Valgerd vil gi jentene mer penger

Både kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og Norges Fotballforbund mener fotballjentene må få mer penger.

Til tross for at kvinnelandslaget har nådd semifinalen i EM, får de ikke toppidrettsstipend fra Olympiatoppen. Årsaken er at de ikke kvalifiserte seg til OL. Seier i EM gir heller ikke automatisk stipend. Dermed mister fotballjentene flere millioner i støtte.

Nå mener Norges Fotballforbund (NFF) at det er på høy tid at fotballjentene bør få stipendet tilbake. De får støtte fra kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

-  Fortjener stipend

-  Jeg vil ikke instruere Olympiatoppen til å tilbakeføre stipendet, men Fotballforbundet stiller et betimelig spørsmål. Jeg blir glad hvis det skjer, og jeg mener spillerne på kvinnelandslaget fortjener stipend, sier kulturministeren til Dagbladet.

President i NFF, Sondre Kåfjord, sier forbundet måtte finne penger i eget budsjett etter at Olympiatoppen reduserte støtten.

-  Jeg mener definitivt at kvinnelandslaget bør være kvalifisert til toppidrettsstipend. Når de nå har nådd semifinalen i EM, så har de dokumentert at de tilhører verdenseliten. Jeg stusser derfor over kriteriene for å få toppidrettsstipend, sier Kåfjord.

Ifølge Olympiatoppen har fotballjentene et såkalt B-stipend på 700 000 kroner i året, mot 1,4 millioner som de kunne ha fått dersom de hadde hatt toppidrettsstipend.

Bonus-ordninger

 FOTBALLTILHENGER:  Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland, her med NM-vinnere fra Medkila i 2003, slår et slag for fotballjentene. -  Jeg mener spillerne på kvinnelandslaget fortjener stipend, sier kulturministeren til Dagbladet. Foto: Robert S. Eik
FOTBALLTILHENGER: Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland, her med NM-vinnere fra Medkila i 2003, slår et slag for fotballjentene. - Jeg mener spillerne på kvinnelandslaget fortjener stipend, sier kulturministeren til Dagbladet. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Det norske kvinnelandslaget har et samlet budsjett på seks millioner kroner. Det er halvannen million kroner mer enn i fjor.

-  Vi har økt satsingen på kvinnelandslagene. I dag er det registrert 105 000 spillere i Norge, noe som er like mange som i Danmark og Sverige til sammen. Det er åpenbart at det bør satses mer på kvinnefotball, og et toppidrettsstipend hadde hjulpet spillerne mye, sier Kåfjord.

De norske landslagsjentene blir ikke rike av en eventuell EM-suksess. I gruppespillet får de 4250 kroner for hver seier og 2125 kroner for uavgjort.

Dersom de vinner EM, får spillerne 500 000 kroner på deling. For andreplass er summen 250 000 og bronse gir 150 000 på deling, opplyser Svein Rustad i NFF.

Kan ikke love støtte

Kulturministeren mener de økonomiske forskjellene mellom kvinne- og herrefotball er betenkelig.

-  Aktiviteten er jo på vei oppover, og vi må stimulere til at jentene skal bli bedre. Vi gir en sum penger, men vi vil ikke detaljstyre hvem som skal få pengene. Vil vil ikke ta i bruk slik makt, men jeg håper Olympiatoppen finner rom til å gi fotballjentene ekstra støtte, sier Svarstad Haugland.

Toppidrettssjef Jarle Aambø har ingen lovnader.

-  Det er for tidlig å si noe om det nå. Vi skal vurdere dette igjen til høsten. Vi har sagt at vi ønsker å øke fokuset og samarbeidet med lagidretter, sier Aambø.

Glad stjerne

-  Kjempepositivt, sier midtbanestjerna Ingvild Stensland når hun får høre stipendforslaget fra NFF og kulturministeren.

-  Det er bare å takke og bukke når politikere foreslår sånt. Det har jeg bare positive kommentarer til.

Stensland bekrefter at et toppidrettsstipend ville betydd et stort økonomisk løft i forhold til dagens situasjon. Men vil ellers ikke klage over det de får i dag:

-  Kroner og øre er ikke et tema for oss på denne samlingen her. Ja, det er stor forskjell på oss og herrene, men vi er fornøyde med det vi får, sier Ingvild Stensland til Dagbladet.

PS! 508 000 NRK-seere så andre omgang av landslagets kamp mot Italia. Gjennomsnittlig seertall for hele kampen var 463 000.