Vanskeligere å skifte nasjonalitet

Reglene for å skifte nasjonalitet skal nå bli strengere.

- I framtiden vil utøvere bare få lov til å representere et nytt land etter at de har mottatt pass fra det landet de har flyttet til, sier Istvan Gyulai, generalsekretær i Det internasjonale friidrettsforbundet.

Stavgullet ble vunnet av Maksim Tarasov, som bor i Budapest men lojalt stiller for fødelandet Russland. Han er altså et unntak. Sølvet gikk til en utøver fra Hviterussland som stilte i australske farger, mens Israel ved en ex-russer tok bronse.

- Jeg bor i Budapest fordi der finner jeg de beste treningsforholdene. Hvis de klarer å legge forholdene til rette i hjemlandet, er jeg villig til å flytte tilbake, sier Tarasov.

Raskt bytte

Det mest kjente eksempelet på nasjonsskifte er kenyansk-fødte Wilson Kipketer, som sto på toppen av podiet etter søndagens 800 meter-finale til tonene fra den danske nasjonalsangen.

Kipketer har bodd i København i ni år, men har fortsatt ikke dansk pass. Bryllupsklokker kan derimot få ting til å skje raskere.

Da Ludmila Narosjilenko forlot Russland i 1993 og ble gift med sin manager Johan Engquist, tok det tre år å få svensk statsborgerskap - akkurat i tide til å bli Sveriges første OL-vinner på kvinnesiden under Atlanta-OL.

(NTB-AFP)