Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Valset over verdenseliten: -  Kan ikke noe for at de gjør dårlige trekk

Magnus Carlsen innledet Norway Chess med storspill og seier i lynsjakk.

VANT: Magnus Carlsen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
VANT: Magnus Carlsen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): - Jeg forventet ikke dette i det hele tatt.

Det sa Magnus Carlsen til TV 2 om sin soleklare seier i dagens lynsjakkturnering i Norway Chess. Nordmannen dominerte stort, og utnyttet feilene til verdens beste sjakkspillere gang på gang.

- Det blir mye rart i lynsjakk, og jeg skal ikke si at de andre spilte så veldig bra, men jeg kan ikke noe for at de gjør dårlige trekk, svarte Carlsen på spørsmål om bommertene fra konkurrentene.

Dominerte

Carlsens seier var i boks etter åtte av ni runder. Han slo amerikanske Fabiano Caruana med hvite brikker, og etter partiet ble det klart at ingen kunne ta igjen nordmannen.

Carlsen åpnet med to remis, men slo deretter til med seier mot Anish Giri, Levon Aronian, Sergej Karjakin og Maxime Vachier-Lagrave. Så fulgte en remis mot Vladimir Kramnik, før Carlsen vant neste parti mot Caruana. Carlsen står på 6,5 poeng før siste runde.

- Magnus Carlsen er i form. Det står kjemperespekt av dette, konstaterte Fin Gnatt og Hans Olav Lahlum TV 2s sjakkstudio da seieren var klar.

I sjuende parti ble det remis mot russiske Kramnik. Carlsen spilte med svarte brikker. Der møtte Carlsen en presset stilling, men nordmannen berget til slutt 0,5 poeng.

TAKKET FAREN: Magnus Carlsen holdt en lang takketale etter finalen i sjakk-VM hvor han trakk frem forholdet til faren sin Henrik og hvor mye han har hjulpet Magnus på veien til VM-seieren. Video: NTB Scanpix Vis mer

Seiersrekke

I sjette runde ventet Vachier-Lagrave, og der fortsatte Carlsen (hvite brikker) storspillet fra runde tre, fire og fem. Begge spillerne åpnet solid og tok ikke de store sjansene.

Mot slutten av partiet spilte Carlsen mer offensivt, og til slutt knakk han franskmannen.

- For en stim Carlsen er inne i nå. Han begynte med to ganger remis, men så har han bare vunnet, sa programleder Gnatt.

Carlsen spilte med svarte brikker mot rivalen Karjakin i femte runde. Carlsen fikk etter hvert overtaket mot russeren, og til slutt måtte også Karjakin strekke våpen.

Karjakin er regjerende verdensmester i lynsjakk, noe som gjorde Carlsens prestasjon enda sterkere.

- Klasse

Med hvite brikker ble Levon Aronian slått i fjerde runde. Carlsen fikk en litt bedre start enn armeneren, og etter hvert ble Aronian svært presset på tid.

Til slutt måtte han kapitulere.

- Magnus viser klasse der, sa Hans Olav Lahlum da partiet var sikret. Carlsen fikk tidlig en terrengfordel på brettet med hvite brikker i runde tre, men Anish Giri lot seg ikke stresse nevneverdig i innledningen.

Mot slutten gjorde nederlenderen en stor tabbe. Dét utnyttet Carlsen. Nordmannen sikret dagens første seier i tredje runde.

- Dette er krise for svart, konstaterte Lahlum like før Giri ga opp.

I de to første rundene ble det remis for Carlsen. Han sto med to poeng etter tre runder.

- I underkant

Med svarte brikker kom Carlsen raskt i gang mot Vishy Anand i annen runde, men motstanderen sto imot presset.

Han klarte likevel ikke å bryte ned Carlsen på offensiven.

Dermed endte det med remis, Carlsens andre for dagen. Carlsen spilte remis også i første runde. Han klarte ikke å slå den japanskfødte amerikaneren Hikaru Nakamura med hvite brikker.

Partiet deres startet jevnt, men Carlsen fikk etter hvert etablert et trykk på Nakamura. Sistnevnte fikk i tillegg tidsnød, men så mistet Carlsen overtaket igjen.

Til slutt berget Nakamura remis og 0,5 poeng.

- Remis i de to første rundene er litt i underkant for Magnus, konstaterte Hans Olav Lahlum etter kampen mot Anand.

Turneringen i Stavanger starter med en lynsjakkturnering i dag (mandag). Denne avgjør oppsettet i hovedturneringen, som begynner tirsdag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!