Valutasjokk for sportsbransjen

Med en dollar som er 43 prosent dyrere enn i årene 2010-2014, blir det tøft for sportsleverandørene å tjene penger i år.

VALUTA: En stadig svakere krone gir dårlig glid for administrerende direktør Ulf Bjerknes i Swix Sport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VALUTA: En stadig svakere krone gir dårlig glid for administrerende direktør Ulf Bjerknes i Swix Sport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

(Finansavisen): I går vippet dollarkursen over 8,50 kroner og ligger dermed 43 prosent høyere enn snittet i årene 2010-2014.

Det har store konsekvenser for sportsbransjen som for det aller meste betaler sine regninger i dollar, mens de har inntektene sine i kroner, skriver Finansavisen i dag.

Svak krone gir dårlig glid - Vi hadde en valutasmell på nærmere 20 millioner kroner i fjor. Den blir mye større i år. Den underliggende driften er god, så det er veldig synd, sier Swix-sjef Ulf Bjerknes til avisen.

Han mener sportsbransjen generelt burde satt opp prisene med 30 prosent om de skulle fått dekket inn valutasituasjonen, men det er det ingen mulighet for.

- Vi kan ikke ha én stor prisøkning. Dette må vi ta over flere sesonger, sier Bjerknes til avisen.

For Stians Sport, som importerer Merida sykler til Skandinavia, har den sterke dollarkursen gjort kraftige innhugg i fortjenesten.

- Vi må nok innrømme at vi ikke trodde kronen skulle svekkes så mye, sier Stian Steen-Olsen, som bekrefter at de store svingningene betyr mange millioner kroner for familiebedriften.

Dyrere ski - Vi har sikret litt, men alt for lite. Vi ligger dårlig an, sier Finor-sjef Harald Martinsen.

Han selger Fischer ski og støvler, og vinterens produkter ble prissatt med en kalkulert Euro på 8-tallet. I snitt har han satt opp prisene 4 til 5 prosent. Langt fra nok til å kompensere for den svake kronen.

- På dagens valutanivåer synker lønnsomheten vår. Det er ikke noe å lure på. Det er litt av ulempen med å selge sesongvarer som selges inn måneder i forveien. For de fleste kundene har vi avtalt prisene, og har ingen mulighet til å øke prisene på kort sikt, sier Martinsen til Finansavisen.

Finor hadde driftsinntekter på 150 millioner kroner i fjor, opp 20 millioner fra året før. Resultat etter skatt var på 21,1 millioner kroner, opp 2,7 millioner fra året før.

Flere økonominyheter Disse 147.139 norske bilene har «jukse»-motoren
P-bøter irriterer, men visste du om denne skatteregelen?
Arbeidsledigheten uendret fra reviderte tall