Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Paris-Roubaix:

Van Avermaet fortsatte jubelsesongen i Paris-Roubaix

Avgjorde «Helvete i nord» på velodromen i Roubaix.

AVGJORDE IGJEN: Greg Van Avermaet var suveren på oppløpet på velodromen i Roubaix. / AFP PHOTO / François LO PRESTI
<div><br></div>
AVGJORDE IGJEN: Greg Van Avermaet var suveren på oppløpet på velodromen i Roubaix. / AFP PHOTO / François LO PRESTI

Vis mer

(procycling.no): Greg Van Avermaet vant søndag Paris-Roubaix etter et meget actionfylt ritt.

Det var et taktisk genialt ritt av BMC, og etter at 32-åringen fikk flott hjelp av lagkamerat Daniel Oss, var Van Avermaet den raskeste i avslutningen da en femmannsgruppe spurtet om seieren.

Han spurtsslo Zdenek Stybar som ble nummer to, mens tredjeplassen gikk til Sebastian Langeveld.

Den olympiske mesteren kom inn på velodromen sammen med Langeveld og Stybar, men de lurte så lenge på hverandre at Gianni Moscon og Jasper Stuyven kom opp.

Stybar åpnet spurten, men Van Avermaet viste seg å være overlegen på de siste meterne. Dette var belgierens første monumentseier, og det var han naturlig nok svært fornøyd med.

- Jeg var så sliten ved mållinjen, og jeg hadde ikke ventet dette. Stybar kjørte ikke med oss, så jeg trodde han skulle slå meg. Men alt gikk perfekt i finalen, sier vinneren etter rittet.

- Jeg hadde litt uflaks før Arenberg, men hele laget gjorde en god jobb. Spesielt var Daniel Oss god i finalen, konkluderer Van Avermaet.

Dårlig norsk dag

Det ble en skuffende norsk dag under årets siste brosteinsklassiker. Det var knyttet forventninger om resultat både fra Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff før rittet, men begge hadde uhell.

Edvald Boasson Hagen punkterte med omtrent seks mil igjen, og fikk et nytt hjul fra nøytral service.

- Det var mye lyd fra hjulet, så jeg tror ikke det var helt i topp stand, sier nordmannen til procycling.no etter rittet.

- Men jeg skal ikke skylde på hjulet, beina var ikke på topp i dag, fortsetter han.

Alexander Kristoff hadde heller ikke hellet med seg. Før det kritiske punktet ved Arenberg-skogen, måtte han bytte hjul etter en punktering. Han kom seg til slutt opp igjen, men ble preget av flere uhell.

Etter at han feilberegnet en sving og krasjet, skadet han hånden. Dermed måtte Katusha-Alpecin-kapteinen bryte rittet han hadde satset mot i år.

Støtecup og høy fart i starten

Starten ble flyttet en halvtime senere enn planlagt, da det var meldt god medvind på de 257 kilometerne fra Compiégne til velodromen i Roubaix.

Med vinden i ryggen ble det altså høy fart fra start, og feltet forserte 50.9 kilometer på den første timen. Flere ryttere prøvde seg i brudd, blant andre Truls Korsæth, men det var ingen som fikk gå.

Katusha-Alpecin var blant dem som var offensive. I en periode satt de foran i en femmannsgruppe med både Mads Würtz Schmidt og Michael Mørkov, men også disse ble hentet. Også Jenthe Biermans og Marco Haller var på offensiven for Alexander Kristoffs lag.

Hele åtte mil ble det syklet før det ble dannet et brudd. Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Yannick Martinez (Delko Marseilles) og Mickael Delage (FDJ) kom seg unna. På det første brosteinsstrekket mistet Martinez kontakt med de to andre, og dermed var det en duo i front.

Outsidere i velt

På det andre brosteinsspartiet gikk det en stor velt hvor blant andre Yves Lampaert og Oliver Naesen gikk ned. Ryttere lå strødd i grøften, men de to outsiderne kom seg etterhvert på sykkelen igjen.

Like etter gikk det en ny velt hvor Amund Grøndahl Jansen var innblandet. Han sto i en sving med en lagkamerat, men så ikke skadet eller preget ut.

Det gikk stadig flere velt, men både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen satt flott plassert i feltet. Katusha-Alpecin fortsatte å kontrollere feltet over brosteinsstrekningene.

Duoen i front fikk etterhvert besøk av Stijn Vandenbergh fra AG2R. Det var ikke den helt store avstanden tilbake til feltet, ettersom det gikk radig unna blant favorittene. Dog ble det mer fart i bruddet da den høyreiste belgieren kom opp.

Høy fart mot Arenberg - punktering for Kristoff

Med drøye 100 kilometer igjen, inntok rytterne Haveluy-seksjonen. Det var en fire-stjerners brosteinsstrekning, og den siste før Arenberg-skogen. Dette ble et katastrofalt område for Greg Van Avermaet. Etter flere uhell før seksjonen, havnet han bak inn på Haveluy. Den olympiske mesteren gikk der i en velt, og en hissig Van Avermaet måtte se feltet dundre avgårde.

På samme tidspunkt satte Tom Boonen et forrykende tempo i front. Både Edvald og Kristoff satt fint med, men det gjorde det vanskelig for Van Avermaet å få kontakt igjen.

Alexander Kristoff punkterte i forkant av Arenberg-skogen. Dette er et av de mest kritiske stedene å punktere på for rytterne, da Arenberg kanskje er den mest brutale av dem alle.

I Arenberg satte Kristoffs lagkamerat, Tony Martin, farten. Dette til tross for at Katusha-Alpecin ikke hadde Kristoff i fronten. Etterhvert tok Matteo Trentin over, og det ble et relativt samlet felt over seksjonen. Boasson Hagen satt meget pent plassert, mens Kristoff passerte 15 sekunder bak feltet ved utgangen av skogen.

Fransk veteran på offensiven

Etter Arenberg var situasjonen at Kristoff og Van Avermaet lå sammen i en liten gruppe bak feltet, mens Wallays lå foran alene. Sylvain Chavanel støtet seg fra feltet og opp til Wallays, og dermed ble det en ny duo foran.

Det tok ikke lang tid før gruppen til Kristoff og Van Avermaet kom i kapp med resten av feltet.

I et av brosteinspartiene snaue åtte mil før mål ble det på nytt hardkjør, og det dannet seg en splitt. Her satt ingen av de norske, men Peter Sagan satt der med en lagkamerat. Da de to fikk noen få meter på de andre, benyttet de sjansen til å øke tempoet, og økte farten ytterligere.

Sagan angrep og punkterte - Edvalg og Alex ute av det

Bodnar og Sagan fikk med seg Daniel Oss og Jasper Stuyven, og det dannet seg en kvartett foran. Da disse hadde halvminuttet ned til den jagende gruppen, punkterte Peter Sagan, og han og Bodnar mistet kontakt med de to andre. De ble etterhvert kjørt inn, men både Oss og Stuyven holdt stand foran.

Dessverre måtte Edvald slippe gruppen bak, med det som så ut som et punktert bakhjul. Dog kom han raskt oppe igjen, med et hjul fra den nøytrale servicen.

Med 65 kilometer igjen angrep Arnaud Démare. Han fikk ikke med seg noen, men feltet dundret på bak i brosteinspartiet. Han ble hentet da Tony Martin smalt til. Han fikk med seg flere av de største favorittene, men da brosteinspartiet var over, samlet det seg.

Da kunne man se at Edvald hadde sluppet, og at løpet var over for hans del.

Utskillelser i front

Bak var det stadig støting. Dog var det ingen som klarte å få virkelig luke før Dmitiri Claeys, Gianni Moscon og Jürgen Roelandts kom seg avgårde.

De tre jaktet duoen i front, mens avstanden økte bak. På Mons-En-Pévèle angrep Peter Sagan fra feltet. Etter hans angrep, dannet det seg en liten gruppe. Her maktet verken Alexander Kristoff eller Tony Martin å holde følge. Det ble meldt på Twitter at Kristoff måtte bytte sykkel, og dermed ble det fullstendig krise for nordmannen.

Moscon, Roelandts og Claeys kom opp til Oss og Stuyven på Mons-En-Pévèle.

Med fire mil igjen hadde gruppen til Sagan, Boonen og Van Avermaet med flere tatt igjen de fem foran. Dermed var det omtrent femten ryttere samlet i fronten.

Ny punktering for Sagan

Det tok ikke lange tiden før Daniel Oss gikk på nytt, og han ble liggende solo i noen kilometer. Bak ham jaget Peter Sagan, Zdenek Stybar og Sebastian Langeveld. Dessverre for verdensmesteren punkterte han, og mistet kontakt med sin gruppe. Da kom også Van Avermaet, Moscon og Stuyven opp til Stybar-gruppen.

Daniel Oss ble etterhvert hentet av Stybar og Van Avermaets gruppe, og da la han seg i front. De hadde med 25 kilometer igjen å sykle drøye halvminuttet ned til Tom Boonen og Peter Sagans gruppering.

Dermed satt Oss, Van Avermaet, Langeveld, Stuyven, Moscon, Stybar og Roelandts foran et større felt.

Tom Boonen gjorde et nytt forsøk på å tette den halvt minutts lange luken i brosteinspartiet 18 kilometer før mål, og fikk med seg John Degenkolb på hjulet.

Trio danner seg på Carrefour

På det beryktede Carrefour-segmentet femten kilometer før mål, angrep Greg Van Avermaet fra frontgruppen. Han klarte å danne en trio, ettersom han fikk med seg Stybar og Langeveld.

Det var disse tre som skulle gjøre opp om seieren. Med en mil igjen å sykle var de 35 sekunder foran Stuyven og Moscon og 50 sekunder foran Boonen og Degenkolbs gruppe.

Stybar kunne stå over føringer, da han spilte på at Boonen satt i feltet bak.

Inne på velodromen begynte de å lure på hverandre, og Stuyven og Moscon kom i kapp. Likevel var Van Avermaet, Stybar og Langeveld de raskeste, og det ble rekkefølgen i mål.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!