Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Paris-Roubaix:

Van Avermaet må stå imot Quick-Steps ulveflokk

VÅR VURDERING: Vi analyserer favorittene foran Paris-Roubaix.

MÅ OVERLISTE QUICK-STEP: Greg Van Avermaet knakk Zdenek Stybar og resten av Quick-Step Floors i fjor, men klarer han det i år? FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
MÅ OVERLISTE QUICK-STEP: Greg Van Avermaet knakk Zdenek Stybar og resten av Quick-Step Floors i fjor, men klarer han det i år? FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Det er neppe noe mer myteomspunnet ritt i sykkelsporten enn Paris-Roubaix, rittet hvor brosteinen påstås å være sluppet fra helikopter og ryttere har følt seg mer som sirkusklovner, enn syklister.

Etter 257 kilometer mellom Paris og Roubaix er det én rytter som får navnet sitt inngravert og hengt opp i de ikoniske dusjene på velodromen i Roubaix, men hvem?

Quick-Step Floors styrte Flandern rundt med jernhånd og Niki Terpstra tok karrierens andre monumentseier, men makter belgierne å holde tøylene like stramme under uforutsigbare og uoversiktlige Paris-Roubaix?

procycling.no gir deg her forhåndsanalyse av sesongens tredje monument og kulminasjonen av årets brosteinsklassikere.

Ruten

Lengden på rittet og antall kilometer brostein varierer litt fra år til år, med tilstanden på enkelte partier. Rittet går i år over 257 kilometer, består av 29 brosteinspartier som totalt utgjør en lengde på 54,5 kilometer.

Rittet starter ikke i Paris, slik det en gang i tiden gjorde, men i Compiègne - litt nord for den franske hovedstaden. Herfra legger man ut på en transportdel, før man når dagens første brosteinsparti Troisvilles (3 stjerner), etter 93,5 kilometer. Troisvilles er brosteinsparti nummer 29 og herfra teller man nedover mot Roubaix.

Heretter kommer sektorene jevnt og trutt, og dagens første, kritiske parti kommer etter 153,5 kilometer. Her begynner posisjonskampen virkelig å dra seg til, og med Haveluy (fire stjerner) og Arenbergskogen (5 stjerner) på løpende bånd, pleier man som regel å trekke frem klisjéen «man vinner ikke rittet her, men man kan tape det.»

Den ikoniske skogen når man etter 162 kilometer på sykkelen og med 95 kilometer til mål, og er på mange måter åpningen på finalen. Etter Arenbergskogen gjenstår dog hele 18 brosteinspartier.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STRATEGISK: Arenbergskogen er et viktig punkt, om man ønsker å kjempe i toppen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
STRATEGISK: Arenbergskogen er et viktig punkt, om man ønsker å kjempe i toppen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Sammen med Arenbergskogen pleier man å trekke frem Mons-en-Pévèle og Carrefour de l’Arbre, begge fem stjerner, som de to andre strategisk signifikante partiene. Det er her man virkelig klarer å utgjøre en forskjell.

Mons-en-Pévèle kommer med 48,5 kilometer til mål og det er gjerne her de første, store angrepene kommer. Den avgjørende utskillelses har ofte skjedd på dette partiet. Carrefour de l’Arbre på sin side er ofte siste mulighet man har til å avgjøre på brosteinen, med 16,5 kilometer til mål. Det 2,1 kilometer lange strekket har ikke bare svært krevende brostein, men er også vindutsatt, som også kan være avgjørende etter nesten 250 kilometer på sykkelen.

Etter Carrefour de l’Arbre ruller man rett over veien til partiet Gruson, før Hem venter noen kilometer senere, men rittet avgjøres sjeldent på disse partiene. Etter Hem venter fem kilometer med asfalt, med unntak av et par hundre meter, før man ruller inn på den berømte utendørsvelodromen i Roubaix.

Ulveflokken

Det er nok ikke helt uten grunn at Quick-Step Floors omtaler seg selv som «The Wolfpack» og bruker betegnelsen ustanselig i sosiale medier. Måten det belgiske laget har forsynt seg på i klassikerne denne våren minner absolutt om en sulten ulveflokk, og gråbein jakter som kjent best i flokk.

Forrige søndag gjorde de som de ville i Flandern rundt. Iljo Keisse, Tim Declercq og Florian Sénéchal styrte skuten stødig frem til finalen, før Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Philippe Gilbert og Yves Lampaert tok over roret.

Da Niki Terpstra angrep på Kruisberg var det bare Vincenzo Nibali som prøvde å følge, mens de andre favorittene nølte. Bakfra kunne Gilbert og Stybar bare sitte på hjul og markere konkurrentene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

OVERTALL: Niki Terpstra gikk til på Kruisberg i Flandern rundt. Bak markerte lagkameratene alle angrep. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
OVERTALL: Niki Terpstra gikk til på Kruisberg i Flandern rundt. Bak markerte lagkameratene alle angrep. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Dette vil utvilsomt bli det belgiske lagets fremste våpen også i Paris-Roubaix, men i det franske monumentet er det noe vanskeligere å rive seg løs på brosteinspartiene. Vi ser ofte at det samler seg i reduserte grupper inn mot mål og i de seneste utgavene har det gjerne vært flere titalls ryttere innenfor minuttet.

Været vil også spille en viktig faktor i Quick-Steps resultat. Blir det motvind fra nord er det mye større fordel å ligge på hjul og derav vanskeligere å kjøre fra, mens medvind oppmuntrer til angrep.

Men om Quick-Step Floors skulle sitte med to eller flere ryttere igjen når det drar seg til har de uansett en fordel få eller ingen andre lag har. De har dog ikke den samme avslutteren de hadde, da Tom Boonen syklet for laget og er derfor i større grad avhengig av angrep.

Foran årets utgave har lagets sjef, Patrick Lefevre, vært med på ni seire i Paris-Roubaix. På bakgrunn av Niki Terpstras imponerende oppvisninger i E3 Haralbeke og Flandern rundt holder vi nederlenderen som den største favoritten, og det virker meget plausibelt at han kan gjøre som i 2014: gå solo, holde unna og sikre Lefevres tiende seier.

Samtidig har Terpstras tsjekkiske lagkamerat, Zdenek Stybar, virket fryktinngytende gjennom hele våren.

Fjorårsvinneren

Rollen Quick-Step Floors har i år, hadde Greg Van Avermaet på mange måter i fjor. Belgieren gikk fra suksess til suksess, med seier i Omloop Het Nieuwsblad, E3 Haralbeke og Gent-Wevelgem. I Flandern rundt var han bare en velt unna å kjempe om seieren og ble til slutt nummer to. Den enestående vårsesongen kronet han med å vinne selve dronningen, Paris-Roubaix.

I år har det vært betraktelig tynnere og en 3. plass i E3 Haralbeke er hans beste resultat. Mannen som gjorde alt riktig i fjor, som nærmest vant på bestilling, virker å plutselig ha mistet oppskriften på hvordan man vinner.

BMC-rytteren bedyrer at han er i minst like god form som i fjor, men vårsesongen har vært preget av dårlig timing på angrepene og han har aldri vært på riktig sted til riktig tid, slik han var på en helt selvsagt måte i fjor. Samtidig har også BMC som lag kjørt bra og stort sett har 32-åringen vært godt beskyttet, uten at man har klart å dra nytte av dette.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VANT I FJOR: Greg Van Avermaet spurtet til seier på velodromen i Roubaix og tok sin første monumentseier. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
VANT I FJOR: Greg Van Avermaet spurtet til seier på velodromen i Roubaix og tok sin første monumentseier. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Skal han redde årets vårsesong er han avhengig av en seier i Paris-Roubaix. Med sin palmarès er en klassikerkampanje uten en eneste seier, en nedtur. Vi tror ikke formen til Van Avermaet er noe særlig dårligere enn i fjor. Angrepet hans på Taaienberg i Flandern rundt viste en enorm styrke, selv om han ikke maktet å få noe ut av det.

Med den essensielle seierserfaringen fra rittet, kombinert med sin fysiske kapasitet og avslutning, holder vi Van Avermaet som favoritten sammen med Terpstra, selv om belgieren ikke har overbevist så langt. Spørsmålet er om han klarer å stå i mot de mange angrepene fra Quick-Step Floors og om han klarer å dra ordentlig nytte av laget sitt.

Fysiske giganter

To andre som alltid viser styrke er Sep Vanmarcke og Peter Sagan, men det ebber ofte ut i ingenting, spesielt med førstnevnte, som så mange ganger virker som rittets sterkeste – uten å komme fra det med seier.

Den regjerende verdensmesteren på sin side, har blitt sin egen verste fiende. Alle frykter Sagan, og mange ble sittende og kikke på slovaken under Flandern rundt. Det fikk ham til å kritisere konkurrentene. Ikke for første gang.

Mens Quick-Step Floors har klart å samle en gjeng med klassikerryttere i verdenstoppen, hever Sagan stor lønn hos BORA-hansgrohe, men befinner seg i en posisjon uten et spesielt sterkt lag rundt seg. Han har fått inn Daniel Oss, men samarbeidet har ennå ikke båret frukter.

LES OGSÅ: Boonen: - Sagan skal ikke snakke om manglende samarbeid

Tidligere har Sagan gjerne gitt blanke i at konkurrentene bare sitter på hjul, men de siste årene har vi sett en endring her, hvor han flere ganger bare har satt seg opp i det konkurrentene begynner å lure på ham.

Sagan elsker å spille hovedrollen og animere rittet, men skal han vinne Paris-Roubaix er han nødt til å være kynisk, men samtidig klinisk når han først skal sette farge på rittet. I tillegg har han ikke råd til å la seg prege for mye av konkurrentenes spill - noen motpoler som blir svært vanskelig å balansere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ ETTERSKUDD: Sep Vanmarcke og Peter Sagan hang ikke med da Niki Terpstra gikk til og på hjul satt Zdenek Stybar og Philippe Gilbert og markerte. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
PÅ ETTERSKUDD: Sep Vanmarcke og Peter Sagan hang ikke med da Niki Terpstra gikk til og på hjul satt Zdenek Stybar og Philippe Gilbert og markerte. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Mens Sagan har råd til å spille på avslutningen sin er Vanmarcke i større grad avhengig av å gjøre det helt alene. EF Education First-Drapac-rytterens fysiske kapasitet er uten sidestykke og hans posisjon på sykkelen er som skapt for Paris-Roubaix.

Vi har gjentatte ganger se belgieren slå ned hammeren på brosteinspartiene i Paris-Roubaix og pulverisert feltet. Han har vist stor stabilitet i rittet, med andreplass i 2013, og to fjerdeplasser i 2014 og 2016, men seieren har uteblitt. Dessverre er Vanmarcke ingen vinnertype – i hvert fall ikke foreløpig.

Årets deltakelse blir hans syvende, så han bør ha nok pondus til å kunne levere en seier i rittet. Han har vært helt der oppe i alle klassikerne så langt, kan han endelig ta steget helt opp i Paris-Roubaix, slik belgierne har ventet på siden han tuktet Tom Boonen i Omloop Het Nieuwsblad i 2012?

Skulle det bli dårlig vær vil det umiddelbart senke oddsen på seier til Vanmarcke og Sagan - begge to ekstremt gode til å håndtere sykkelen under slike forhold.

Outsiderne

Ser vi til de norske sjansene er det som vanlig Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen vi må sette vår lit til, men de er plassert godt nede på listen av outsidere.

Boasson Hagen er et usikkerhetsmoment etter en krevende vinter, men viste dog veldig oppløftende form i både Dwars door Vlaanderen og Flandern rundt. Spørsmålet er om han har makskapasiteten til å kunne kjempe om seier i «Helvete i Nord», slik han gjorde i 2016.

Kristoff kunne fredag fortelle til procycling.no at han ikke liker brostein. UAE Team Emirates-rytteren bryr seg heller ikke spesielt mye om utstyret, en rimelig stor forutsetning i Paris-Roubaix og et område hvor rittets største mestere har vært møysommelige opp igjennom tiden. Han har heller ikke den gode posisjonen på sykkelen, som spesialistene gjerne har.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KOM TIL KORT: Alexander Kristoff mistet følge på Oude Kwaremont og kom aldri tilbake. I Flandern håper han å kjempe om seier. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
KOM TIL KORT: Alexander Kristoff mistet følge på Oude Kwaremont og kom aldri tilbake. I Flandern håper han å kjempe om seier. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Det virker som det alltid er noe som går galt for Kristoff i Paris-Roubaix, enten det er punktering, velt eller noe annet. Om det går på flaks eller dyktighet er vel en god blanding, men det som taler til Storhaugekspressens fordel er en skuffende vårsesong. Inn i finalen av Flandern rundt virket han piggere enn hele sesongen og i desperasjon etter et resultat kan dette bli året han endelig lykkes i det franske monumentet.

(Forøvrig er det lov å håpe på en god norsk plassering til Amund Grøndahl Jansen, som får en fri rolle under rittet.)

LES OGSÅ: Kristoff møtte djevelen foran "Helvete i Nord"

Bak de største favorittene følger et godt kobbel av belgiere, med Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Wout Van Aert, Yves Lampaert og Jaser Stuyven.

Gilbert drømmer om å vinne alle fem monumentene, men var langt unna i Milano-Sanremo. Paris-Roubaix mangler også på hans merittliste. Det har lenge vært kjent at 35-åringen sulter etter en seier i brosteinsdronningen, derfor forventer vi å se en svært offensiv og angrepsvillig Gilbert.

Wout Van Aert er et av de mest spennende navnene denne vårsesongen. 23-åringen har blitt verdensmester i sykkelkross de tre siste sesongene og har denne sesongen begynt det som trolig etter hvert vil bli en permanent overgang til landeveien.

Han har vist en imponerende stabilitet og på brosteinen er det få ting som er mer naturlig enn Van Aert. Tredjeplassen i Strade Bianche var også svært imponerende. På den røffe brosteinen i Paris-Roubaix har han også et ess i ermet, med sine tekniske ferdigheter fra sykkelkrossen. Vérandas Willems-Crelan-rytteren vil trolig leke seg på partier som Mons-en-Pévèle og Carrefour de l’Arbre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BELGIAS NYE KJÆLEDEGGE?: Sykkelkrossrytter Wout Van Aert har vært lovende denne våren. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
BELGIAS NYE KJÆLEDEGGE?: Sykkelkrossrytter Wout Van Aert har vært lovende denne våren. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Sammen med Trek-Segafredo-duoen Mads Pedersen og Jasper Stuyven er Van Aert kanskje de mest spennende rytterne med tanke på fremtid. Pedersen vant juniorutgaven av Paris Roubaix i 2013 og tok en overraskende, men formidabel andreplass under forrige helgs Flandern rundt.

Stuyven på sin side vant juniorutgaven i 2010 og ble det påfølgende året nummer to i U23-utgaven. Belgieren har vist stor stabilitet denne sesongen og var inne topp ti i både Milano-Sanremo og Flandern rundt, samt de øvrige klassikerne på tampen av mars. Stuyven ble også nummer fire i fjorårets utgave. Sammen med Pedersen og John Degenkolb (som vant rittet i 2015) kan Trek-Segafredo presentere en potensielt dødelig gaffel.

LIVE: Følg hvert tråkk av Paris-Roubaix via procycling.no søndag!

procycling.nos favorittips:

***** Niki Terpstra, Greg Van Avermaet

**** Sep Vanmarcke, Peter Sagan, Zdenek Stybar

*** Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven, Wout Van Aert

** Gianni Moscon, Yves Lampaert, John Degenkolb, Dylan Van Baarle

* Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Edward Theuns, Luke Rowe, Arnaud Démare, Mads Pedersen, Magnus Cort Nielsen, Timo Roosen, Daniel Oss, Jens Debusschere

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!