- Vanskelig å være gira 30 ganger i løpet av en sesong

Lund Svindal tror han vet hvorfor Kjus og Aamodt sanket gullmedaljer.

OPTIMIST: Aksel Lund Svindal er optimist før en ny sesong, men sier han heller vil vinne verdenscupen enn en mesterskapsmedalje. Foto: Jacques Hvistendahl
OPTIMIST: Aksel Lund Svindal er optimist før en ny sesong, men sier han heller vil vinne verdenscupen enn en mesterskapsmedalje. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hver eneste helg handler om å unngå småfeilene som koster dyrebare poeng. Bare i VM kan Aksel Lund Svindal slippe seg helt løs.

- Hvis jeg kan velge, vinner jeg heller verdenscupen sammenlagt enn et VM-gull, sier Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

Konsekvensen av uttalelsen er noe som for de fleste kan framstå som et paradoks. Først når VM-medaljene skal deles ut i Schladming fra 5. til 17. februar kan den norske superalpinisten gi full gass uten å tenke konsekvenser.

- Skal man henge med i en cup, er det viktig å samle poeng hele veien. En fjerdeplass kan være veldig verdifull, mens det kan være veldig kostbart å kjøre ut. Man kan ikke ta for store sjanser, forklarer Svindal.

- I tillegg er det vanskelig å være gira 30 ganger i løpet av en sesong, poengterer han.

Mer avslappa I VM er det helt andre mekanismer som gjelder.

- I VM er jo en fjerdeplass null verdt. Der er det egentlig bare gull som gjelder. Da er det lettere å slippe seg løs, medgir Lund Svindal.

At han har gullmuligheter i flere grener, gjør det også lettere å lykkes i et VM.

- At Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt alltid gjorde det så godt i mesterskap, tror jeg henger sammen med akkurat det. Og det samme gjelder for meg. Når man har flere sjanser, kan man være mer avslappa. Kjører man ut i det første rennet, vet man at man likevel har nye muligheter. Da blir det lettere å bruke spenningen positivt, fastslår Lund Svindal.

Slipper å velge Han mener han ikke representerer et særtilfelle ved å sette verdenscupen foran VM i status.

- De fleste mellomeuropeere vil nok også si at verdenscupen er større enn OL-gull, men en amerikaner vil kanskje ikke være enig i det.

- Hva mener du om det?

- Hvis jeg kunne velge å vinne en av delene én gang, da er det et vanskelig spørsmål. Verdenscupen er et slit gjennom en hel vinter. Men øyeblikket der og da — følelsen — er veldig annerledes når du vinner OL, poengterer Lund Svindal, som slipper å velge. Han har allerede vunnet alt som er å vinne.

- I bra slag Årets sesong starter som vanlig med storslalåm i Sölden, og gutta kaster seg ut av startboksen søndag 28. oktober.

To uker før premieren, kan ikke Lund Svindal være annet enn optimist. Det fem uker lange oppholdet i Sør-Amerika ble tilnærmet perfekt, og den norske alpinkongen har kommet langt i å tilpasse seg de nye storslalåmskiene.

- Jeg er i bra slag, bekrefter Lund Svindal, som mener han ikke har hatt en bedre oppkjøring siden i 2007.

Den gangen ble det dessverre en kort sesong, etter det stygge fallet i Beaver Creek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer