Valgte Maria framfor millionene

Christer Basma har sagt nei til mer enn ti utenlandske klubber fordi han ikke vil forlate datteren Maria. Valget har kostet ham 75 millioner kroner, men det bryr han seg ikke om.

ULLEVAAL STADION/FORNEBU (Dagbladet): Christer Basma (31) tjener et par millioner kroner i året i Rosenborg. Det er bare småpenger i forhold til hva det kunne vært.

- Bare gjennom meg har han hatt tilbud fra rundt ti store klubber fra Premier League, Bundesliga og store klubber i Tyrkia og Hellas. Han kunne hatt en årslønn på 15 millioner kroner og tjent 75 millioner kroner i løpet av karrieren. Men han har sagt nei hver gang, og blitt i Rosenborg, sier Erik Solér som har stor resekt for Basmas valg.

- Christer har gjort et verdivalg som ikke handler om penger. Han valgte datteren. Det kan flere lære av.

Bedre hjemme

- Rune Hauge har også ringt meg en del, og sagt at jeg må tenke penger nå. Men jeg har kvalt det i fødselen hver gang. Det er virkelig mer enn penger i livet, sier Basma til Dagbladet.

Spesielt etter samlivsbruddet med Marias mamma har Christer Basma stolt på hva som er viktigst.

- Da jeg sleit med privatlivet i 2001 lurte jeg på om jeg skulle dra ut. Det var veldig aktuelt med Sunderland. Men heldigvis kom jeg til fornuft da også. For det tror jeg ikke jeg hadde klart.

Nå har Basma skrinlagt alle planer om å flytte på seg.

- Jeg har to år igjen av kontrakten, og ser for meg at jeg avslutter karrieren i Rosenborg. Med tanke på datteren min har det vært veldig godt å innse dette. Hun er viktigst. Det skjer så mye annet i livet også. Dessuten har jeg nå et glimrende og veldig avslappet forhold til fotballen. Det medvirket til at jeg har fått suksess, sier Basma som foran kampen mot Luxembourg i morgen har spilt 16 strake landskamper. Ingen andre er i nærheten av samme tillit.

Penger endrer

Livet som fotballspiller er dessuten tryggere og mer forutsigbart i Trondheim enn i for eksempel England - der to voldtektssaker nå ryster fotballsjela.

- Jeg kan ikke fatte at noe sånt skulle skje her i Norge. Men man vet jo aldri hva folk tenker inni- mellom. Det er en merkelig verden vi lever i, sier Basma.

Opp gjennom 90-tallet har han nemlig sett at også norske fotballspillere kan forandre seg.

- Midt på 90-tallet var det en boom i fotballen. I Rosenborg begynte det rundt 1995. Det var veldig mye penger å tjene og det ble en oppblomstring. Det kom en generasjon 16-åringer som ble sett på som store talenter. De kom og fikk pengene lagt opp i hendene. Da ble det en del Play Station istedenfor skolegang. De ville for eksempel ikke bære målene på trening slik vi eldre har gjort hele karrieren.

- Det er blitt en del ting med den generasjonen der som ble vant til et stort pengeforbruk. Det ser du ikke minst i utlandet, sier Basma.

Bedre nå

Nå er det mye mindre penger i fotballen. Holdningene er tilsvarende sunnere - blant de helt unge.

Basmas gode råd til unge stortalenter er å hele tida tenke seg om to ganger.

- Dette går på alt man foretar seg. Det handler også om sånne ting som det i England. Man må begynne å tenke seg om tre-fire ganger og se hvilke konsekvenser ting får, og hvilke skjulte motiver som finnes, sier han.

For fotballspillere blir sett - hele tida.

- Vi må hele tida jobbe for å motbevise at vi er noen bortskjemte drittunger. Vi møtes ofte med sånt som «se på han, han har kjøpt seg den bilen». Da må man tenke seg om, og spørre seg om det er verdt det å kjøpe en veldig fin bil. Til slutt må man selvfølgelig gjøre som man har lyst til, men det får konsekvenser og dem må man leve med.

Forsaket mye

Sjøl har han god samvittighet.

- Folk slenger til oss at vi tjener for mye penger, men jeg har ikke dårlig samvittighet. Jeg har jobbet og slitt og forsaket utrolig mye, sier Basma.

- Kanskje for mye?

- Ja, jeg er en av dem som har tenkt veldig mye på konsekvensene av det jeg gjør, tatt litt for mye hensyn til dette og kanskje glemt meg sjøl vel mye, sier han.

Til gjengjeld husker Maria hvem pappa er.

BLE HOS MARIA: For Christer Basma var det viktigere å bo nær datteren Maria enn å bli proff i utlandet og tjene opp til 15 millioner i året. - Penger er virkelig ikke alt her i livet, sier Christer som her koser med med Maria etter landslagstreninga i Drammen tirsdag denne uka.