NY SJEF:  Nederlenderen Louis van Gaal tar over managerrollen i Manchester United. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix
NY SJEF: Nederlenderen Louis van Gaal tar over managerrollen i Manchester United. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB ScanpixVis mer

Van Gaal offentliggjort som ny United-sjef

Ryan Giggs legger opp og blir assistent.

(Dagbladet): Etter mye venting er det endelig klart: Manchester United bekrefter nå at nederlandske Louis van Gaal er ansatt som klubbens nye manager.

Nyheten bekreftes av klubben på deres egne hjemmesider.

- Med van Gaal har vi sikret oss en av de mest enestående managerne i dagens fotball, sier nest-styreformann i United, Ed Woodward.

Klubben har gitt van Gaal en treårskontrakt. Han starter i United-jobben etter at han har ledet Nederland i fotball-VM i Brasil.

- Å få trene den største klubbene i verden gjør meg stolt, sier van Gaal via Uniteds Twitter-profil.

Giggs med videre 62-åringen kommer fra stillingen som sjef for det nederlandske landslaget.

Ryan Giggs, som har hatt ansvaret for laget etter at David Moyes takket for seg, blir van Gaals assistentmanager. Med det legger 40-åringen opp som aktiv fotballspiller, skriver han selv på Uniteds hjemmesider.

Frank Hoek og Marcel Bout blir assistenttrenere.

Les: Slik kan United se ut med van Gaal som sjef

Blant endringene på Old Trafford, er det ventet at Robin van Persie overtar kapteinsbindet.

- Han har oppnådd mye i sin karriere så langt, og vi tror Old Trafford er en passende arena for ham til å skrive nye kapittel i Manchester Uniteds historie, sier Woodward videre om van Gaal.

En som virker svært fornøyd med valget av van Gaal er Rio Ferdinand - som ikke hadde så mye til overs for David Moyes.

- Lykke til Louis van Gaal som ny United-manager, og til Giggs som assistent. Forhåpentligvis får de United tilbake til der de hører hjemme - i toppen, skriver Ferdinand på Twitter.

Fornøyd Giggs Uniteds nye sjef sier at han deler klubbens store ambisjoner.

- Jeg har vært på Old Trafford tidligere som manager for andre lag, og vet hvilken utrolig arena det er, og hvor engasjerte fansen der er. Denne klubben har store ambisjoner, og jeg har også store ambisjoner. Jeg er sikker på at vi kommer til å skrive historie sammen, sier van Gaal til Uniteds hjemmeside.

Også Ryan Giggs er svært fornøyd med å ha fått forlenget sitt opphold i en sjefsstilling i klubben.

- Jeg er svært fornøyd med  få sjansen til å være assisterende manager. Louis van Gaal er en trener i verdensklassen, og jeg vet at jeg kommer til å lære mye om det å være trener fra ham. Manchester United har vært en stor del av livet mitt, og jeg er beæret over å kunne fortsatt ha et forhold til klubben i en slik nøkkelrolle, sier Giggs.

Van Gaals CV Van Gaal vant nederlandsk Eredivisie tre ganger på rad med Ajax midt på 1990-tallet, og vant også Champions League i 1994-95 og Uefa-cupen i 1991-92-sesongen med det nederlandske storlaget.

Fra juli 1997 til mai 2000 var han Barcelona-trener, og vant La Liga to av tre sesonger. Han fikk også med seg et cupgull med katalanerne før han ble nederlandsk landslagstrener i 2000.

Kvalifiseringen til 2002-VM ble imidlertid en fiasko. For første gang siden 1986 klarte ikke Nederland å kvalifisere seg til et VM-sluttspill. Van Gaal overlot jobben til Dick Advocaat.

Rundt samme tid kunngjorde Alex Ferguson at han skulle legge opp etter sesongen, og i 2009 fortalte van Gaal til Sky Sports at han var forespeilet å overta etter skotten den sommeren. Men så ombestemte Ferguson seg og tok fire nye år som United-manager.

I stedet returnerte van Gaal til Barcelona, men denne gangen ble det ingen suksess. Etter en skuffende høstsesong, fikk han sparken i januar 2003. 

I 2004 var han tilbake til Ajax som sportsdirektør, men sa opp seinere samme år etter en intern konflikt.

I 2005 ble han AZ-manager, og startet med en andre- og en tredjeplass i Eredivisie. Men etter en svak ellevteplass i tredje sesong, truet han med å si opp. Men spillerne tryglet ham til å bli - og sesongen etter ble de seriemester med van Gaal ved roret.

Deretter overtok han Bayern München i 2009, og vant både Bundesliga og cup den første sesongen. Andre sesong ble imidlertid en nedtur, og han fikk sparken i april 2011.

Etter EM i 2012 ble van Gaal for andre gang ansatt som landslagssjef i Nederland. Denne gangen gikk VM-kvalifiseringen langt bedre enn i første forsøk. Nederland vant ni kamper, spilte en uavgjort og er klare for VM i Brasil denne sommeren.