Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vanskelig å se en mer absurd signering

Bebe var akkurat så sjanseløs i Manchester United som mange trodde.

FJORÅRETS MERKELIGSTE SIGNERING: Denne uka ble Bebe lånt ut fra Manchester United til tyrkiske Besiktas. Ifølge engelske medier har tyrkerne opsjon på å kjøpe ham for ca. to millioner pund - fem mindre enn han ble hentet for i fjor sommer. Foto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES
FJORÅRETS MERKELIGSTE SIGNERING: Denne uka ble Bebe lånt ut fra Manchester United til tyrkiske Besiktas. Ifølge engelske medier har tyrkerne opsjon på å kjøpe ham for ca. to millioner pund - fem mindre enn han ble hentet for i fjor sommer. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

(Dagbladet): Portugisiske Bebe til Manchester United var kjøpet ingen så komme.

For over sju millioner pund ble den uskolerte 20-åringen hentet til en av verdens største fotballklubber, uten at sir Alex Ferguson hadde sett ham i aksjon en eneste gang.

Så langt har det gått slik mange forventet: Bebe har spilt sju kamper for førstelaget, notert seg for én scoring i FA-cupen og én i Champions League, og etter hvert forsvunnet helt av radaren.

Nå er han lånt ut til Besiktas i Tyrkia. Det er ikke uvanlig for United-spillere som er et stykke unna førstelaget, men flere engelske medier har hevdet at tyrkerne kan benytte seg av en utkjøpsklausul og signere ham for rundt to millioner pund om de ønsker.

Med andre ord kan Bebe ha spilt sin siste kamp for United.

- Ikke vist at han kan bli nyttig
Talentspeider Tor Kristian Karlsen leverte en nokså knusende dom over Bebe i fjor sommer, etter å ha sett ham på nært hold for første gang i en U 21-landskamp mot England.

«Fryktelig uferdig» og «forferdelig svak uten ball» var blant karakteristikkene i Karlsens rapport.

- United må ha sett noe jeg ikke har sett, sa han til Dagbladet. Men noen få glimt av klasse var det - så Karlsen mente dommen fikk komme etter sesongen.

I dag, over ni måneder senere og med Bebe på vei til Tyrkia, er det kanskje på tide med en liten oppsummering.

- Jeg synes ikke på noen som helst måte han har vist at han kan bli en nyttig spiller for et topplag i Premier League, eller et Premier League-lag i det hele tatt. Folk som har sett ham i reservekampene har sagt at det kom til det stadiet at lagkameratene ikke orket å kjefte på ham lenger - fordi de visste hvor begrenset han var. Da Manucho var der, og han var også dårlig, orket de i hvert fall å kjefte, sier Karlsen.

I rettferdighetens navn scoret Bebe seks mål på 13 kamper for reservene, uten at det er i nærheten av å imponere Karlsen.

- Om noen scoret seks for reservelaget til Wigan ville ingen lagt merke til det, sier han.

Hva skjedde i kulissene?
Talentspeideren mener en eventuell kjøpsklausul i låneavtalen med Besiktas i så fall er en innrømmelse av at man har mistet troen på spilleren.

- I utgangspunktet skal man ikke kjøpe spillere som har ett år som halvproff spiller i en alder av 20 for slike summer. Fotball er moro, det er rock'n roll, men man kan ikke strippe sporten for all fornuft og bare la følelsene ta overhånd. I andre deler av forretningsverden ville man ikke lenger vært i jobb om man gjorde en lignende transaksjon, sier han. 

Det reiser et par andre spørsmål: Bebe ble altså hentet usett til United, kraftig overpriset, på anbefalinger fra blant andre daværende Portugal-trener Carlos Queiroz. Bare noen uker i forveien spilte han for tredjedivisjonslaget Estrela da Amadora. Derfra kunne United hentet ham så godt som gratis.

I stedet gikk han toppserieklubben Vitoria de Guimaraes. Plutselig var Bebes nye agent den innflytelsesrike og mektige Jorge Mendes, som også har en spiller som Cristiano Ronaldo i stallen.

Akkurat hva som har skjedd i kulissene, hvordan 20-åringen kunne koste over sju millioner pund og hvem som har tjent grovt på salget til United er foreløpig bare spekulasjoner.

- Men det virker ikke som om United har hatt stor interesse av å få spilleren til lav pris, sier Karlsen.

Og bruker følgende eksempel som en normal framgangsmåte i overgangssaker i Europa:

- La oss si at jeg jobber i en god Premier League-klubb, og ønsker en spiller fra en dansk klubb. Jeg går ikke da rett til den danske klubben og hører hvor mye de skal ha, da får de gjerne helt andre forestillinger enn om en Bundesliga-klubb skulle være interessert i samme spiller. Man går heller via en mellommann, som gir danskene beskjed om at han har en klubb som er interessert i en spiller, men samtidig holder navnet på interessenten skjult. Da får man kanskje to millioner euro til svar, og det vil være den samme summen som om de skulle solgt til Bundesliga-klubben.

- Hvor bindende er det i forhold til å gå i forhandlinger på den summen?

- Da er det rimelig låst, og da har du plassert forhandlingsgrunnlaget, sier han.

Portugisisk «hær» til Tyrkia
Agent Mendes har sendt en aldri så liten tropp med portugisere til tyrkisk fotball i det siste: Både Simao Sabrosa, Hugo Almeida, Manuel Fernandes og Ricardo Queresma er for øyeblikket i Besiktas - så Bebe har nok lagkamerater å kommunisere med på morsmålet.

- Besiktas er stolte over kontakten de har med Europas største agent. De lar ham ha stor innflytelse i kjøpene.

- Tror du Bebe kan få det funke i Besiktas?

- Jeg har overhodet ikke tillit til tyrkere når det gjelder overganger. De hadde kjøpt sand i Sahara. Det er ikke noen plan eller strategi over noe de foretar seg. Bebe har en større sjanse for å lykkes i Tyrkia, ettersom nivået er mye lavere. Bebe har tross alt et ganske greit driv, han er hurtig og sterk i overkroppen. Men i England er det en intensitet som kan gjøre det vanskelig for utlendinger generelt, selv de som holder høy kvalitet. Når du da er veldig begrenset blir det helt sjanseløst, sier Karlsen.

- Er det den mest absurde handelen i Premier Leagues historie?

- På sparket er det vanskelig å se noen mer absurde. En mann som Kevin Keegan har gjort mye rart, og lagt tilbake ei blodstripe av dårlig håndverk og spillere som ble kjøpt inn uten å sjekkes. Det er en grunn til at han ikke lenger er en aktiv kapasitet i fotballverden. Men det er mange managere som har svin på skogen, og det går an å bomme i større og mindre grad. Men i dette tilfellet lå ingenting til rette for at spilleren skulle takle nivået. Det var en pris helt hinsides CV'en hans. Argumentet om at prisen ganges med ti fordi det er United som kom på banen, kommer fra mennesker som ikke forstår mekanismene, sier Karlsen, og viser til det fiktive eksempelet med den danske og engelske klubben.

Han synes ikke sir Alex Ferguson trenger å føle seg spesielt flau over Bebe-kjøpet:

- Når du har vunnet 12 seriemesterskap har du så mange plusspoeng på kontoen. Noen få katastrofekjøp blir ikke så viktige da.