FÅR MOTSTAND: Idrettspresident Tom Tvedt under åpen time etter idrettsstyremøte, på Idrettens Hus på Ullevaal stadion
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR MOTSTAND: Idrettspresident Tom Tvedt under åpen time etter idrettsstyremøte, på Idrettens Hus på Ullevaal stadion Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Nominering av kandidater til idrettspresident

Valgkomiteen og flere kretser og forbund vil vrake idrettspresidenten

Valgkomiteen i Norges idrettsforbund følger etter flere forbund og kretser og skal ikke ønske gjenvalg av Tom Tvedt.

Flere forbund og idrettskretser velger å stille seg bak Sven Mollekleiv som deres kandidat når Norges idrettsforbund skal velge ny president i april.

Før dagens frist om å nominere personer til det neste idrettsstyret, skal om lag 10-12 forbund og idrettskretser ha gått inn for å støtte den tidligere Røde Kors-presidentens kandidatur.

Dermed har Tom Tvedt, som stiller til gjenvalg, fått en tøff utfordrer om stillingen.

Dagbladet erfarer at valgkomiteen til Norges idrettsforbund sterkt ønsker seg en kandidat som samler idretten og står så sterkt at det ikke blir kampvotering på idrettstinget neste år.

Hovedønske til komiteen er først og fremst at Tom Tvedt trekker seg frivillig. Om Mollekleiv er den mannen er fortsatt usikkert. Etter det Dagbladet forstår har det trolig vært diskusjon i valgkomiteen om det er rett å bytte ut Tom Tvedt med en enda eldre mann.

Overfor Dagbladet avviser samtidig leder av valgkomitéen Anne Irene Myhr at det har blitt diskutert enkeltnavn og kandidater til idrettspresident på nåværende tidspunkt.

- Komitéen ledes av undertegnede, og jeg ber om å bli trodd på at vi ikke har hatt drøftinger av kandidater, skriver Myhr i en e-mail.

Neste møte i komiteen er 19 desember.

Ifølge NRK har det også blitt lansert en tredje presidentkandidat i løpet av dagen, men uten å si hvem det skal være snakk om.

- Hyggelig

Det største særforbundet av alle, Norges Fotballforbund, skal være et av forbundene som stiller seg bak Mollekleiv, skriver VG mandag kveld.

Mollekleiv sier selv til avisa at han setter pris på støtten han har fått.

- Det er hyggelig med tillit fra en folkebevegelse jeg har levd i hele livet. Det er godt å se engasjementet i idrettsdemokratiet. Det er ikke naturlig å uttale meg mer nå, før jeg etter at jeg har hatt møte med valgkomiteen, sier 63-åringen til VG.

En av idrettskretsene som velger å støtte Mollekleiv er Troms idrettskrets. Til Dagbladet bekrefter styreleder Knut Bjørklund at de har gått inn for å støtte et forslag med Mollekleiv som president og nåværende styremedlem Anne Berit Figenschau som første visepresident.

- Vi har hatt som uttalt mål å få en ny ledelse i Norges idrettsforbund. Det er ikke noe nytt, vi hadde et mistillitsforslag til idrettsstyre allerede forrige vinter, sier Bjørklund til Dagbladet.

- Vi må ha en retningsendring i norsk idrett, basert på nye verdier. Vi har hatt gode og kritiske samtaler med Sven Mollekleiv. Vi har fått svar som gjør oss trygge på at han er en mann som står for de verdiene, utvider Bjørklund.

Han er klar på at Tom Tvedts tid som idrettspresident nå bør være over, til tross for at Tvedt selv ønsker å fortsette.

- Strålende kandidat

NRK har på sin side snakket med kilder som mener Mollekleiv ikke egner seg som idrettspresident fordi han regnes som for «ekstern». 63-åringen er kjent fra Røde Kors, men har også bak seg en lang rekke ulike roller som frivillig i norsk idrett.

- Vår klare mening er at Mollekleiv står mye nærmere frivillighetsarbeidet og er langt nærmere idrettens grunnverdier. Vi er sterkt avhengig av å ha en profilert kandidat som har tillit blant folket, sier Bjørklund.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther mener Mollekleiv ville vært et meget godt valg som ny president i Norges idrettsforbund.

- Sven Mollekleiv er en strålende kandidat som er mer enn kvalifisert og kjenner til alle sider av idretten. Han har et verdisyn som idretten trenger mer enn noen gang, at det er en som er i stand til å stå opp og vurdere situasjonen idretten nå er i. Sven Mollekleiv ville vært en utmerket president, sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther

Dagbladet har ikke fått kontakt med Tom Tvedt mandag.