Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Van der Sar gjør Barca-supporterne nervøse

Mens hele Barcelona skremmer United-fansen.

SISTE SKANSE: Barcelonas supporterrepresentant er bekymret for at Edwin van der Sar kan stoppe de katalanske snikskytterne i morgen.Foto: SCANPIX/EPA/ROBERTO TEDESCHI
SISTE SKANSE: Barcelonas supporterrepresentant er bekymret for at Edwin van der Sar kan stoppe de katalanske snikskytterne i morgen.Foto: SCANPIX/EPA/ROBERTO TEDESCHI Vis mer

(Dagbladet): I morgen er det endelig klart for Champions League-finalen mellom Barcelona og Manchester United på Wembley.

Det som har blitt kalt tidenes lag skal opp mot Englands beste lag, men tross favorittstempler og forhåndstips er det nesten bare nerver igjen hos de to supportergrupperinegne.

Dagbladet har stilt seks spørsmål til begge lags norske fans.

Jan Roger Homme er presseansvarlig i blaugrana.no, Barcelonas norske supporternettsted.

Dag Langerød er redaktør i United.no, nettsiden for de norske United-supporterne.

1. Hvem frykter du mest hos motstanderlaget?
Barca-Jan Roger: - Det er egentlig keeperen, Edwin van der Sar. Jeg har ikke fulgt United så nøye denne sesongen, men jeg har fått med meg at de er solide bakover, og at de slipper inn få mål. Keeperen og forsvaret kan bli en utfordring.

United-Dag: - Det er lett å svare Messi, Xavi eller for den saks skyld Iniesta. Saken med Barcelona er at når de er gode, er det hele kollektivet som blir problemet for United. Hvis for eksempel Xavi har ballen ett sted, vet alle de andre hvor de kan løpe. Styrken er at spillestilen gjennomsyrer klubben helt fra ungdomslagene.

2. Hva ser du som motstanderlagets største svakhet?
Barca-Jan Roger: - Det må være hvis stopperparet Rio Ferdinand - Nemanja Vidic ikke har dagen. De har vært veldig sterke, men hvis de ikke er helt på topp, så er det gode muligheter for Barcelona.

United-Dag: - Svakheten er at de vil vinne igjen ballen med en gang de mister den, og står høyt i presset. Hvis United klarer å slå en, to eller tre pasninger på egen halvdel og løser opp det første presset, er det mulig å kontre på Barcelona med Hernandez, Rooney, Park og Valencia.

3. Hvordan vurderer du styrkeforholdet mellom lagene nå vs i 2009?
Barca-Jan Roger: - Manchester United så kanskje bedre ut på papiret den gangen, men jeg syns de virker mer solide som lag nå enn de gjorde da. Det gjelder forsåvidt Barcelona også, de har blitt mer stabile. De scorer kanskje færre mål, men slipper samtidig inn færre, de har blitt et tryggere lag.

United-Dag: - Hadde du spurt for noen måneder siden, ville jeg sagt at United var bedre i 2009 enn nå. Sannheten er vel at vi var mer blendende i '09 med blant annet Ronaldo og Tevez. Nå har ikke United disse spillerne, og Rooney brukte et halvt år på å komme i form. Men det har ført til at lagmaskineriet er blitt bedre. Ronaldo er en fantastisk spiller, men han prøver på ti avslutninger i hver kamp i situasjoner der han kanskje burde spilt ballen. Jeg er fortsatt redd for Barcelona, men jeg tror at vi kan stå imot på en annen måte, fordi vi opptrer mer som et lag i år.

4. Hvem ser du som nøkkelspilleren på ditt eget lag?
Barca-Jan Roger: - Det er selvfølgelig vanskelig å komme utenom Leo Messi. Men hele midtbanen blir avgjørende i denne kampen, Xavi, Iniesta, Busquets - hvis det blir de tre - er alle skadefrie og i god form. Lykkes de, blir det avgjørende.

United-Dag: - Kanskje jeg skal være litt uortodoks og si Michael Carrick. Det må sitte defensivt hvis vi skal være gode offensivt. United har en sterk trio i Edwin van der Sar, Rio Ferdinand og Nemanja Vidic, men de er også avhengige av at midtbanen fungerer defensivt.

5. Hvem vurderer du som favoritt før kampen?
Barca-Jan Roger: - Jeg syns det er vanskelig å velge, jeg ser det litt som 50/50. Mange har utnevnt Barcelona til favoritt, men jeg syns det er umulig å si. Det er en finale der alt kan skje.

United-Dag: - Barcelona er favoritter. Vi møter verdens beste lag. United kan slå dem, men de har Xavi, Messi og Iniesta - kåret til de tre beste spillerne i verden i fjor. De slo Real Madrid 5-0. Det er tidenes prestasjon hvis man tenker på hvor langt fotballen har kommet. Hvilket annet lag i verden kunne gjort det i en seriekamp? Ingen. Ikke en gang United. Barcelona holder generelt et høyere nivå, men United har bedre matching i Premier League enn Barcelona har i La Liga.

6. Ditt tips - Hvordan ender Champions League-finalen?
Barca-Jan Roger: - 2-1 til Barcelona, etter ekstraomganger.

United-Dag: - Jeg kan jo ikke tippe Barcelona. Jeg satser på 2-1 til United fordi Ferguson sa at han visste hva som gikk galt sist. Jeg tror og håper at han har rett - historien har vist at Alex Ferguson pleier å ha rett. Men om jeg på forhånd måtte velge mellom Champions League-trofeet og Premier League denne sesongen, ville jeg valgt United - Liverpool 19-18. Jeg tror mange United-fans ser en seier i Champions League som en rein bonus. Taper vi, er det som forventet. I så fall handler det om måten vi taper på, for ingen liker å bli rundspilt. I verste fall kan det bli litt stygt.

NØKKELDUO: Nemanja Vidic og Rio Ferdinand må være på topp for å stoppe Leo Messi og co.Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN
NØKKELDUO: Nemanja Vidic og Rio Ferdinand må være på topp for å stoppe Leo Messi og co.Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN Vis mer