Brutal beskjed:

- Vanskelig å akseptere

For ett år siden fortalte hopplegenden Roger Ruud (64) at han har uhelbredelig kreft. Nå følger han Halvor Egner Graneruds jubelferd i Hoppuka. - Dette er den beste medisinen, sier Ruud til Dagbladet.

HOPPLEGENDE: Roger Ruud. Foto: Geir Olsen / NTB
HOPPLEGENDE: Roger Ruud. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
  • Hoppuka, tredje renn, på TV 2 klokka 13.30

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Han vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen i 1982. Søndag - 41 år seinere - var Roger Ruud tilskuer da Halvor Egner Granerud (26) gikk til topps i samme renn.

Nordmannen leder Hoppuka sammenlagt. Klokka 13.30 i dag er det klart for tredje renn i Innsbruck i Østerrike. Og Ruud elsker det han ser.

- Jeg tror Halvor vinner Hoppuka. Han er i flytsonen. Det er nå han hopper som best. Det er aldri sånn at dette blir borte på et blunk, sier hopplegenden, som vant ni renn i verdenscupen på 1980-tallet.

TRIUMF: Roger Ruud vant rennet i Holmenkollen i 1981. Foto: Erik Thorberg / NTB
TRIUMF: Roger Ruud vant rennet i Holmenkollen i 1981. Foto: Erik Thorberg / NTB Vis mer

Roger Ruud har det som best når han får være i Garmisch-Partenkirchen og se skihopping. Han legger ikke skjul på at de siste åra har vært brutale.

For ett år siden fortalte han til VG at han har uhelbredelig kreft. Ei tid før intervjuet hadde han fått diagnosen lymfekreft. Han fikk beskjed om at han kanskje hadde to år igjen å leve.

- Det har gått to år nå, forteller Ruud, som har deltatt i både «Mesternes mester» og «Skal vi danse».

- De fant en cellegift som bremset bra. Den (kreften) vil være der hele tida. Per nå går det enda saktere, men jeg er i dårligere form. Jeg fungerer ikke sånn jeg ønsker. Det er vanskelig å akseptere når jeg har vært så aktiv som jeg har vært. Men det er mange som har det samme problemet. Dette er en den nye folkesykdommen.

NYTER SKIHOPPING: Roger Ruud reiser med et følge på åtte personer. De storkoser seg i Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB
NYTER SKIHOPPING: Roger Ruud reiser med et følge på åtte personer. De storkoser seg i Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Ruud fortsetter:

- Du får stadig påminnelser når du prøver å dra til litt ekstra. Men det får bli som det blir. Jeg koser meg her, i alle fall. Dette er helbredende. Dette er den beste medisinen for meg.

Ruud er sammen med et følge på åtte personer. Nyttårsaften feiret de sammen med hopperne på hotell Mercure i Garmisch-Partenkirchen.

- Vi koser oss jævlig og får bra service. Vi har det bra. Folk her setter pris på gode resultater og tar vare på eldre folk, sier Ruud.

Selv om det er noen år siden han hoppet, blir han gjenkjent i Garmisch-Partenkirchen:

- Det er moro, spesielt og litt rart. Jeg ble intervjuet av lokalavisa i fjor. Det viser at du har gjort noe som betyr noe. Det er jeg glad for.

Ruud ble sett på som en rebell i glansdagene, en som skapte oppmerksomhet rundt hoppsporten. Han utviklet et godt vennskap med sportssjef Clas Brede Bråthen. I Den tysk-østerrikske hoppuka har de møttes igjen.

I SITT RETTE ELEMENT: Roger Ruud stortrives i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
I SITT RETTE ELEMENT: Roger Ruud stortrives i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det er alltid hyggelig å treffe Roger, sier Bråthen til Dagbladet.

- Jeg blir i godt humør når jeg er sammen med ham, selv om livet hans tidvis har vært tøft - spesielt i det siste. Vi er glade for at han er her og er en ambassadør for hoppsporten. Han er en av de mest populære hopperne noen gang i Garmisch-Partenkirchen.

- Hvor vil du plassere ham i norsk hopphistorie?

- Roger har en spesiell plass. Han har ikke vunnet så mye av betydning, utover Holmenkollrennet og i Garmisch-Partenkirchen. Han har aldri vunnet Hoppuka, VM eller OL. Men det er så mye mer med Roger. Det gjør at han er oppe blant de store profilene, sier Bråthen.

HYGGELIG MØTE: Roger Ruud slår av en prat med familiene til de norske hopperne. Fra venstre: Trond Lindvik, Trude Tande, Torill Lindvik og Svein Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB
HYGGELIG MØTE: Roger Ruud slår av en prat med familiene til de norske hopperne. Fra venstre: Trond Lindvik, Trude Tande, Torill Lindvik og Svein Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg vil sammenlikne ham litt med Bjørn Einar Romøren. De er forskjellige som personer. Men begge er fine typer som klarte å skape oppmerksomhet rundt hoppsporten da de var aktive.

Ruud forteller at han skal se rennet i Bergiselbakken i Innsbruck i dag. Det starter klokka 13.30 og vises på TV 2. Granerud ligger 26,8 poeng foran polakken Dawid Kubacki.

Hoppuka avsluttes i Bischofshofen fredag. Da kan en nordmann stå øverst på pallen, for første gang siden 2007.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer