Van Bastens tøffeste test

Marco van Basten sikter mot gull - 20 år etter superscoringen.

(Dagbladet.no) Ballen kommer mot Marco van Basten, på tvers av feltet. Den nederlandske spissen klinker til på hel volley, kroppen hans løftes opp i lufta og ballen suser mot mål.

Rinat Dasajev lurer kanskje på hva i all verden som skjedde.

For den sovjetiske storkeeperen rekker så vidt få opp armene før ballen suser over ham og inn i nettmaskene.

Nederland blir europemestere.

• You Tube: Her kan du se scoringen

Dødens gruppe

Denne sommeren er det 20 år siden den oransje triumfen i Vest-Tyskland. To tiår siden van Basten scoret det som må være et av de flotteste målene i EM-historien.

Nå er van Basten landslagssjef, og han kan bli den andre som løfter Henri Delaunay-trofeet som både spiller og trener (Berti Vogts har tidligere klart den bragden). Men veien fram til en finale i Wien er lang. For med utgangspunkt i «Dødens gruppe» er bare det å komme seg videre et nåløye det ikke blir lett for van Bastens menn å komme seg gjennom.

MÅ HA MEDVIND: Marco van Basten satser på vind i seilene i EM. Det vil han trenge. Foto: AP
MÅ HA MEDVIND: Marco van Basten satser på vind i seilene i EM. Det vil han trenge. Foto: AP Vis mer

Nederlenderne skal møte de to VM-finalistene Italia og Frankrike - samt Romania, som kapret førsteplassen i kvalikgruppa Nederland endte som nummer to i.

- Hvis vi får vinden i ryggen, da kan vi komme langt. Men hvis vi får motvind, da blir det tøft. Det første målet vårt er å gå videre fra gruppespillet, som er en helvetes tøff jobb, sier han til uefa.com.

Ekstra tent

Etter EM tar van Basten over Ajax. Derfor er han ekstra motivert før mesterskapet som starter på lørdag. Han vil gjerne avslutte landslagskarrieren slik gjennombruddet hans i den oransje drakta startet - med en EM-tittel.

Selv var han ikke klar over at han kan bli historisk hvis Nederland går til topps.

- Det visste jeg ikke, men nå som jeg har blitt gjort oppmerksom på det føler jeg meg bare enda mer tent, sier 43-åringen.

Nederlands styrker har alltid ligget framover på banen - og så har de vært så som så i de bakre rekker. I kvaliken sleit de imidlertid med å finne veien til nettmaskene. De scoret bare 15 mål på 12 kamper - noe som var 11 færre enn Romania.

- Vi scoret for lite, men vi skapte mange sjanser. Å score handler mye om selvtillit og vi har ikke vært særlig heldige, sier den tidligere måltyven.

Van Bastens tøffeste test

Derfor har van Basten lagt om taktikken litt før EM. Han har gått bort fra klassiske 4-3-3 og satser nå på 4-2-3-1. Dette ga umiddelbart resultater som følge av tre mål mot Kroatia og fire mot Østerrike. Det som kanskje bekymrer van Basten er at den svake vertsnasjonen (så vidt blant de 100 beste på FIFA-rankingen) scoret tre ganger før Nederland våknet og vant 4-3.

Handlet på instinkt

Målet han banket inn på hel volley i 2-0-finalen mot Sovjetunionen i 1988 vil alltid være med på filmer over historiens vakreste mål - ikke minst siden kanonskuddet var like viktig som det var flott.

- Personlig liker jeg bedre Maradonas mål mot England i 1986 bedre. Men det er klart, det er ikke akkurat et mål jeg skammer meg over, sier van Basten i et intervju med det offisielle EM-magasinet.

Scoringen var ikke akkurat planlagt. Han klinte rett og slett bare til.

- I sånne øyeblikk, når du scorer sånne mål, da tror jeg det handler om instinkt. Det var et flott mål, men jeg tenkte aldri at det kom til å bli omtalt så mange år etter, sier landslagssjefen.

Det var denne sommeren Marco van Basten ble et navn for alle i Fotball-Europa. Han hadde riktignok bøttet inn mål for Ajax tidligere og signert for Milan - men nesten hele 1987/88-sesongen hans ble ødelagt av skader. Så kom EM, alle scoringene og den evige heltestatusen i treskolandet.

Mye takket være spesielt det ene finalemålet.

- Selv mener jeg at jeg scoret et enda finere mål i Ajax, et par år tidligere. Det var et klassisk brassespark mot Den Bosch.

Men det målet er det ikke like mange som husker ...

PS!
Tidligere i dag ba Dagbladet.no leserne om å stemme fram tidenes flotteste EM-mål. Marco van Bastens scoring har fått klart flest stemmer - over 37 prosent.

SISTE SJANSE: Nederlands kamper i EM blir Marco van Bastens siste med landslaget. Etter turneringen tar han over hovedstadslaget Ajax.