Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Van Gaal bør spille 3-5-2 resten av sesongen

Fungerte ikke da han kom. Nå kan det fungere.

 FORMASJONSTRØBBEL:  Louis van Gaal bør igjen gjøre 3-5-2 til Uniteds hovedformasjon. Rett og slett på grunn av alle skadene, skriver Paul Wilkes. Foto: NTB Scanpix.
FORMASJONSTRØBBEL: Louis van Gaal bør igjen gjøre 3-5-2 til Uniteds hovedformasjon. Rett og slett på grunn av alle skadene, skriver Paul Wilkes. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): I kveld møtes Manchester United og Liverpool til returoppgjøret i åttedelsfinalen i Europa League. Liverpool vant det første oppgjøret 2-0.

I den kampen overkjørte vertene gjestene fra Manchester, før Louis van Gaal la om på taktikken for å demme opp. United variert mellom flere formasjoner. Noe han også har gjort tidligere i sin managerkarriere.

Nederland-suksess Da Kevin Strootman skadet sitt kne under VM i 2014, måtte Louis van Gaal ta en runde med seg selv og den tradisjonelle 4-3-3-formasjonen. Så viktig var midtbanespilleren for Nederland.

Van Gaal måtte gå nye veier. Han la om til tre bak, noe Nederland spilte med under hele mesterskapet. I forsvarstreeren brukte han Bruno Martins Indi og Stefan de Vrij som begge hadde erfaring med en trebackslinje fra Feyenoord under Ronald Koemans ledelse.

Van Gaal har ikke alltid vært enig med Koeman, men han kunne se fordelene ved å spille med tre bak.

Daley Blind ble brukt som vingback på venstresiden. Jonathan De Guzmán og Nigel de Jong hadde det defensive ansvaret på midtbanen.

I 3-5-2-formasjonen hadde han Robin van Persie og Arjen Robben på topp. Førstnevnte var bindeleddet og mannen som skulle omsette sjansene. Robben var angriperen som skulle true rom.

Van Gaal holdt ved den formasjonen gjennom hele mesterskapet med unntak av 0-0-kampen mot Costa Rica. Da spilte de 3-4-3 med Memphis Depay på laget.

Endringer underveis Da han startet på sin United-karriere brukte van Gaal tre bak. Det gikk han bort fra allerede etter tre ligakamper - og tre baklengsmål.

I runde fem dunket Leicester inn fem baller i nettet bak Uniteds forsvarsfirer. United fortsatte med fire bak etter det.

Denne sesongen har United vært mest å se i 4-3-3 eller 4-2-3-1. Den tidligere Bayern-treneren har også kjørt med tre bak. Som mot Leicester. For å demme opp for Jamie Vardy og Shinji Okazakis løp.

Mot Swansea endret han raskt formasjon da det ble klart at Swansea stilte med to innoverkanter lengst fram. Mot Southampton spilte han med tre bak fra start og tapte.

Nederlandske og spanske forsvarsspillere lærer seg å spille i en trebackslinje fra ung alder. For engelske spillere - i hvert fall generasjonen som nå spiller - er det annerledes.

Tilgjengelighet - I 2. omgang prøvde vi å presse som Liverpool, og vi endret kampbildet, summerte van Gaal etter oppgjøret på Anfield for ei uke siden.

Da byttet han inn Michael Carrick ved halvtid og plasserte ham i en bakre treer.

Van Gaals bekymring ved å bruke Carrick bak er hans fart. Derfor byttet han plass på Blind og Rojo. Uansett kunne han unngått det problemet.

På benken satt en spilleklar Matteo Darmian, som kunne spilt vingback eller i den bakre treeren.

- Jeg må bytte på laget hele tiden og kan sjelden spille med det samme laget, har van Gaal sagt tidligere.

- Det er det tøffe kampprogrammet som gjør at alle Premier League-managere må rotere. Men jeg må rotere på grunn av skader og slitasje på spillerne.

Valgene Det er på grunn av alle skadene at 3-5-2 bør være Uniteds vanlige formasjon. I hvert fall ut sesongen.

Cameron Borthwick-Jackson og Antonio Valencia nærmer seg en retur. Luke Shaw og Ashley Young mangler fortsatt, mens Darmian og Rojo nettopp har returnert. Derfor passer laget best med en trebackslinje.

En 3-4-2-1-formasjon gjør at både Juan Mata og Ander Herrera kan spille i framskutte roller bak spissen, enten det er Anthony Martial eller Marcus Rashford.

Alternativt kan 3-4-1-2 gi de to spissene muligheten til å spille sammen. Mot Liverpool sist var det Martial som gikk dypt i banen, mens Depay og Rashford truet forsvarsfireren fra sine kantposisjoner.

De fleste Premier League-klubber spiller ikke med en trebackslinje da de bare spiller med en spiss. Men, hvis spillerne i vingbackrollene er komfortable med å være i høyt i banen, er bekymringen mindre.

Stadig flere spiller nå 4-4-2 igjen.

- Du må se hvilke forhold vi jobber med. Det er vanskelig når vi ikke har nok spillere og spiller i tre ulike konkurranser.

- Å stille med et ulikt lag hver uke og i tillegg måtte gjøre endringer underveis i kampene hjelper ikke akkurat på lagbyggingen.

Kanskje kan bruken av en formasjon som står best til det man har til disposisjon være det som gir van Gaals filosofi etterlengtet suksess, selv om det medisinske apparatet fortsatt må jobbe overtid.

Hele Norges coronakart