Valget under lupen

En gruppe evaluere valgprosessen på idrettstinget, blant annet med fokus på bruk av ekstern bistand.

IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll under åpen time på Ullevaal stadion fredag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll under åpen time på Ullevaal stadion fredag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Norges idrettsforbund har nedfelt et mandat der en gruppe blant annet skal arbeide med «en evaluering av valgprosessen derunder også belyse bruk av ekstern bistand betalt og ubetalt».

I etterkant av idrettstinget kom det fram at Berit Kjøll mottok ekstern PR-hjelp i forbindelse med valget. Hun gikk til topps i presidentvalget, og i etterkant blusset det opp en kraftig debatt om bruken av slik hjelp i forbindelse med et demokratisk valg i en frivillig bevegelse.

- Det har vært debatter i mediene rundt dette med bruk av ekstern bistand. Da synes vi det er selvfølgelig og naturlig at idrettsbevegelsen tar en ordentlig god diskusjon og dialog rundt hvordan vi vil ha det framover, sier generalsekretær i Norges idrettsforbund, Karen Kvalevåg, til Dagbladet.

Hun sier at gruppa ikke spesifikt skal jobbe med Kjølls bruk av ekstern bistand, men at de ønsker en større prinsipiell debatt.

- Jeg håper vi får en enda bredere debatt rundt det, slik at vi får gått opp den veien. Så hvis det kommer andre situasjoner som ikke er helt like, så har vi debattert det i en større kontekst enn bare den ene biten av det.

Gruppa, som skal vurdere hele valgprosessen på idrettstinget, skal presentere sin konklusjon høsten 2019.

IOCs rolle

Norges idrettsforbund skal også se på IOCs rolle i norsk idrett. I etterkant av presidentvalget ble det avslørt at Norges IOC-medlem, Kristin Kloser Aasen, arbeidet i apparatet rundt Kjøll, noe flere har uttrykt seg kritisk til.

- Hvorfor ønsker dere å se på IOCs rolle i norsk idrett?

- For det er også en ting som har vært debattert. Det lå et forslag på idrettstinget fra et av særforbundene at man ønsket å diskutere Norges idrettsforbund og Norges olympiske komitee sitt forhold til IOC. Det forslaget ble trukket, men videresendt til idrettsstyret som nå å se på videre, sier Kvalevåg

- Det vil være på hele IOCs rolle og hvilken innflytelse de skal ha. Det vil være på hele IOC og IOC sitt medlem i Norge, legger hun til.