Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Valverde hedret Scarponi etter ny storseier

Den spanske veteranen best i tett avslutning i Liège-Bastogne-Liège. 

HEDRET SCARPONI: Med to fingre pekende opp mot himmelen krysset Alejandro Valverde målstreken i Ans. Foto: Tim de Waele
HEDRET SCARPONI: Med to fingre pekende opp mot himmelen krysset Alejandro Valverde målstreken i Ans. Foto: Tim de Waele Vis mer

(procycling.no): Alejandro Valverde fortsatte eventyrsesongen sin med seier i vårens siste monument. Spanjolen kom sammen med Dan Martin på oppløpet i Ans, og hadde få problemer med å spurte ned iren.

Dermed gjorde 36-åringen som i 2006, 2008 og 2015, og vant den belgiske klassikeren for fjerde gang. Dermed tangerer han Moreno Argentin med fire seirer, med sykkellegenden Eddy Merckx som den eneste som har vunnet mer med fem seirer.

– Det første ordet for meg er at denne seieren går til Michele Scarponi. Han var en god venn av meg. Det er en skam at vi har mistet ham, og jeg vil si at denne seieren også er for familien hans, sier en tydelig følelsesladd Valverde i seiersintervjuet vist på Eurosport.

– Det er forferdelig trist det som skjedde med Michele. Da jeg fikk vite det i går ble jeg utrolig for meg. Alt i dag har vært for ham.

Valverde har også signalisert at han vil donere premiepengene (20 000 euro) fra rittet til Scarponis familie.

Seieren var spanjolens ellevte for sesongen, og Movistar-rytteren berømmet lagkameratene i etterkant for deres arbeid med å kontrollere rittet.

– Det var en fantastisk jobb av laget. Det Martin gjorde på slutten var veldig tøft, men jeg måtte bare kalkulere kreftene mine, sier han.

Få angrep

Finalen i Liège-Bastogne-Liège ble preget av manglende angrep. En duo med Tim Wellens og Stéphane Rossetto kom først inn i den siste bakken i rittet, Côte de Saint Nicholas, med et sjeldent stort hovedfeltet noen få sekunder bak.

Sergio Henao angrep i bakken, men over toppen, 5,5 kilometer før mål, var det meste hentet inn igjen.

Davide Formolo angrep over toppen, og fikk en liten luke ned til en gruppe på rundt 25 ryttere. Inn på den slake avslutningskilometeren kom han med en luke på fire-fem sekunder til feltet. Dan Martin angrep, og hentet inn Formolo 500 meter før mål.

Iren angrep italieneren igjen direkte, samtidig som Valverde kjørte seg opp til Martin. I spurten mellom de to inne på de siste 200 meterne hadde Valverde klart mest igjen, og vant sitt fjerde Liège-Bastogne-Liège.

Michal Kwiatkowski ble nummer tre.

Scarponi markert før start

HEDRET SCARPONI: Det tragiske dødsfallet til Michele Scarponi ble markert før rittet startet. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DIRK WAEM (NTB Scanpix)
HEDRET SCARPONI: Det tragiske dødsfallet til Michele Scarponi ble markert før rittet startet. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DIRK WAEM (NTB Scanpix) Vis mer

Det ble en spesiell start på søndagens Liège-Bastogne-Liège. Rittet, som på mange måter markerer slutten på vårklassikerne, kom dagen etter det tragiske dødsfallet til Astana-syklisten Michele Scarponi.

Det ble markert med ett minutts stillhet i forkant av rittet, og Astana-laget syklet først gjennom den nøytrale sonen.

Brudd med stor luke

Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Anthony Perez og Stéphane Rossetto (begge Cofidis), Mekseb Debesay (Dimension Data), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Nick Van Der Lijke (Roompot), Fabien Grellier (Direct Energie) og Aaron Gate (Aqua Blue) utgjorde dagens brudd, og de åtte fikk tidlig en stor luke.

På det meste hadde de et forsprang på over 13 minutter. Movistar og Quick-Step satt seg etter hvert fram, og begynte arbeidet med å hente inn utbryterne. Likevel var bruddet snaut fem minutter foran feltet da de kom inn i nøkkelbakken La Redoute, med like under fire mil igjen til målgang i Ans.

Mens de store angrepene lot vente på seg i feltet, angrep Perez i bruddet opp La Redoute.

Cofidis-rytteren fikk raskt en luke på bruddkameratene sine, mens hovedfeltet satt opp et høyt tempo i jakten på franskmannen. Inn i den nest siste kategoriserte stigningen i rittet, Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 kilometer à 11 prosent), to mil for mål, ledet Perez med to minutter.

Angrep fra favorittene

I Côte de la Roche-aux-Faucons gikk avstanden opp til Perez betraktelig ned for hovedfeltet. I den stupbratte bakken var det Sergio Henao (Team Sky) som først satte opp farten, og sørget for at en gruppe favoritter kom seg løs.

Over toppen ble det igjen samlet, mens Rossetto brukte bakken til å kjøre seg opp til lagkameraten Perez i tet.

Rossetto ble sittende alene i tet 17 kilometer før mål, da en svært sliten Perez måtte slippe lagkameraten. Samtidig støtet en gruppe med Tim Wellens, Roman Kreuziger, Damiano Caruso, Patrick Konrad, Sam Oomen, Alexis Vuillermoz, Davide Villella og Michael Woods.

Tre kilometer senere hadde de allerede fått en luke på over 20 sekunder, noe som førte til at Team Sky, Movistar og Quick-Step, som alle ikke var representert i bruddet, måtte bruke hjelperytterne sine i front av feltet.

Wellens støtet fra gruppen like før de selv ble kjørt inn av feltet, og den angrepsvillige belgieren kom seg opp til Rossetto i teten ni kilometer før mål.

De to kom først inn i Côte de Saint Nicholas, men ble tidlig hentet inn. Seks kilometer før mål kom det første virkelige angrepet, fra Sergio Henao. Colombianeren fikk med seg Michael Albasini, mens flere kom seg opp til de to på toppen av bakken.

I det som ble en avslutning med 25-30 ryttere tilnærmet samlet, var Alejando Valverde til slutt best. Odd Christian Eiking, Lars Petter Nordhaug og Sindre Lunke deltok i rittet, men ingen av de norske markerte seg i særlig grad.