- Valgerd må hjelpe Anette

FIS nekter Anette Sagen å fly langt i skibakken. Det provoserer på Stortinget, og SV ber nå idrettsministeren ta grep.

- Dette er forhistorisk og nesten latterlig, sier May Hansen (SV), nestleder i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget.

Hun er kraftig provosert over at norgesmester Anette Sagen (19) og hennes hoppvenninner ikke får lov til å hoppe i skiflygingsbakker.

- Jeg tror FIS (Det internasjonale skiforbundet) er redde for at kvinnene skal fly forbi mennene, sier Hansen. Under NM i Holmenkollen for ei drøy uke siden hoppet Sagen like langt som hoppukevinner Sigurd Pettersen.Østerrikske Daniela Iraschko hoppet forrige vinter.

Krever dokumentasjon

- Som nestleder i en komité som har ansvar for både likestilling og idrett er jeg nødt til å ta opp dette. Jeg kommer til å be statsråd Valgerd Svarstad Haugland ta opp saken med FIS, sier Hansen.

SV-politikeren har ikke noe tro på at kvinner ikke skal kunne lande støtt 200 meter etter hoppkanten.

- For å godta en forskjellsbehandling vil jeg se dokumenterte argumenter for at kvinner ikke kan fly på ski. Det har jeg ikke sett. Dette er rett og slett håpløst i et land som påberoper seg å være gode på likestilling, forteller Hansen.

I tillegg til å be Svarstad Haugland angripe hoppforbudet, ønsker hun at også idretten skal gå i seg selv.

- Selv om Sagen-saken er et skrekkeksempel, er det også mange andre ting å ta tak innen idrett og likestilling.

Drømmer om 200

Anette Sagen, som er en av verdens beste kvinnelige skihoppere, har et mål: Hun ønsker å ta sats og fly 200 meter ned i skibakken. Det ser ikke lyst ut nå, for FIS ønsker å holde jentene i K-90-bakker.

Stortingsrepresentant Hansen er glad for at Sagen selv kjemper for sveveretten, men samtidig synes hun det er trist at Sagen ikke får utnyttet talentet sitt 100 prosent.

- Hun er ei fantastisk idrettsjente som nå ikke får vist seg fram. Stå på, Anette, så skal vi gjøre jobben vår slik at du får hoppet!

FLYHJELP: May Hansen (SV) ber idrettsminister Svarstad Haugland ta opp flyforbudet med idrettsledelsen.
FÅR IKKE FLY: En av verdens beste kvinnelige skihoppere, Anette Sagen, får ikke lov av FIS til å delta i konkurranser i skiflygingsbakker.
FLYFORBUD: Anette Sagen.