Vanntett skotter uten målteft

Drillos-motstander Skottland er en stødig fotballnasjon. De har kvalifisert seg til seks av de sju siste VM-sluttspillene, årets inkludert. Men skottene har aldri gått videre fra gruppespillet i VM. Et vanntett forsvar hjelper lite når de ikke scorer mål.

I 1974, -78, -82 og -90 var det målforskjellen som hindret gutta fra sekkepipenes hjemland i å avansere fra innledningspulja. Trener Craig Brown er smertelig klar over at heller ikke han har funnet veien ut av måltørken.

- Jeg tror ikke mange land gleder seg til å spille mot forsvaret vårt. Men jeg innrømmer at vi bekymrer oss for hvor målene våre skal komme fra, sier den nøkterne manageren.

VM-motstanderne er heller ikke av typen som holder døra på gløtt for enkle baklengsmål. Marokko er regnet som et godt organisert lag, i alle fall etter afrikansk målestokk. Norge er ekstremt godt organisert etter alle verdens målestokker. Og når den siste motstanderen heter Basil, er det lett å forstå Browns bekymriger.

Playmaker

Et ørlite håp er at Blackburn-spissen Kevin Gallacher (31) kan ta med seg den uvante målteften han har vist i Premier League denne sesongen. Med 19 mål for Blackburn har han vist at han er en potensiell matchvinner.

En annen kilde til optimisme er John Collins (30), langt unna det tradisjonelle bildet av en primitiv skotsk spiller. Kreative Collins blir playmaker for skottene i Gary McAllisters fravær.

Kapteinen er kneskadd, og blir ikke klar til VM. Men Collins begynner å få solid internasjonal rutine. Overgangen fra Celtic til franske Monaco har betydd mye for utviklingen hans:

- Jeg leser spillet mye bedre nå, og er fysisk mye bedre trent, sier den tidligere Celtic-spilleren.

Kapteinsbindet blir trolig overlatt til Colin Hendry. Hendry er en av Premier Leagues mest kompromissløse taklere, og klippen det skotske forsvaret bygges på.

Ronaldo og Tore André Flo skal prise seg lykkelig hvis de kjenner igjen fargen på sine egne legger etter halvannen time under Colin Hendrys oppsyn.

- Det betyr vanvittig mye for meg å spille for Skottland. For ikke å snakke om å være kaptein. Det er en stor ære for meg, og jeg vokser på å ha ansvar, sier Hendry.

Klok av skade

Når landslagssjef Craig Brown er nøktern i sine offentlige vurderinger av de skotske mulighetene i VM, skyldes det ikke nødvendigvis pessimisme. Han har snarere gjort den taktiske vurderingen at det lønner seg å innta en utfordrerposisjon før VM starter. Slik har det nemlig ikke alltid vært.

Skottene føler seg svært nær fotballverdens navle, men har blitt straffet av for høyt forventningspress før. Da Skottland skulle til Argentina-VM i 1978, kjørte hele laget rundt i en åpen buss og ble hyllet av 30 000 supportere før avreise.

- Vi skal virkelig ryste dem når vi vinner VM, sa landslagssjef Ally McLeod. Da de kom hjem igjen, var det ingen som jublet. Riktignok hadde de slått Nederland, men det var slett ikke nok til å dekke over tapene mot Peru og Iran.

Når Willie Johnston i tillegg ble sendt hjem etter å ha avlagt positiv dopingprøve, var fiaskoen total.

Den fella vil ikke Craig Brown gå i. Han begrenser seg til et påkrevet minimum av optimisme:

- Realistisk sett sikter vi på plassen bak Brasil. Men det gjør Norge og Marokko også. Norge er hensynsløse og effektive, og kampen mot dem vil bli avgjørende, sier han og legger til:

- Men vi skotter liker cupkamper.

TIDLIGERE VM:

1954, 58, -74, -78, -82, 86, -90

FIFA-RANKING:44

GRUPPESPILLET:

BRASIL - SKOTTLAND Saint-Denis 10. juni

SKOTTLAND - NORGE Bordeaux 16. juni

SKOTTLAND - MAROKKO Saint-Etienne 23. juni

TRENINGSKAMPER: 24. mai: Colombia - Skottland i New York 30. mai: USA - Skottland i Washington

TRENER CRAIG BROWN (57) var ikke et populært valg til trenerjobben i 1993. De fleste ønsket seg Alex Ferguson i Manchester U.; ikke U21-treneren. Siden har han ført skottene til både England-EM og VM i sommer. Utdannet høyskolelærer som tidligere også har trent Clyde. Under Brown er skottene disiplinerte, men ikke særlig spennende.

VEIEN TIL VM:

Østerrike - Skottland 0-0

Latvia - Skottland 0-2

Skottland - Sverige 1-0

Estland - Skottland 0-0

Skottland - Estland 2-0

Skottland - Østerike 2-0

Sverige - Skottland 2-1

Hviterussland - Skottland 0-1

Skottland - Hviterussland 4-1

Skottland - Latvia 2-0

Skottland fikk VM-plassen som den beste av de ni toerlagene i VM-kvalifiseringen i Europa.