KAN SKRIVE HISTORIE I KVELD: Mot alle odds har tidligere Viking-trener Roy Hodgson tatt Fulham til finalen i Europa League, der de i kveld møter Atletico Madrid. Klubben har aldri vunnet et stort trofé før, og Hodgson blir den første engelske manageren siden Bobby Robson i 1987 til å vinne en europacup om de vinner. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
KAN SKRIVE HISTORIE I KVELD: Mot alle odds har tidligere Viking-trener Roy Hodgson tatt Fulham til finalen i Europa League, der de i kveld møter Atletico Madrid. Klubben har aldri vunnet et stort trofé før, og Hodgson blir den første engelske manageren siden Bobby Robson i 1987 til å vinne en europacup om de vinner. Foto: AP Photo/Matthias SchraderVis mer

Valgte «jævla lommepenger» i Norge foran sigarer i Monaco

Her er de beste historiene fra da sirkus Hodgson trente Viking. I kveld leder han Fulham i europacupfinalen.

||| • Finalen i Europa League direkte i studio kl. 20.45 i kveld: Fulham - Atletico Madrid

HAMBURG (Dagbladet): Med tidenes største seiersmargin ble Roy Hodgson denne måneden stemt fram som årets manager av sine kolleger i Premier League.

Med finaleseier mot Atletico Madrid i kveld blir han også den første engelske manageren på 23 år som vinner en europacup, og da spiller det mindre rolle at Fulham endte på en middelmådig 12. plass i den hjemlige ligaen i år.

For nå genierklæres 62-åringen i britisk presse, og kobles til større og mer attraktive managerjobber i for eksempel Liverpool.

Det spørs om Hodgson hadde forestilt seg en slik karriereutvikling da han en januardag i Stavanger for litt over fem år siden satte seg på en stol midt i Viking-garderoben, lettere nedbrutt etter en treningsøkt der det hadde regnet vannrett, for ikke å snakke om den heller elendige kunstgressbanen.

Hodgson så opp på spillerne sine, ristet på hodet og sukket tungt.

- Noe av det mest fantastiske var da Hodgson var litt oppgitt over oss. Han sa: «Jeg vet ikke hva jeg gjør her. Jeg kunne vært i Monaco og røyket en stor, feit sigar. Men se på meg, her er jeg, og jobber ræva av meg for noen jævla lommepenger», forteller Egil Østenstad til Dagbladet.

- Lærte utrolig mye
Vikings nåværende sportsdirektør hadde sin siste sesong som spiller i 2005, det siste året Hodgson var trener i oljebyen. Det ble det mest lærerike året i Østenstads karriere.

- Jeg lærte vanvittig mye fotball. Han er ekstremt tydelig og klok, og alt som ble gjort på trening var ekstremt relatert til måten vi spilte på i kamp. Og da snakker jeg virkelig ekstremt. Spill i firkant ble ikke gjort, fordi det hadde «nothing to do with football». Så kan du like eller ikke like den fotballen han ville vi skulle spille, men det var sekundært, fordi man lærer så utrolig mye av det.

- Ble det kjedelig å være på trening?

VAR EN SITATMASKIN: Roy Hodgson trente Viking i snaue to sesonger, i 2004 og 2005. Og selv om han ikke greide å vinne seriegullet, kommer han til å huskes lenge i Stavanger. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
VAR EN SITATMASKIN: Roy Hodgson trente Viking i snaue to sesonger, i 2004 og 2005. Og selv om han ikke greide å vinne seriegullet, kommer han til å huskes lenge i Stavanger. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

- Jo, det ble jo det. Roy er en fantastisk trener, men over tid er det ikke sikkert at han ville vært det smarteste valget i Vikings tilfelle. Men det han gjorde var ekstremt effektivt, sier Østenstad.

I motsetning til mange av sine managerkolleger i Premier League er Hodgson til de grader tilstedeværende ute på treningsfeltet hver eneste dag. Men akkurat i går, da Fulham gjennomførte et rent pliktløp av en trening på Nordbank Arena, sto Hodgson for det meste med armene i kors og holdt seg i ro.

Nektet spillerne å snakke med journalist
I England er han ikke kjent for å være spesielt morsom eller spenstig i uttalelsene. I Viking var inntrykket et helt annet.

- Det ble aldri kjedelig med Hodgson, sier Rogalands Avis-journalist Espen Iversen.

Han var blant dem som fulgte Viking-treneren tettest, og som fikk erfare både vreden og humoren til engelskmannen, gjerne med kort tids mellomrom.

En gang gikk det så langt at Hodgson stilte følgende ultimatum til spillerne sine: Enten snakker dere med meg, ellers snakker dere med ham. Og da er dere ute av laget.

- Vi hadde en forside der han skjelte ut sin egen speider, Barry Simmons, som han bruker i Fulham også. Foranledningen var at jeg hadde en prat med Simmons, der han hadde slengt ut navn på spillere som var i søkelyset til Viking. Jeg konfronterte Roy med navnene, og han lurte på hvor jeg hadde fått opplysningene fra. Da han fikk vite at det var Simmons skjelte og smelte han i vei. Jeg sto og noterte, og fikk en kanonsak.

- Samme dagen som saken havnet på forsida, kom han bort til meg på treningsfeltet. «What the fuck are you doing here?», spurte han. Jeg svarte at jeg gjorde jobben min, og da ga Hodgson spillerne beskjed om at de enten pratet med ham, eller med meg. Og valgte de det siste var de ute av laget.

Det gikk noen dager der Iversen ikke fikk Viking-spillerne i tale. Et par av de etablerte spillerne utfordret skjebnen gjennom å spørre Hodgson om en boikott kanskje var i overkant strengt.

EN KLØPPER PÅ TRENINGSFELTET: Roy Hodgson involverer seg langt mer på feltet enn de fleste av managerkollegene i Premier League. Foto: AP Photo/Tom Hevezi)
EN KLØPPER PÅ TRENINGSFELTET: Roy Hodgson involverer seg langt mer på feltet enn de fleste av managerkollegene i Premier League. Foto: AP Photo/Tom Hevezi) Vis mer

Fire dager etter tiraden ringte telefonen hos journalisten:

- It's Roy. Wanna be friends again?

Gjedde i gullfiskbolle
Iversen mener humørsvingningene er noe av det fine med Hodgson.

- Humøret hans skiftet gjerne fra time til time, han var veldig uberegnelig. Men han innså selv hvis han gikk for langt, og da kom han og ba om godt vær. Han var jo fantastisk på treningsfeltet, helt outstanding. Jeg tror ikke det norske folk visste hvor stor Hodgson er, egentlig. Han var en gjedde i en gullfiskbolle, sier han.

Iversen var imidlertid langt fra den eneste journalisten som opplevde å få passet sitt ettertrykkelig påskrevet av Hogdson.

Etter en kamp der dommeren hadde havnet i fokus gjorde Viking-treneren det klart i plenum at han ikke ville svare på spørsmål om nettopp dommeren.

Ikke alle fulgte oppfordringen.

- Hva synes du om dommeren? spurte én.

- Where are you from? Dagbladet?, kontret Hodgson.

ENGASJERT: Hodgson på Vikings treningsfelt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
ENGASJERT: Hodgson på Vikings treningsfelt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- No, Nettavisen.

- Even worse, svarte han, før han nappet tak i presseblokken og pennen til journalisten og skrev «absolutely no comment» med store bokstaver.

Etter en annen kamp, der Viking ga fra seg en tilsynelatende sikker trepoenger mot Molde etter to baklengsmål de siste fem minuttene, marsjerte Hodgson inn i garderoben og tok hver og en spiller i hånda.

- Takk for samarbeidet, sa han.

Så stakk han hjem.

Greide ikke å vinne serien med Viking
Hodgson har trent en rekke klubber i mange forskjellige land, i tillegg til det finske og sveitsiske landslaget, og har seriegull både i dansk og svensk eliteserie.

I sine snaue to sesonger i Viking (kom først inn våren 2004 da Viking lå nederst på tabellen) greide han ikke å ta klubben til topps på tabellen, men de endte bare fem poeng bak seriemester Vålerenga i 2005. 

- Det som ødela litt var at han skulle vekk til høsten, for å trene Finland. En annen ting var at vi gjorde det godt i europacupen og kom til gruppespillet i Uefa-cupen. Det ble en belastning i Tippeligaen for flere av spillerne, sier Østenstad.

- Hva var grunnen til at han kom til Viking i utgangspunktet?

GOD TONE: Roy Hodgson og Tom Nordlie i samtale med fjerdedommer. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
GOD TONE: Roy Hodgson og Tom Nordlie i samtale med fjerdedommer. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Han var jo tilgjengelig, og i den perioden hadde han ikke den statusen som han har opparbeidet seg nå. Jeg tror han så på det som en utfordring. Han var seriemester i Sverige og Danmark, og trodde nok såpass godt om seg selv at han så for seg at det ville bli relativt enkelt i Norge også.

Krevende for unggutta
Slik skulle det altså ikke gå, og selv om Hodgson gjorde mye bra i Viking, var det ikke så lett å være benkesliter eller unggutt. Slik Bjørn Helge Riise har fått erfare i år er det ikke lett å slå seg inn på et Hodgson-lag, der det gjerne er mindre utskiftninger og mer rutine enn hos mange andre lag.

- Måten Roy jobber på passer mye bedre for «ferdige» spillere. For en klubb som Viking, og i norsk fotball generelt der man lever av utvikling, kan det være en utfordring å få det til. Roy har ikke rykte på seg for å bli værende veldig lenge i en klubb, sier Østenstad.

På gårsdagens pressekonferanse avviste han kjapt spørsmål som gikk på spekulasjoner om trenerframtida. For nå nyter Hodgson en status han ikke har hatt på veldig lenge, og kanskje søker han utfordringer i en større klubb om ikke lenge.

Ikke opptatt av penger
Østenstad tror ikke det er pengene som driver ham.

- Selv i norsk målestokk hadde ikke Roy ekstremt godt betalt da han var i Viking, jeg vil tro at flere av de andre tippeligatrenerne tjente bedre. Pengene var ikke drivkraften hans.

- Har du fortsatt noe kontakt med ham?

- Jeg snakker litt med ham, og tekstet ham etter semifinalen. Jeg har vært over til London et par ganger og holder en løs kontakt. Roy er en fantastisk morsom og oppriktig fyr. Han er en fyr du kan snakke med alt om. Uten å nevne navn har vi noen fotballtrenere som ikke greier å snakke om noe utenom fotball her i Norge, men Roy kan snakke et døgn uten at det har noe med fotball å gjøre. Han er en engelsk gentleman, veldig belest og opptatt av kultur, sier Østenstad.

Men i kveld er det bare fotball som gjelder. Fulham - Atletico Madrid, der spanjolene må tåle et lite favorittstempel.

Østenstad tror likevel det er Hodgson som kan glise etter kampslutt.

- Jeg tror Fulham vinner. De er så godt organisert. Men det er ikke noen pubspillere de har på laget, det er et godt lag som ligger midt på treet i Premier League. Du greier ikke det bare med god organisering, mener han.