Van Gaal ble latterliggjort i England. I Ajax skapte han en utrolig vinnerkultur: - Nivået var så høyt at nye spillere måpte

Dette er historien om hvordan nederlandske Ajax gikk sine egne veier og ble konger av Europa på 90-tallet - mot alle odds.

REVOLUSJON: Daværende Ajax-manager Louis van Gaal ledet klubben til Champions League-seier i 1995. Foto: AP Photo/Bas Czerwinski/NTB Scanpix
REVOLUSJON: Daværende Ajax-manager Louis van Gaal ledet klubben til Champions League-seier i 1995. Foto: AP Photo/Bas Czerwinski/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Det var natta før Champions League-finalen i 1995, den største dagen i sønnens liv, men Lidwina Kluivert sov likevel godt. I drømmene så hun en ung Patrick komme innpå som innbytter og avgjøre kampen.

Drømmen var så tydelig at hun følte hum måtte fortelle sønnen om den neste dag, da hun ga ham en klem og ønsket ham lykke til.

Noen timer seinere gikk drømmen i oppfyllelse, da 18-åringen kom innpå som innbytter og scoret kampens eneste mål i seieren over AC Milan, foran 50 000 supportere på Ernst Happel Stadium i Wien.

På papiret virker seieren like usannsynlig som Lidwinas drøm. Gjennomsnittsalderen til Ajax var 23 år den dagen, mens 13 av de 18 spillerne som var i troppen - blant dem Edgar Davids, Clarence Seedorf og Jari Litmanen - var et resultat av klubbens akademi.

AC Milan var på sin side regjerende Europa-mester, etter å ha knust Barcelona 4-0 i finalen sesongen før, og hadde vunnet turneringen tre ganger på sju år.

Det var bare én spiller som var under 26 år i troppen, og klubben hadde gjort store signeringer som Marcel Desailly, Zvonimir Boban og Gianluigi Lentini.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer