Vetle Sjåstad Christiansen:

- Vanskelig å ta det seriøst

Vetle Sjåstad Christiansen (30) har fått gjennomgå i russiske medier etter at han i et intervju med Dagbladet gikk hardt ut mot den russiske langrennsløperen Veronika Stepanova.

SKUFFET: Vetle Sjåstad Christiansen er skuffet over utspillene til russiske Veronika Stepanova. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SKUFFET: Vetle Sjåstad Christiansen er skuffet over utspillene til russiske Veronika Stepanova. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert

«Vetle, du var jo på rett vei, var du ikke? Men noe gikk galt i din skjebne, sant? Bekymre deg ikke, jeg kan velge ut en strålende ridebjørn til deg i Kamtsjatka», skriver Veronika Stepanova på sin Instagram-profil torsdag.

Reaksjonen til Stepanova kommer etter at Vetle Sjåstad Christiansen i forrige uke fortalte til Dagbladet at han syns utspillene til den russiske langrennsstjerna, i forbindelse med Vladimir Putins OL-seremoni, nærmest var sjokkerende.

- Jeg ble født i januar 2001. For mine øyne har Russland igjen blitt sterkt, stolt og vellykket. Ikke alle i verden liker det. Det er åpenbart. Men vi er på rett vei. Og vi vil definitivt vinne som vi vant i OL, sa Stepanova i forbindelse med seremonien.

En uttalelse med så klare referanser til krigen i Ukraina syntes Sjåstad Christiansen både så stygt ut - og var skuffende.

SKUFFET: Vetle Sjåstad Christiansen er skuffet over utspillene til russiske Veronika Stepanova. Vis mer

- Nå har ikke jeg hørt om noen skiskyttere som har vært ute og bjeffa på lik linje med henne. Og jeg vet liksom ikke om de stiller der frivillig, eller om dem putter på et falskt smil. Man vet aldri hva slags konsekvenser det får for de som ikke stiller. Får de lov til å gå skirenn igjen, noen gang? Men selvfølgelig ser det veldig stygt ut. Spesielt når du drar i gang den talen hun Stepanova dro i gang. Den var ikke god. Den var helt forferdelig, sa han.

Sjåstad Christiansen, som i likhet med resten av skiskytterne har tatt et tydelig standpunkt mot krigen i Ukraina, mener Stepanovas kritikk er vanskelig å ta seriøst.

- Jeg tenker at det er en litt barnslig måte å svare på og det blir vanskelig å ta det seriøst, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- For det første så blir det ganske vanskelig å komme seg dit. Nå var det showrenn der tidligere (i Kamtsjatka), men det blir nok ikke noe showrenn der med det første, så jeg må takke pent nei til den invitasjonen der, sier Sjåstad Christiansen som svar på Stepanovas Instagram-innlegg.

Flere russiske reaksjoner

Det er ikke bare Stepanova som har reagert på Sjåstad Christiansens meninger i Russland.

Blant annet har den tidligere russiske skiskytteren Dmitrij Vasiljev uttalt følgende til russiske Sport Ekspress, gjengitt av VG.

- Når folk i Norge har astma og bruker en enorm mengde ulovlige preparater, har dette selvfølgelig en veldig sterk effekt på hjernen. Våre idrettsutøvere og alle våre folk generelt er veldig patriotiske. Vi elsker landet vårt, i motsetning til nordmennene, som tilsynelatende hater landet sitt. Dette er deres problem. Når Veronika sier noen patriotiske ord om Russland, forårsaker det bare stolthet hos oss alle. De har tydeligvis ingen slik tradisjon. Hvis de bruker mindre ulovlige midler, så kanskje hodet kommer på plass.

Sjåstad Christiansen svarer følgende tilbake:

- Jeg står for det jeg mener. Man møter på andres meninger hver eneste dag i livet. Men man kan holde seg til kontekst og man blir litt metta av astmamedisinreferansene. Jeg vet ikke grunnlaget for diskusjonen, som jeg syns er relativt dårlig, utdyper han til Dagbladet.

- Vil provosere

Dagbladet har tidligere omtalt Peter Reinebos meninger angående hyllesten til Putin av de russiske OL-utøverne. Han er virksomhetssjef i den svenske olympiske komité (SOK).

Han mener den russiske hyllesten til dels er for å provosere, men også for å vise egne folk at «vi har rett og vi kan», sa han til svenske Expressen.

OL-HYLLEST: Vladimir Putins hyllest av russiske OL-utøvere, her avbildet med Veronika Stepanova i år. Foto: AP/NTB
OL-HYLLEST: Vladimir Putins hyllest av russiske OL-utøvere, her avbildet med Veronika Stepanova i år. Foto: AP/NTB Vis mer

Reinebo påpekte videre, ved å dra paralleller til tidligere internasjonale konflikter som første og andre verdenskrig og den kalde krigen, at relasjonen til idrettene i landet også har blitt påvirket i lang tid etter at konfliktene er over.

Noe han tror vil skje igjen.

- I de tidligere konfliktene har det hengt igjen, det har også forekommet sanksjoner etter at konflikten er over. Det ser jeg også for meg denne gangen. Det er ganske naturlig at det blir sånn, sa han videre.

Dette er et poeng også Vetle Sjåstad Christiansen trekker fram.

- Jeg vet ikke om de innser hvor vanskelig det er å komme seg tilbake når de har de holdningene der. Jeg vet heller ikke om de er fornøyde med å holde seg i Russland. Dessverre, for deres del. De er uskyldige bønder på et sjakkbrett, men de kunne likevel unngått å uttale seg på den måten. Det kan godt hende enkeltindivider frykter for sitt eget liv, men jeg synes utspillene til Stepanova er skuffende og litt vel offensive, gjentar han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer