Vålerengas forslag vinner kampen om 16. mai

Rosenborg og Brann har ingenting å frykte fordi Vålerenga vil den gjeldende 16. mai-ordningen til livs. De får jo hjemmekampene sine uansett.

HJEMMEKAMP 16. MAI: I 2010 fikk RBK og trener Erik Hamren besøk av Hønefoss 16. mai.Det ble 3-0-seier på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HJEMMEKAMP 16. MAI: I 2010 fikk RBK og trener Erik Hamren besøk av Hønefoss 16. mai.Det ble 3-0-seier på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Oslo — fredag 11. mars

I DAGBLADET ONSDAG  skrev jeg om og applauderte Vålerengas forslag til å forandre oppsettet for den årlige 16. mai runden. Det er jo ikke lenger noen god grunn eller mening i at bare Rosenborg og Brann skal ha hevd på hjemmekamp på fotballens festdag.

Så lenge motivasjonen bak RBKs og Brann økonomiske fordel handlet om å få opp tilskuertallene i norsk fotball — og det var en god tanke — har Norsk Toppfotball ett av to å gjøre:

Enten viderefører man den gode tanken gjennom å vedta og tilrettelegge for flere store publikumskamper 16. mai.

Eller glemme hele greia.

VÅLERENGAS FORSLAG, SOM ble godt mottatt på onsdagens NTF-møte, handler om å øke bruttotallene på publikumssida. Mange supportere, og da spesielt i Trondheim og Bergen siden det er disse klubbene som føler seg angrepet, evner ikke helt å skjønne det.

For hvis Vålerenga foreslår å skrote en avtale RBK og Brann har enerett på, da må det jo være sånn at det går ut over RBK og Brann?

Ikke sant?

Vålerenga kan jo ikke foreslå noe som kan gavne konkurrentene?

"SAKEN ER DEN  at Bergen har ET eneste stort idrettsarrangment i året og det er 17 500 tilskuere på Brann Stadion" skrev Leif Hansen i en e-post torsdag morgen.

HAN VAR IKKE den eneste som tenkte på seg og sine. Og av alle naturlige fotballårsaker — og da tenker jeg på supporternes følelser som er blinde — skjønner jeg det.

Men jeg skjønner ikke hvorfor mange av de som holder med RBK og Brann ikke skjønner forslaget.

VÅLERENGA ØNSKER AT de åtte lagene med størst publikumsoppslutning i Tippeligaen og Adeccoligaen 2011 (hjemmebane) får hjemmekamp 16. mai 2012. De åtte med størst oppslutning i 2012 får hjemmekamp 2013 — o.s.v. Og de 32 klubbene som utgjør Norsk Toppfotball liker tanken selv om enkelte av dem mener det kanskje holder at de fem største klubbene får en fast ordning.

Slik at de som nesten når opp til de åtte største kan ha 16. mai kampen som en gulrot hvert annet år.

MOLDE BØR FÅ hjemmekamp under Jazzfestivalen hvert eneste år. Akkurat slik Vålerenga bør få det under Norway Cup. Det er flere slike publikumsøkende hensyn å ta i norsk fotball. For det er ikke bare litt dumt at VIF eksempelvis er i Skien under Norway Cup når de kunne hatt huset fullt av unge fotballspillere på Ullevaal.

Ikke sant?

INGEN FORSLAG I denne retningen ble vedtatt på onsdag. Men de vil bli det i august. I en eller annen form. Det er veldig klokt.

FOR SÅ LENGE vi vet at 16. mai runden har hatt synkende publikumsoppslutning de siste årene - og at det er komplett idioti at Molde eksempelvis ikke spiller hjemme når det er full fest i byen - er det bare en ting å gjøre.

Å gjøre det.