Vanskelig, men trygt og sikkert laguttak

Oslo (NTB): Nils Johan Semb har gjort noen vanskelige valg før laguttaket til EM-kvalifiseringskampen mot Latvia søndag, men bortsett fra på keeperplassen har han valgt å satse på det trygge og sikre. Petter Rudi, Frank Strandli og Espen Baardsen er nye siden sist, og landslagssjefen innrømmet lørdag at det var i angrep han måtte gjøre de vanskeligste valgene.

- Jo, det har vært vrient, for det er veldig jevnt i mange roller. Dessuten har jeg hatt et noe tynt vurderingsgrunnlag når det gjelder noen, sa Nils Johan Semb da han offentliggjorde sitt andre laguttak som landslagssjef.

Etter at Frode Grodås ble skadet kalte han inn unggutten og tredjekeeperen i VM, Espen Baardsen, i troppen, og til sjuende og sist valgte han å starte med Tottenham-keeperen i mål.

- Det er prestasjoner i den siste tiden som ligger bak det uttaket. Jeg skal ikke nekte for at det er det Baardsen har gjort i den nærmeste tiden som har vært avgjørende, sa Semb om valget av keeper.

Frisk på trening

Frank Strandli ble vraket i VM-troppen for noen måneder siden, men nå er han inne i varmen igjen for fullt.

- Frank har vært frisk på trening. Han er dessuten godt trent ved siden av at han er hurtig og god i lufta. Det er egenskaper jeg håper å kunne utnytte mot Latvia søndag, sa landslagssjefen.

Han innrømmet at det ikke var lett å skille mellom Petter Rudi og Roar Strand. Sistnevnte har hatt et tett og tøft program i det siste, og det var en del av årsaken til at valget falt på Rudi, som heller ikke kom med i VM-troppen til Frankrike i sommer.

Lett for Nils Johan Semb var det heller ikke å velge mellom Erik Hoftun og Henning Berg. Hoftun kom bra fra forrige landskamp; det ga ham en ny mulighet.

Spent

- Jeg må innrømme at jeg er spent før søndagens kamp. Det er veldig viktig for oss å få en god start, for det er ikke til å komme fra at vi får veldig inspirasjon dersom vi klarer å få flyten i spillet vårt, sa han.

I utgangspunktet stiller Semb med en 4-5-1-formasjon, men det gjelder først og fremst i den defensive fasen av spillet. Offensivt er det ikke slik. Da spiller laget mer i en 4-3-3-formasjon, og det var i en slik formasjon landslagssjefen offentliggjorde laget lørdag.

- I angrep spiller vi 4-3-3, men når vi ikke har ballen er det 4-5-1-systemet som ligger i bunnen, sa Semb. Han innrømmet at Latvia kan bli en langt vanskeligere motstander enn det ser ut på papiret, men utgangspunktet er å ta tre poeng.

- Vi har respekt for Latvia alle sammen. Derfor satser vi på å ikke stresse prestasjonene. De får komme som en slags bonus, men det betyr ikke at dette kommer til å bli en «møkkakamp». Utgangspunktet vårt er å gjøre det så godt som mulig, sa landslagssjefen lørdag.