Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vanskelig å si hvor god han er mot de beste

Stein Ørn tror 21-åring blir en «utfordring» for Kristoff.

2 AV 2: Caleb Ewan har feid motstanden av oppløpet under Tour Down Under. Trener Stein Ørn er spent på å se hva som skjer når 21-åringen inntar Europa.  EPA/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
2 AV 2: Caleb Ewan har feid motstanden av oppløpet under Tour Down Under. Trener Stein Ørn er spent på å se hva som skjer når 21-åringen inntar Europa. EPA/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Vis mer

(procycling.no): Vi skriver bare januar, men 21 år gamle Caleb Ewan har alt fyrt av varselskudd om det som kommer.

Først vant unggutten fra Sydney kriteriumsrittet People´s Choice Classic. Så slo han til på to av to muligheter under WorldTour-åpningen Tour Down Under.

• Mer om Ewan i denne bloggen: «Kan skape en revolusjon»

At 94-modellen vinner sykkelritt, er ingen nyhet. Han vant 11 av dem som neoproff i løpet av fjorårssesongen.

Måten han vinner på er derimot interessant.

Minner om Cavendish Årstiden til tross: Dette får de også med seg i Stavanger, der Stein Ørn og Alexander Kristoff for lengst har startet forberedelsene til en ny sesong.

- Dette er en ung utgave av Mark Cavendish, slår Ørn fast overfor procycling.no.
 
- Han har veldig høy toppfrekvens, men holder på tross av det høy power output i tråkket. Det gjør at han ikke bare er veldig farlig i spurtene, men også at han går godt i bakkene.

Balanserer vekt og power Alexander Kristoff er en kraftig bygd sprinter. Matchvekta hans ligger vanligvis mellom 78 og 80 kilo, men etter Tour de France har den 181 centimeter lange 28-åringen vært nede i 75,5 kilo.

Ewan er 16 centimeter kortere og veier 61 kilo. Det gir unggutten både fortrinn og ulemper i kampen mot de tyngre og større spurterne.

- Han veier nok for å gi ham kraften han trenger i pushene. Samtidig har han en superb aerodynamikk som gjør at han får vindskygge av nærmest hvem som helst i feltet, påpeker Ørn.
 
94-årgangen viser seg fram Han lot seg spesielt imponere av Orica GreenEDGE-rytteren under Down Under-avslutningen i Adelaide.

- Ewan er flink til å bruke akselereringen til rytterne foran seg. På den siste etappen i Down Under, sitter han i sjuende-åttende posisjon, før han utnytter dragsuget fra de andre rytterne. Det gjør at han klarer å holde på akselereringen ut av bakken, men de andre er nødt til å starte på nytt igjen. Han vinner overlegent, og viser at han evner å utnytte fortrinn løypa gir ham. Det gjør ham til en farlig rytter.

Jakub Mareczko (Southeast) og Fernando Gaviria (Etixx-Quick Step) er to andre fra 94-generasjonen vi kommer til å bli bedre kjent med i årene som kommer.

Begge åpnet seierskontoen under Tour de San Luis i Argentina.

For tidlig å felle dommen At morgendagens spurtere briljerer under sesongåpningen, trenger ikke bety stort når alvoret skrus betraktelig til i WorldTouren utover våren.

Down Under består for eksempel av korte etapper i ekstrem varme. Årets utgave hadde kun australske etappevinner.

Ørn ser ikke på det som tilfeldig:

- Utfordringen med Tour Down Under er at det favoriserer det hjemlige rytterne mot europeerne. Dermed blir motstanden ganske annerledes i årene som kommer. Jeg tror Caleb Ewan blir en utfordring for alle spurtere i årene som kommer, men det er vanskelig å si hvor god han er mot de beste.

Unngår Kristoff, møter Cavendish Den australske spurteren har satt Mark Renshaw, Giacomo Nizzolo, Wouter Wippert og Ben Swift på plass under den foregåend uka.

Han har ikke møtt André Greipel, Marcel Kittel, Alexander Kristoff eller Mark Cavendish.

I neste måned venter den første duellen mellom Ewan og Cavendish under Sun Herald Tour. Deretter har Ewan både Tirreno-Adriatico og Giro d´Italia på programmet.

I fjor møttes han og Kristoff til duell under første og andre etappe av Tour of Norway, og da vant nordmannen greit ved begge anledninger.

- Får Alexander med seg Ewans herjinger i Australia?

- Det er vel noe alle får med seg. Men Alexander har først og fremst fokus rettet mot seg selv, og hvordan han skal bli bedre.

- Hva taler imot Ewan når han inntar Europa og felt som er enda mer konkurransedyktige enn Tour Down Under?

- I de duellene jeg har sett til nå har han hatt relativt frie passasjer fram til spurten. Han har kunnet ligge langt tilbake, og likevel manøvrere seg fram til vinnerposisjonen. Det blir interessant å se hvordan det går når feltet er mer kompakt, og når konkurrentene bruker mer av fysikken sin mot ham. Spurtene i Down Under har også passet muskulaturen hans. Han er en varmblodig rytter, så kulda i noen av de europeiske rittene kan bli en utfordring. I tillegg blir det trangere veier, mer kjemping, mann mot mann og lengre distanser, analyserer Ørn.

PS! Det er allerede avklart at Caleb Ewan ikke forsøker seg på Milano-Sanremo i inneværende sesong.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media