BYTTER LANDSLAG: Valon Berisha  skal representere Kosovo på fotballbanen.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BYTTER LANDSLAG: Valon Berisha skal representere Kosovo på fotballbanen.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Valon Berisha vraker det norske landslaget. Skal spille for Kosovo

NFF bekrefter.

(Dagbladet): Valon Berisha (23) har bestemt seg for å representere fotballandslaget til Kosovo i framtida. Det bekrefter NFF i ettermiddag.

Berisha har 20 A-landskamper for Norge - og ble så seint som mandag tatt ut i landslagstroppen til Hviterussland og Tyskland (31. august og 4. september).

- Jeg og familien har sterke følelser for både Norge og Kosovo, men jeg føler en ekstra tilknytning til Kosovo etter at det ble en selvstendig nasjon og jeg har en stor familie der. Samtidig har det betydd mye for meg og Veton å spille for Norge hvor vi er født og oppvokst. Derfor har vi valgt å representere hvert vårt land, sier Valon Berisha til fotball.no.

Ombestemte seg

Berisha skal, ifølge NFF, i forrige uke ha sagt at han ønsket å representere Norge, og derfor ble han tatt ut i den ferske landslagstroppen.

Men så skal Red Bull Salzburg-spilleren ha endret mening.

- Det er sterke følelser og et veldig vanskelig valg å ta. Derfor ombestemte jeg meg etter et famileråd, som jeg håper alle respekterer, sier Berisha.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo forteller:

- Jeg har hele tiden vært klar over at dette har vært en veldig vanskelig beslutning for Valon, Veton og resten av familien, og har stor respekt for valget. Vi ønsker å takke Valon for innsatsen, og ønsker han lykke til med landslagsspill for Kosovo. Samtidig gleder vi oss over at Veton spiller for Norge, sier Høgmo.

Lillebror Veton Berisha skal fortsatt representere Norge.

Mandag sa Høgmo at han var sikker på at begge brødrene skulle spille i norske drakter:

- De har bestemt seg. Ellers hadde jeg ikke tatt dem ut. De har stor motivasjon for å spille for Norge, sa Høgmo ifølge NTB for tre dager siden.

FORSKJELLIG LANDSLAG: Valon Berisha (t.v) og Veton Berisha skal spille på forskjellige landslag i framtida.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSKJELLIG LANDSLAG: Valon Berisha (t.v) og Veton Berisha skal spille på forskjellige landslag i framtida. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Nytt landslag

Allerede i mai fortalte Berisha-brødrene at de vurderte hvilken fotballnasjon de skulle representere.

- Jeg har et sterkt forhold til Kosovo, sa storebror Berisha da.

Kosovo skal delta i landets første VM-kvalifisering i høst. Ettersom Kosovo er en helt ny fotballnasjon og et godkjent landslag, kan spillere som allerede har landskamper for andre nasjoner «melde overgang», dersom de har røtter fra Kosovo.

Kosovo, det ferskeste medlemmet i UEFA, skal spille i VM-kvalifiseringsgruppe I.

Dermed møter laget Finland, Ukraina, Island, Tyrkia og Kroatia i sin VM-kvalifisering.

UEFA har bestemt at Bosnia-Hercegovina og Serbia ikke kan spille mot Kosovo av sikkerhetsmessige årsaker.