MISTET KONA OG TROEN: Louis van Gaal skal lede Manchester United den neste sesongen. I en biografi skildres hvordan han opplevde å miste kona Fernanda i 1994. Foto: AFP PHOTO/LINDSEY PARNABY
MISTET KONA OG TROEN: Louis van Gaal skal lede Manchester United den neste sesongen. I en biografi skildres hvordan han opplevde å miste kona Fernanda i 1994. Foto: AFP PHOTO/LINDSEY PARNABYVis mer

«Van Gaal har en kreftsyk hore»

Hendelsen som fikk manageren til å miste troen på Gud.

(Dagbladet): Louis van Gaal (62) er mannen som skal redde Manchester United etter katastrofesesongen med 7. plass i Premier League.

I den nye boka «Louis van Gaal: The Biography» skrevet av Maarten Meijer, skildres andre sider av mannen som gjerne forbindes med jerndisiplin og en klar fotballfilosofi.

Deler av boka er viet til van Gaals privatliv der han opplevde at kona Fernanda døde av kreft i 1994. Hun ble bare 39 år gammel. Spesielt én episode under sykdomsperioden gjorde inntrykk.

Hånet med banner Under én Ajax-kamp holdt motstanderfansen opp et banner som refererte til konas sykdom:

«Van Gaal har en kreftsyk hore», sto det på motstandernes plakat, gjengitt i Daily Mail.

I biografien står det skrevet om managerens reaksjon:

«Det må ha vært vondt, men han (van Gaal) nektet å la noen andre se hans sinne».

Mistet troen Fernanda og van Gaal møttes da han var 18 år. Hun var to år yngre. Tre år senere giftet de seg.

- Da jeg mistet Fernanda, stoppet jeg å tro på Gud og stoppet å være katolikk. Denne guden respekterte ikke mennesket og lidelsen til min kone. Jeg ønsket ikke å ha noe med en gud som lar personer lide så mye, sa van Gaal, ifølge Daily Mirror.

I 2005, elleve år etter at han mistet kona, snakket van Gaal om følelsene i et intervju:

På spørsmål om når han gråt sist, svarte nederlenderen:

GIFT: Her er Louis van Gaal sammen med sin nåværende kone Truus. Bildet er fra Oktoberfest i Munchen i 2009. Foto: AP Photo/Uwe Lein
GIFT: Her er Louis van Gaal sammen med sin nåværende kone Truus. Bildet er fra Oktoberfest i Munchen i 2009. Foto: AP Photo/Uwe Lein Vis mer

- Da min kone døde i 1994.

Bilde av eksen Nå er van Gaal gift med sin andre kone, Truus. De møttes kort tid etter Fernandas død, men det tok 14 år før van Gaal fridde i 2007.

I «Louis van Gaal: The Biography» står det at van Gaal fortsatt har bilder av Fernanda hengende hjemme i stua. Det har ikke Truus noen problemer med.

- Hvorfor ikke? Hun er en bestemor også, forteller Truus.

Van Gaal har to døtre, Brenda og Renate, som han fikk med Fernanda.

Manchester United er for tida på treningsleir i USA og spiller treningskamp mot LA Galaxy torsdag. Dette blir nederlenderens første test som manager i den engelske klubben.

Seriestarten i Premier League er 16. august mot Swansea.

BIOGRAFI: Boka av Maarten Meijer forteller om privatlivet til Louis van Gaal.
BIOGRAFI: Boka av Maarten Meijer forteller om privatlivet til Louis van Gaal. Vis mer