norway Cup. Det er flere slike publikumsøkende hensyn å ta i norsk fotball. Og det må NTF gjøre. For det er ikke bare litt dumt at VIF eksempelvis er i Skien under Norway Cup når de kunne hatt huset fullt av unge fotballspillere på Ullevaal.

Ikke sant?

INGEN FORSLAG I denne retningen ble vedtatt i forrige uke. Men de vil bli det i august. I en eller annen form. For så lenge vi vet at 16. mai runden har hatt synkende publikumsoppslutning de siste årene - og at det er komplett idioti at Molde eksempelvis ikke spiller hjemme når det er full fest i byen - er det bare en ting å gjøre.

Å gjøre det.

PS! Redaksjonens Manchester City-hovedkvarter — Gorm A. — tok etter gårsdagens dagbokpublisering sterk avstand fra min siterende påstand om at han ikke tror City er i stand til å slå by- og redaksjonsrival United.

Den oppjusterte og reelle frykten er nå at han tror City kan slå United — for deretter å tape for Stoke i finalen.

De rødes yppersteprest — Sigve K. — har ennå ikke kommentert den ambivalente stemningen på sportsdeskens Moss Side.

To be continued..........