STERK: Tejay Van Garderen (i midten) var blant de sterkeste på brosteinsetappen. Her sammen med to av sine sterkeste konkurrenter i sammendraget, Chris Froome (venstre) og Vincenzo Nibali (høyre). Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
STERK: Tejay Van Garderen (i midten) var blant de sterkeste på brosteinsetappen. Her sammen med to av sine sterkeste konkurrenter i sammendraget, Chris Froome (venstre) og Vincenzo Nibali (høyre). Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUDVis mer

Van Garderen klar for maraton i de franske fjellene

Amerikaneren tror jevnhet er nøkkelen.

(procycling.no): Tejay Van Garderen var ikke nevnt blant de største favorittene til å vinne årets Tour de France, men etter en imponerende start har amerikaneren nå begynt å bli nevnt i samme åndedrag som de fire store.

BMC-rytteren er kjent som en god temporytter, og med mangelen på tempokilometer ble 26-åringen henvist til en outsiderrolle før starten gikk i Utrecht 4. juli. Det er en rolle Van Garderen har trivdes godt med.

 - De rytterne (Contador, Froome, Nibali og Quintana) har alle vunnet treukersritt, det har ikke jeg. Jeg har heller ikke vært på podiet, så det var naturlig at de var de største favorittene.

 - Det har vært fint å fly litt under radaren. Navn og hva de har gjort har ingenting å si. Klokken startet på null i Utrecht, og vi har kommet her for å vinne, sier Van Garderen til Cyclingnews.com.

 - Det er en maraton
Van Garderen har hatt full kontroll både i sidevinden og på brosteinen. Etter søndagens lagtemposeier er amerikaneren derfor på andreplass sammenlagt, kun tolv sekunder bak Chris Froome.

Når Pyreneene nå venter etter den første hviledagen, er amerikaneren klar på at han ikke vil være den mest angrepsvillige.

 - Jeg tror ikke styrken min er å fly oppover bakkene og kjøre fra ryttere som Quintana og Contador. Styrken min må bli jevnheten min. I Pyreneene må jeg markere de viktigste, så kan jeg ta muligheten hvis den dukker opp.

BMC-rytteren håper konkurrentene vil bruke mye krefter i Pyreneene, i påvente av Alpene som kommer i rittets tredje uke.

 - Vi vil la de andre slite hverandre ut. Det virkelige rittet starter i den tredje uken. Det er ingen spurt, det er en maraton. Og den vil bli vunnet på La Toussiere eller Alpe d'Huez, sier 26-åringen, og snakker om den 19. og 20. etappen.

Vil unngå tabbe fra i fjor
Fjorårets Tour de France endte med en femteplass for amerikaneren, en plassering som kunne vært vesentlig bedre om det ikke hadde vært for hans dårlige dag på den 16. etappen, hvor han tapte over tre og et halvt minutt minutt til de største favorittene.

Etappen var på dagen etter den andre hviledagen, og Van Garderen håper han ikke opplever det samme når rittet starter opp igjen med en fjellavslutning på tirsdag.

 - Det første jeg tenkte var: Hvorfor? Det var dagen etter hviledagen, så jeg tenkte tilbake på hva jeg gjorde. Jeg fant ut at jeg muligens kjørte for hardt, og spiste for lite, så jeg skal sørge for at jeg ikke gjør samme tabbe igjen.

Etter å ha vært lenge under radaren, kan ikke Van Garderen skjule seg lengre. Amerikaneren føler seg klar til de to tøffe ukene som venter for sammenlagtkanonene.

 - Pyreneene er hvor rittet virkelig starter. Til nå har vi hatt muligheten til å gjemme oss bak lagene våre, men nå må vi gjøre det selv. Jeg er klar for det, er Tejay Van Garderens klare melding til de fire store. 

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.