- Vanlig med blodsvinn

Den finske dopingforskeren og laboratoriesjefen Timo Seppälä mener at det ikke nødvendigvis er noe uvanlig med blodprøvene fra Lahti-VM. Forsker Jim Stray Gundersen er uenig.

Seppälä mener det er naturlig at mengden blod reduseres som resultat av «normalt laboratoriearbeid».

Den norsk-amerikanske forskeren Jim Stray Gundersen sier at 47 av 243 blodprøver innhentet under VM i 2001 inneholdt for lite blod, 22 av dem mindre enn én milliliter når de burde inneholdt 2,75 milliliter. Han slutter at de trolig inneholdt for lite blod helt fra starten, men Seppälä er ikke uten videre enig.

- Helt normalt

- Det er ikke nødvendigvis snakk om 47 prøver som inneholdt for lite blod. De har gjennomgått en prosess hvor de ble hemoglobintestet og sentrifugert, hvor plasmaen ble brukt i analyser. Det virker som helt normal laboratorievirksomhet, sier han til det finske nyhetsbyrået FNB.

Han sier også at glasset ikke alltid blir helt fullt når en blodprøve innhentes, og at det kommer an på instruksen som prøvetakeren får før den tas.

- Om instruksen er god, så gjøres det, sier han.

Mistenkelig

Jim Stray Gundersen mener derimot det er mistenkelig at bioingeniøren som gjennomførte prøvene ikke klarte å fylle glassene .

- Løperne har store blodårer, som er veldig lette å tappe blod fra. I glasset er det et vakum, slik at det nesten automatisk fyller seg opp. En som ikke klarer å fylle opp glasset, er enten teknisk inkompetent, eller så ble det gjort med vilje, mener Stray Gundersen.

Inggard Lereim er skeptisk.

- Jeg vet ikke om hun var klønete eller om det var noe annet som skjedde. Men med litt trening skal det ikke være noe vanskelig å fylle opp glassene, sier Lereim.

EKSPERT: Dopingforskeren og laboratoriesjef Timo Seppälä mener det er naturlig at mengden blod reduseres.