HUSKESTUE: Arjen Robben feirer sitt første mål mot Spania. Oranje ga seg ikke før det stod 5-1 og sørget for en alvrlig revansje for VM-finalen for fire år siden. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko/NTB Scanpix
HUSKESTUE: Arjen Robben feirer sitt første mål mot Spania. Oranje ga seg ikke før det stod 5-1 og sørget for en alvrlig revansje for VM-finalen for fire år siden. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko/NTB ScanpixVis mer

Van Persie & co herjet med de spanske verdensmesterne

Fullstendig overkjøring.

• Spania-Nederland 1-5 (1-1)

SALVADOR (Dagbladet): Der Brasil som en av de virkelige storfavorittene leverte varene i går, var alles øyne rettet mot Salvador og kampen mellom Spania og Nederland i kveld.

Og reprisen av VM-finalen for fire år siden skuffet ikke på noen måte.

Xabi Alonso sendte de regjerende mesterne i ledelsen fra ellevemeteren før Robin van Persie utliknet med et svalestup av de ytterst sjeldne like før hvilen. Men det som skjedde etter pause kommer man neppe til å få se igjen med det første.

Fattet Først sendte Robben nederlenderne i ledelsen før Stefan de Vrij la på til tre, van Persie til fire før Robben satte den siste spikeren i den spanske kista med 5-1.

- De var bedre i annen omgang etter en første omgang der vi spilte bra. Det så ut som om de ville slå ballen over forsvaret vårt, og de fant mye rom, sa en sedvanlig fattet del Bosque etter storskrellen.

- Vi er nå i en vanskelig situasjon. Vi vil prøve å snu det i neste kamp mot Chile, og så får vi se hva som skjer.

Robben var, naturlig nok, i noe bedre humør.

- Derfor lever du, derfor spiller du fotball. Nå kan vi nyte dette. Jeg har alltid hatt troen på dette laget, sa han ifølge DPA.

Straffe og drømmescoring Det var Nederland som skulle få den første muligheten. Plutselig var Wesley Sneijder alene igjennom etter en klassepasning av Arjen Robben, men Iker Casillas viste hvorfor han har fått over 130 kamper for det spanske landslaget da han ventet ut avslutningen fra sin tidligere lagkamerat i Real Madrid.

Etter nederlendernes sjokkåpning svarte Spania med å ta over stadig mer av banespillet, og til slutt skulle det også gi seg resultater. Xavi spilte fri Costa, og den tidligere brasilianeren gikk i bakken etter at det var kontakt mellom ham og Stefan de Vrij.

Ved første øyekast så det helt ok ut, men reprisene viste at Costa ikke bare la igjen foten for å oppsøke kontakt, men også at han tråkker på nederlenderen. Korrekt eller ei, Alonso gjorde ingen feil fra elleve meter, og Spania var i ledelsen.

Men «Oranje» ga seg ikke. Like før pause kom utlikningen, og måte van Persie satte den på kommer til å bli snakket om i årevis. Gerard Piqué var riktignok ute av posisjon og opphevet offsiden, men ingen skal ta noe fra Manchester United-spissen.

Med et vanvittig og perfekt timet svalestup sendte han ballen i en bue over Casillas, og dermed var man like langt i Salvador.

To kjappe Men slik skulle det ikke forbli lenge. Daley Blind, som hadde den utsøkte pasningen til van Persie like før pause, fant igjen Robben etter 53 minutter. Bayern-spilleren vendte bort Piqué med et lekkert nedtak før han satte ballen forbi Casillas via skoen til Sergio Ramos. 1-2 og alt var snudd på hodet.

Og det kunne fort blitt mer. Ikke mange minuttene etterpå var van Persie igjen på farten, men en meget god Casillas og tverrliggeren hindret nederlenderne i å gå opp i 1-3. For en stakket stund.

Etter 64 minutter svingte Sneijder et frispark som seilte over hele feltet. På bakre stolpe ventet de Vrij som felte Costa i første omgang, og lurte ballen over linja med pannebrasken. Van Persie og Casillas har en duell i feltet i forkant, og sistnevnte pådrar seg gult kort i etterkant av episoden for protester.

Fire og fem Og som om ikke kvelden var svart nok, men drøye 20 minutter igjen vartet Casillas opp med en førstetouch som knapt hører hjemme i nord-irsk fjerdedivisjon. Van Persie takket og bukket for muligheten og satte ballen i det tomme målet.

Men Robben ville ikke være dårlige. På en klassekontring av de sjeldne løp han fra alt og alle, trakk Casillas ut av buret, rundet sisteskansen og dunket inn sitt andre for kvelden.

5-1 til Nederland. Så er spørsmålet om dette er et varsku om hva Louis van Gaals gutter kan levere i dette mesterskapet, eller om det var et blaff.

Men etter å ha gjort hakkemat av de regjerende mesterne er det tydelig at de mener alvor.

Og det verste er at det kunne vært mer. Mye mer.