Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Van Gaal kjeftet så voldsomt at løstennene fløy ut

Ny biografi om United-sjefen.

VANGAALISERER: Louis van Gaal prøvde å styre sin klubb med jernhånd også som spiller, hevdes det i en ny bok om Manchester United-sjefen. Foto: AFP / OLI SCARFF / NTB SCANPIX
VANGAALISERER: Louis van Gaal prøvde å styre sin klubb med jernhånd også som spiller, hevdes det i en ny bok om Manchester United-sjefen. Foto: AFP / OLI SCARFF / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Luis van Gaal (63) har ikke fått den beste starten i Manchester United, og fredag varslet han at det tar opptil tre år å bygge opp ligamesterne fra 2013.

Det står i hvert fall ikke på viljen hos van Gaal.

I en ny biografi om den nederlandske mestertreneren tegnes et skarpt todelt bilde av United-sjefen. The Times (krever innlogging) trykker i disse dager utdrag av boka «O, Louis».

- Nådeløs og støtende
Ifølge forfatter Hugo Borst kan van Gaal være både nådeløs, urettferdig og støtende. Samtidig er han gjerne varm, generøs og omsorgsfull.

Men mest av alt drives van Gaal av en dyp overbevisning om at hans måte er den riktige måten. Alltid, og det skal ikke diskuteres.

For eksempel var Khalid Sinouh AZ Alkmaar-keeper under van Gaals ledelse i 2006. Under en treningsøkt fikk han klar beskjed om å ikke snappe innleggene fra kantene. Men fordi crossballene var elendige, tok han dem likevel.

Da sprakk van Gaal, forteller keeperen.

SELVTILLIT: Luis van Gaals gode og dårlige sider er tema i denne boka.
SELVTILLIT: Luis van Gaals gode og dårlige sider er tema i denne boka. Vis mer

- Han hadde allerede skjelt meg ut en gang. Den andre gangen kom han over og kjeftet så voldsomt at løstennene hans fløy rett ut, sier Sinouh.

Satte gebisset på plass
- Det beste av alt var at han fanget dem i en bevegelse og dyttet dem rett inn munnen igjen. Så fortsatte han utskjellingen. Der sto jeg, rett foran han, og prøvde å holde meg alvorlig.

The Times-utdraget omhandler også en en historie fra van Gaals tid som spiller i Sparta Rotterdam, mellom 1978 og 1986. En gang var han degradert til reservelaget etter en konflikt med treneren.

Da gikk van Gaal til de andre spillerne, og uttalte at de som ikke støttet ham var mot ham. Han truet med å forlate klubben, og ble så tatt til nøde - med enda større makt.

Lagkamerat Leendert de Goey forteller i boka at spilleren van Gaal ble oppfattet som arrogant og selvsikker - helt uten evne til selvkritikk under sine åtte år i Rotterdam.

Som å be om Rooney-salg
Han havnet i strid med klubbens klubbens veteran og stjernekeeper gjennom 15 år, da spilleren van Gaal ønsket ham solgt.

- Det var som om Robin van Persie marsjerte opp til Glazer-familien og ba dem selge Wayne Rooney, for så å fortelle pressen om det, sier de Goey.

I boka kommer det fram at van Gaal ikke bare var fotballspiller, han jobbet også som gymlærer og som spillerforeningsleder. Dette ble så mye for van Gaal at han til tider sovnet bak rattet, han var involvert i tre bilkrasjer i løpet av åtte år.

I boka omtales også Ajax-konflikten med nåværende Southampton-manger Ronald Koeman. Men igjen kommer tosidigheten fram, for van Gaal valgte tomta ved siden av Koemans hus da han skulle bygge sin drømmebolig.

Koeman er langt fra den eneste van Gaal har opprørt. Forrige uke kom det fram at Karl-Heinz Rummenigge, administrerende direktør i Bayern, synes nederlenderen var vanskelig å hanskes med.

Vangaaliserte Bayern
Derfor ble United advart mot van Gaal av Bayern-direktøren. I dag uttaler Rummenigge seg ytterligere om 63-åringens ego, til Der Spiegel.

- Louis van Gaal er ikke alltid den enkleste å omgås. Han ønsket å «vangaalisere» klubben vår. Han har et enormt ego, sier Rummenigge.

Bayern vant både cupen og ligaen med van Gaal den første sesongen, likevel var ikke Rummenigge fornøyd, skriver NTB.

VANT SERIEN MED AZ ALKMAAR: Louis van Gaal klarte å danke ut storklubbene i Nederland da han var Alkmaar-trener. AP /Bas Czerwinski / NTB SCANPIX
VANT SERIEN MED AZ ALKMAAR: Louis van Gaal klarte å danke ut storklubbene i Nederland da han var Alkmaar-trener. AP /Bas Czerwinski / NTB SCANPIX Vis mer

- Da han presenterte sin selvbiografi på en snobbete restaurant, visste jeg at vi hadde harde tider foran oss, sier Rummenigge.

THE DOUBLE: Louis van Gaal fikk til en fantomsesong med Bayern München i 2010. Foto: REUTERS / Michaela Rehle / NTB SCANPIX
THE DOUBLE: Louis van Gaal fikk til en fantomsesong med Bayern München i 2010. Foto: REUTERS / Michaela Rehle / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling