- Vanskelig å kritisere Erik Røste

- Noe av det vanskeligste med må skrive bok om langrennsmiljøet, var å måtte kritisere tidligere landslagssjef Erik Røste. Men skulle det bli en ærlig bok, måtte jeg formidle mine inntrykk slik jeg opplevde dem. Jeg er ikke bitter og er heller ikke ute etter å ta noen, sier Siri Halle til Dagbladet.

Halle vant to VM-gull for junior i 1991 og ble seinere uttatt på landslaget. Nå har 28-åringen fra Oslo skrevet boka «Sporet fanger» om det hun oppfatter som ukultur innen toppidretten.

Halle tar et flengende oppgjør med et mannsdominert miljø som var på grensen til å ødelegge henne som menneske. Og daværende landslagssjef Erik Røste er en av dem kritikken rammer hardest.

- Jeg føler meg litt kjip i forhold til Erik. Han er egentlig både arbeidssom og grei. Men det var ting han gjorde jeg absolutt ikke kunne akseptere, fortsetter Halle.

Bare en brikke

Siri Halle hadde Røste som trener på juiniorlandslaget sesongen 1990/91. Året etter var hun på elitelaget under Arild Jørgensens ledelse før hun ett år seinere igjen var tilbake hos Erik Røste - nå på rekruttlaget.

- Erik var en brikke i et større spill. Vi fikk ikke den kontakten vi burde. Han så aldri mine behov og de problemene jeg sleit med. I stedet skjøv han meg ut av laget. Mitt inntrykk er at dette skjedde fordi han måtte tekkes sine foresatte - lederne i skiforbundet.

- Men VM-titler som junior behøver ikke bety at du er god nok for et seniorlandslag?

Syk av skimiljøet

- Etter ett år på A-landslaget havnet jeg på rekruttlaget fordi lederne sa de ville styrke det laget med gode jenter. Jeg mener jeg burde fått fortsette på elitelaget. Men for å unngå å ta meg ut her, krympet de antall løpere. Og da jeg ikke oppnådde resultater første året, var det rett ut.

- Det var feil å gi meg bare én sjanse. Ingen nevnte at jeg mistet et halvt års trening grunnet depresjoner skilandslaget påførte meg.

- Hvordan fikk du disse depresjonene?

- Jeg skulle formes inn i et system der alle skulle være like. Miljøet er veldig lukket og jeg måtte hele tida tilpasse meg. Til slutt oppdaget jeg at det var umulig å være seg sjøl, og det ga meg en knekk.

Ikke lett å si ifra

- Kunne du ikke snakke med noen av lederne om problemene dine?

- Det er ikke lett å være ei enkelt jente som sier ifra i et gubbevelde. Gutta kan ha meninger og bli hørt. Ei jente som sier ifra er bare vanskelig å ha med å gjøre. Slik er det i ledernes verden. Og husk at en leder ofte ikke er så opptatt av de aktive. De tviholder heller på plassene sine for å sole seg i glansen av vår suksess.

- Kan du dokumentere påstandene i boka?

- Det har jeg ingen problemer med. Men jeg understreker også at innholdet er min subjektive mening om toppidrett og ukultur.

- Og noen vil sikkert hevde at jeg er en bitter og mislykket idrettsutøver som ønsker å ta igjen med systemet, sier Siri Halle.

<B>TØFT:</B> Tidligere verdensmester i langrenn for juniorer, Siri Halle, sier det kostet mye å kritisere suksesstreneren Erik Røste.