Fotball-EM 2020 - Gruppe F

Valget som kan splitte Frankrike

Ikke siden 2015 har Karim Benzema (32) vært å finne på det franske landslaget. Nå er han tilbake for de regjerende verdensmesterne.

HOVEDROLLENE: Didier Deschamps og Karim Benzema har spilt to av hovedrollene i et over fem år langt drama i fransk landslagsfotball. Foto: Franck Fife, Pool via AP.
HOVEDROLLENE: Didier Deschamps og Karim Benzema har spilt to av hovedrollene i et over fem år langt drama i fransk landslagsfotball. Foto: Franck Fife, Pool via AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Angrepsspillere: Wissam Ben Yedder ... Karim Benzema ... Kingsley Coman ... Ousmane Dembélé ... Olivier Giroud ... Antoine Griezmann ... Kylian Mbappé ... Marcus Thuram».

Måten landslagstrener Didier Deschamps leste opp sine 26 utvalgte til sommerens EM-sluttspill virket som en selvfølge.

Men navn nummer to av de ovennevnte har spilt kanskje den fremste hovedrollene i et av fransk fotballs aller største drama de siste fem og et halvt åra. Dette var første gang Benzema var med for Frankrike siden oktober 2015.

Utpressing

Det har vært en voldsom feide mellom det franske fotballforbundet (FFF) og den 32 år gamle Real Madrid-angriperen.

Det hele har i stor grad rot i en politisak fra 2015 der Benzema var tiltalt for å ha bidratt til utpressing av lagkamerat Mathieu Valbuena.

Utpresserne skal ha hevdet å sitte på en video der Valbuena har sex med sin kone, og truet med å slippe den dersom han ikke betalte en stor pengesum.

Benzema ble arrestert for å ha medvirket til utpressingen. Madrid-spissens egen forklaring på dette er at han hadde kjennskap til en av utpresserne, ved navn Karim Zenati, og ønsket å skape dialog mellom partene.

- Jeg hadde en samtale med Zenati om hvordan saken skulle tas opp med Valbuena. Det var ikke min intensjon at Zenati skulle tjene penger på dette, og jeg tenkte meg ikke om. Jeg er i sjokk, og for å være helt ærlig, så ser jeg ut som en idiot, sa Benzema den gang.

Enden på visa ble at Benzema ble suspendert fra det franske landslaget for EM på hjemmebane i 2016, mens saken fortsatte å rulle i rettssalene.

LAGKAMERATER: Mathieu Valbuena og Karim Benzema under VM i 2014. FOTO: FRANCK FIFE / AFP
LAGKAMERATER: Mathieu Valbuena og Karim Benzema under VM i 2014. FOTO: FRANCK FIFE / AFP Vis mer

Året seinere vant Benzema en viktig sak i den høyeste rettsinstans i Frankrike som gikk ut på politiets involvering i etterforskning av saken.

Rasisme-påstander

Selv om Benzema var et steg nærmere renvasking, så hadde han maktet å brenne de fleste bruer mellom seg selv og landslagssjef Didier Deschamps underveis.

I forløpet til EM i 2016, der Deschams og fotballpresident Noël Le Graët sammen hadde bestemt at Benzea skulle utelates, avga Benzema et fyrig intervju til spanske Marca.

- Nei, jeg tror ikke det (at Deschamps er rasist, red.anm.), men jeg tror han har bukket under for presset fra en rasistisk del av Frankrike, uttalte Benzema.

Kommentarene kom i kjølvannet av kommentarer fra legenden Eric Cantona, som foreslo at Deschamps ikke hadde valgt ut Benzema og Hatem Ben Arfa til EM i 2016 grunnet deres nordafrikanske bakgrunn. Benzema har bakgrunn fra Algerie, mens Ben Arfa har sin bakgrunn fra Tunisia.

Så seint som i januar 2021 uttalte Deschamps at kommentarene fra Benzema fortsatt gjorde vondt.

RETTSAK: Utpressingen av Mathieu Valbuena gikk hele veien til den høyeste rettinstans i Frankrike. FOTO: Matthieu ALEXANDRE / AFP
RETTSAK: Utpressingen av Mathieu Valbuena gikk hele veien til den høyeste rettinstans i Frankrike. FOTO: Matthieu ALEXANDRE / AFP Vis mer

- Selv om det vil roe seg, så kommer jeg ikke til å glemme det. Dette handler ikke bare om Karim Benzema, sa Deschamps til RTL.

- Dette har gått over streken. Dette er noe som angår mitt navn, min familie. Dette er uakseptabelt.

Også i 2010 var fotballstjerna i hardt vær, da Benzema og Franck Ribéry ble etterforsket i forbindelse med avdekkingen av en prostitusjonsring, der en mindreårig jente var involvert. Benzema benektet påstandene. I retten ble saken henlagt etter bevisets stilling.

Det avsluttede eventyr og veien tilbake

Mens Benzema vant Champions League i 2016, 2017 og 2018 med Real Madrid, viste Frankrike at de ikke så ut til å trenge Benzema. De vant nemlig VM i 2018 uten det mange mener er det beste rene spiss.

I 2019 virket fotballpresident Le Graët å ha satt enda en spiker i kista for Benzemas videre spill med Frankrike.

- Jeg synes Benzema er en veldig god spiller. Jeg har aldri kritisert hans kvalitet. Jeg synes han har bevist at han er en av de beste spillerne i sin posisjon denne sesongen med Real Madrid. Men hans eventyr med Frankrike er over, sa Le Graët til RMC.

Det samme i gang et voldsomt raseri fra Benzema som tok til sosiale medier.

- Noël, jeg trodde du ikke skulle blande deg inn i valg tatt av landslagstreneren! Vit at det er meg, og meg alene som bestemmer når landslagskarrieren er over. Dersom du mener jeg er ferdig, så la meg spille for et annet landslag jeg kan representere, skrev Benzema på Twitter, og hintet mot å ville bytte til det algeriske landslag.

Siden ble det stille mellom partene. Mens Frankrike kunne vise til et av landslagsfotballens virkelige stjernegalleri, så banket Benzema inn mål på bestilling for Real Madrid.

Seriegull i 2019/2020 for Madrid var i stor grad grunnet Benzema, og sesongen etter viste han flere ganger at han er en mann for de store anledningene ved å score i livsviktige kamper for Frankrike.

I midten av mai smalt den virkelige bomba da Deschamps la fram sine 26 utvalgte. Blant dem var Karim Benzema.

- Alle gjør feil. Jeg har hatt vanskelige forhold med spillere, men det er den franske drakta som er viktigst. Jeg tok tid, jeg analyserte følelsene mine, forklarte Deschamps etter uttaket, ifølge ESPN.

DOBBEL: To mål fra Karim Benzema sikret Real Madrid ligatittelen foran rivalen Barcelona. Video: Strive Vis mer

- Vi kan ikke gå tilbake i tiden. Det viktigste er at vi møttes. Jeg trengte det, og det gjorde han også.

De kan kanskje ikke gå tilbake i tid, og selv om valget fort kan virke ekstremt polariserende i Frankrike, så er det få forsvarere som ønsker å møte et angrep bestående av Antoine Griezmann og Kylian Mbappé.

Det er ingen forsvarere i verden som vil møte et angrep bestående av Antoine Griezmann, Kylian Mbappé OG KARIM BENZEMA.

Det er grunn til å tro at det er to ting som potensielt vil lege ethvert sår i den franske fotballen denne sommeren: tid og at Benzema skyter Frankrike til EM-gull.

GRUPPE F

FRANKRIKE

Dersom man søker opp «luksusproblem» vil man fort finne et bilde av en grublende Didier Deschamps inn mot dette EM-sluttspillet. Det er nesten grunnlag for å se på hvilke spillere som ikke er med i den franske EM-troppen enn de 26 som er med.

En som er med er likevel Karim Benzema (32) som gjør sin Frankrike-retur for første gang siden 2015, og uthever bare hvilken enorm dybde franskmennene har. Real Madrid-angriperen hamret inn 22 scoringer i LaLiga denne sesongen.

Navn som Paul Pogba (28), Kylian Mbappé (22) og Raphaël Varane (28) er alle navn de fleste fotballsupportere kjenner til. Men kan det fort bli for mange profiler og for mange egoer for de regjerende verdensmesterne?

Trener: Didier Deschamps (52)

Dersom man søker opp «luksusproblem» vil man fort finne et bilde av en grublende Didier Deschamps inn mot dette EM-sluttspillet. For å balansere superstjerner og grøftearbeidere kan fort vise seg å gjøre gull verdt, bokstavelig talt, for 52-åringen.

Det er vanskelig å finne noe å plukke på Nations League-turneringen til Frankrike der de gikk ubeseiret gjennom en gruppe som også besto av Portugal, Kroatia og Sverige.

Deschamps løftet selv EM-trofeet som fransk landslagskaptein i 2000, og det er nok ikke så altfor mange som lar seg tvile på at Deschamps og hans 26 utvalgte er storfavoritter også sommeren 2021.

Troppen:

FRANSK LEDER: Didier Deschamps. FOTO: FRANCK FIFE / various sources / AFP.
FRANSK LEDER: Didier Deschamps. FOTO: FRANCK FIFE / various sources / AFP. Vis mer

Keepere: Hugo Lloris (Tottenham), Mike Maignan (Lille), Steve Mandanda (Olympique Marseille)

Forsvarsspillere: Lucas Digne (Everton), Léo Dubois (Lyon), Lucas Hernández (Bayern München), Presnel Kimpembe (Paris Saint-Germain), Jules Koundé (Sevilla), Clément Lenglet (Barcelona); Benjamin Pavard (Bayern München), Raphaël Varane (Real Madrid), Kurt Zouma (Chelsea)

Midtbanespillere: N'Golo Kante (Chelsea), Thomas Lemar (Atlético Madrid), Paul Pogba (Manchester United), Adrien Rabiot (Juventus), Moussa Sissoko (Tottenham), Corentin Tolisso (Bayern München)

Angrepsspillere: Wissam Ben Yedder (Monaco), Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern München), Ousmane Dembélé (Barcelona), Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (Barcelona), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach).

TYSKLAND

Mye tyder på at man får et slags møte mellom generasjonen som vant VM for Tyskland i 2014, og generasjonen som skal ta Tyskland inn i det neste tiåret med troppen Joachim Löw har satt sammen.

Med en knallsterk gruppe, der de møter tungvektere som Portugal og Frankrike, er det essensielt at typer som Manuel Neuer (35) og Toni Kroos (31) drar mye av lasset.

Tyskland har vaklet resultatmessig, men vi må tilbake til mesterskapet i 2004 for å finne et EM der tyskerne ikke tok seg til semifinalen. I tillegg kan de slå i bordet med EM-gull i 1972, 1990 og 1996.

En spiller det fort kan bli verdt å merke seg er 2003-årgangen Jamal Musiala (18). Han har nemlig representert England på U15-, U16-, U17- og U21-landslag, men er født og oppvokst i Tyskland til tysk mor og engelsk far.

Trener: Joachim Löw (61)

Mesterskapet i 2021 blir en «siste reis med gutta» for Löw som har bekreftet at han trekker seg etter inneværende mesterskap. Det vil være det tredje strake EM-sluttspillet der 61-åringen leder tyskerne.

Det har begynt å slå sprekker for Löw og hans best betrodde. I tur og orden har profiler som Thomas Müller, Jérôme Boateng og Mats Hummels blitt avskiltet på landslaget, som den gang ble kritisert. Inn mot EM i 2020 er likevel Müller og Hummels inne i troppen.

0-6-ydmykelsen i Sevilla mot Spania i november hadde akkurat latt seg fordøye da Nord-Makedonia, på sensasjonelt vis, tok en 2-1-seier mot tyskerne så seint som i mars. Dermed har VM-vinner Löw fortsatt mange kritikere å overvinne inn i sitt siste mesterskap som hovedtrener for «Die Mannschaft»

Troppen:

TYSK SJEF: Joachim Löw. FOTO: Action Press/Shutterstock
TYSK SJEF: Joachim Löw. FOTO: Action Press/Shutterstock Vis mer

Keepere: Manuel Neuer (Bayern München), Bernd Leno (Arsenal), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)

Forsvarsspillere: Robin Koch (Leeds), Antonio Rüdiger (Chelsea), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Lukas Klostermann (RB Lepizig), Christian Günter (Freiburg), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Robin Gosens (Atalanta), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Niklas Süle (Bayern München)

Midtbanespillere: Joshua Kimmich (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München), Kai Havertz (Chelsea), Toni Kroos (Real Madrid), Jamal Musiala (Bayern München), Emre Can (Borussia Dortmund), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Ilkay Gündogan (Manchester City)

Angrepsspillere: Thomas Müller (Bayern München), Leroy Sané (Bayern München), Serge Gnabry (Bayern München), Kevin Volland (Monaco), Timo Werner (Chelsea)

PORTUGAL

Fem år seinere skal portugiserne endelig forsvare sin EM-tittel, og de fleste vil hevde at denne Portugal-troppen er et par hakk bedre enn det som vant EM.

Rúben Dias (24) ble av flere kåret til årets spiller i Premier League, Bruno Fernandes (26) var årets spiller i Manchester United, og uthever bare toppen av det isfjellet av klassespillere portugiserne har tilgjengelig.

Største av alle er riktignok Cristiano Ronaldo (36) som har over 100 mål for Portugal. Spørsmålet er uansett om portugiserne tidvis er for avhengige av Ronaldo for å prestere.

Portugiserne har evnen til å levere fabelaktig fotball, og spille lag helt av banen. Kun ett tap siden november 2019 (mot Frankrike) gjør at portugiserne fort er å regne i en favorittgruppe denne sommeren.

Trener: Fernando Santos (66)

66-åringen har kanskje aldri stått for den mest blendende og underholdende fotballen, men i 2016 ble han en evig helt i Portugal da han ledet nasjonen til deres første EM-triumf.

Selv om intet tre vokser inn i himmelen har Santos vist seg som en lagbygger som har klart å introdusere nye profiler, og lent seg på flere av morgendagens Portugal-profiler.

I en vanskelig gruppe, der VM-vinneren fra 2014 (Tyskland), EM-vinneren fra 2016 (Portugal) og VM-vinneren fra 2018 (Frankrike) møtes, så har Portugal et ess i ermet med strukturen og roen til landslagssjef Santos.

Troppen:

PORTUGISISK MESTER: Fernando Santos. Foto: AFP PHOTO /Portuguese Football Federation
PORTUGISISK MESTER: Fernando Santos. Foto: AFP PHOTO /Portuguese Football Federation Vis mer

Keepere: Anthony Lopes (Lyon), Rui Patrício (Wolves), Rui Silva (Granada)

Forsvarsspillere: João Cancelo (Manchester City), Nélson Semedo (Wolves), José Fonte (Lille), Pepe (Porto), Rúben Dias (Manchester City), Nuno Mendes (Sporting Club), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund).

Midtbanespillere: Danilo Pereira (PSG), João Palhinha (Sporting Club), Rúben Neves (Wolves), Bruno Fernandes (Manchester United), João Moutinho (Wolves), Renato Sanches (Lille), Sérgio Oliveira (Porto), William Carvalho (Real Betis)

Angrepsspillere: Pedro Gonçalves (Sporting Club), André Silva (Eintracht Frankfurt), Bernardo Silva (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Juventus), Diogo Jota (Liverpool), Gonçalo Guedes (Valencia), João Félix (Atlético Madrid), Rafa Silva (Benfica)

UNGARN

Hva angår gruppe, så kunne vel ikke ungarerne ha fått det stort vanskeligere. Det er nok uansett verdt å tro at de er mer forberedt i 2021 enn de ville ha vært i 2020.

Den meget populære Marco Rossi vil fort spille en mer offensiv 3-5-2, som kan falle i en 4-5-1-formasjon. Dette ble gjort for å frigjøre stjernen Dominik Szoboszlai (20), som var den store helten under kvalifiseringen. RB Leipzig-stjernen er ikke med til EM grunnet en skade, hvilket er muligens den største streken i regninga tenkelig for ungarerne.

Endre Botka (26), Attila Szalai (23) og RB Leipzig-bauta Willi Orban (28) utgjør den bakre treeren som man fort kommer til å se mye av i dette EM. Det at de er samspilt, og i god dialog med keeper Péter Gulácsi (31) kan alene være forskjellen på et lite mirakel, og fullstendig katastrofe for Ungarn.

Trener: Marco Rossi (56)

«Jeg hadde bedt deg sende meg til nevrologen», svarte italieneren i et intervju med Hungary Today om han for et år siden hadde trodd han skulle ta Ungarn til EM, og vinne sin gruppe i Nations League.

Det viser seg uansett å være sant. Rossi, som har trent i Ungarn siden 2012, har opplevd enorm suksess med et ungt og fremadstormende mannskap. Blant annet 1-0-seieren borte mot Tyrkia anses å være et av de virkelige høydepunktene til Ungarn-treneren.

Interessant nok siterer han Leeds-sjef Marcelo Bielsa som et av sine store idoler. Den argentinske treneren var nemlig Rossis sjef da italieneren spilte for meksikanske Club América i 1995/1996-sesongen.

Troppen

UNGARSK ITALIENER: Marco Rossi. Foto: AP Photo/Laszlo Balogh.
UNGARSK ITALIENER: Marco Rossi. Foto: AP Photo/Laszlo Balogh. Vis mer

Keepere: Péter Gulácsi (RB Leipzig), Dénes Dibusz (Ferencváros), Ádám Bogdán (Ferencváros)

Forsvarsspillere: Gergö Lovrencsics (Ferencváros), Endre Botka (Ferencváros), Ádám Lang (Omonia Nicosia), Ákos Kecskés (Lugano), Attila Fiola (Fehérvár), Willi Orbán (Leipzig), Attila Szalai (Fenerbahçe), Bendegúz Bolla (Fehérvár)

Midtbanespillere: Loïc Négo (Fehérvár), Ádám Nagy (Bristol City), László Kleinheisler (Osijek), Dávid Sigér (Ferencváros), Dániel Gazdag (Philadelphia Union), András Schäfer (Dunajská Streda), Tamás Cseri (Mezőkövesd), Filip Holender (Partizan)

Angrepsspillere: Ádám Szalai (Mainz), Roland Sallai (Freiburg), Nemanja Nikolić (Fehérvár), Kevin Varga (Kasımpaşa), Roland Varga (MTK Budapest), Szabolcs Schön (FC Dallas), János Hahn (Paks)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer