Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Valget til Casper (17) imponerer stjernene: - Det har hjulpet meg

Tennistalentet bor alene i Spania for å bli best i verden.

-SURREALISTISK: Gårsdagens pressetreff var stort for 17 år gamle Casper Ruud. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
-SURREALISTISK: Gårsdagens pressetreff var stort for 17 år gamle Casper Ruud. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (Dagbladet): Tre verdensmestere. Tre nasjonale skatter. Tre unike idrettsutøvere. I går var Therese Johaug (27), Magnus Carlsen (25) og Martin Johnsrud Sundby (31) samlet på et eksklusivt hotell i hovedstaden i regi av deres felles sponsor.

Større navn finner man ikke i norsk idrett. På hver sin måte har de underholdt, begeistret og engasjert nordmenn i flere år. De er massive profiler, vant med oppmerksomhet fra både fans og journalister. For tennistalentet Casper Ruud er situasjonen en litt annen. 17-åringen omtales som Norges neste superstjerne, og for han var gårsdagens pressetreff det største noensinne.

- Jeg blir litt stolt av meg selv, at jeg har kommet meg til en plass hvor jeg får lov til å være en del av det samme teamet som de andre her. Det er litt surrealistisk. Jeg har jo hatt øyeblikk i sofaen hjemme hvor jeg har heiet på Therese og Martin i VM og OL. Det er en bra opplevelse. Jeg kan lære mye av dem, forteller Ruud til Dagbladet.

Ofrer mye Som sønn av den tidligere storspilleren Christian Ruud, rangert som nummer 39 i verden på sitt beste, startet Casper tidlig med målrettet trening. I fjor flyttet han fra familie og venner i Bærum til Alicante i Spania for å ta satsingen til et nytt nivå. Der bor den single 17-åringen alene på hotell når han ikke er ute og terper på detaljer i spillet sitt sammen med den spanske treneren Pedro Rico, en mann som har god kontakt med blant andre Rafael Nadal.

- Jeg prøver å gjøre det som skal til for å komme meg videre. Det har hjulpet meg veldig mye å jobbe med Pedro. Jeg føler at det gir meg bra framgang både på tennisen og fysikken. Det er klart at jeg ofrer litt ting, som venner og familie, men det går greit. Når jeg er hjemme i Norge så bruker jeg tiden jeg har til å være med dem. Ellers snakker jeg med dem via sosiale medier, forteller Ruud.

Drømmer stort Bakgrunnen for valget hans er like enkel som ambisjonen hans er klar:

- Jeg vil bli best i verden. Jeg har klart det som junior og en dag vil jeg bli verdens beste senior også, forteller han.

Hvis Ruud skulle lykkes, vil det være sensasjonelt. Og det er tydelig at han tror på det.

- Det er klart det er mulig. Man må si at det er mulig. Hvis ikke går det i alle fall ikke. Én mann er nødt til å være verdens beste, og det kan like gjerne være meg. Det er sånn jeg tenker. Det er det som er drivkraften min.

Imponerer tungvekterne Den fryktløse innstillingen imponerer medaljegrossistene Ruud var omgitt av i går. Johnsrud Sundby kopierte denne sesongen legendene Bjørn Dæhlie og Gunde Svan ved å vinne verdenscupen for tredje året på rad. Nå liker han det han hører av sin talentfulle landsmann.

- Jeg har skikkelig sansen for ham. Det virker som Casper er såpass langt fremme i sin egen idrett at han og teamet rundt ham vet hva som skal til. Å søke internasjonal kompetanse tror jeg er veldig smart. De drømmer stort og det er tøft gjort som norsk i en så stor internasjonal idrett som tennis, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Langrennsdronninga Johaug lar seg også imponere.

- Casper er en type som satser og som tør å gå sine egne veier. Han jobber hardt for å oppfylle drømmene sine. Jeg syns det er skikkelig inspirerende. Det er offensivt og modig. Jeg er veldig imponert over det han har fått til så langt i karrieren. Jeg syns han er skikkelig tøff, forteller Johaug til Dagbladet.

Kan møte verdenseliten Ruud var bare 15 år gammel da han ble tidenes yngste norgesmester. Siden den gang har han toppet verdensrankingen for juniorer, vunnet sin første internasjonale seniorturnering og blitt nummer to i et uoffisielt junior-VM i Kina. Resultatene gjør ham til en av favorittene under neste måneds juniorutgaver av French Open og Wimbledon, før sesongens høydepunkt kommer i september.

Da deltar Ruud i sin første ATP-turnering sammen med de aller største stjernene. Under Malaysian Open kan nordmannen møte typer som forbildet Nadal, verdensener Novak Djokovic og unikumet Roger Federer. Med sin ekstreme vinnerskalle, fryktede forehand og bunnsolide allround-egenskaper vil 17-åringen fra Snarøya prøve å sjokkere igjen.

- Det blir det største for meg så langt. Det er et nytt steg på vei opp mot toppen. Jeg vil prøve å se på det som en vanlig turnering. Selv om det blir en omstilling, er det en vanlig bane og vanlige baller. Det er slik jeg må tenke. Det blir spennende, erkjenner Ruud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!