Vant - og sa opp jobben

I dag kommer Porto-trener José Mourinho hjem med det trofeet Gianluca Vialli i sin tid døpte til «pokalen med de store ørene».

Allerede i morgen kan han være på Stamford Bridge i London. - Jeg er europamester i kveld, men jeg har bestemt meg for å forlate Porto. Etter to og et halvt år i klubben har vi vunnet alt som kan vinnes. Det er ingen flere utfordringer igjen, sier José Mourinho.

Porto-treneren hadde foten i døra til alle de trenerjobbene en mann kan ønske seg da han inntok Schalke Arena i tyske Gelsenkirchen i går kveld. Etter 3-0 over Monaco kan han be hvem som helst om å rulle ut den røde løperen. Og på plass under mesterligafinalen i går kveld var selvfølgelig Chelseas styreformann, Peter Kenyon.

For, som han sa det til Sky Sports, «å se på kampen og gå i et par møter».

Chelseas øverste leder fikk spørsmålet som bare måtte komme, da han høflig nok stilte opp for Sky Sports i pausen: Blir det Porto-trener José Mourinho eller Monaco-trener og tidligere Chelsea-spiller Didier Deschamps som får managerjobben på Stamford Bridge? Og Kenyon svarte uten å svare:

- Det vil bli slutt på spekulasjonene senest i neste uke.

Vil til England

José Mourinho smilte knapt da Porto spilte hjem det gjeveste trofeet i europeisk klubbfotball. Og da pokalen var løftet og papirbitene fløy som en snøstorm over Schalke Arena gikk han ned fra seierspodiet, tok av seg medaljen og forsvant rett i garderoben. Og da han dukket opp igjen var han like presis om framtida som han alltid har vært i trenerjobben.

Fordi José Mourinho, som allerede som 15-åring fortalte faren sin at han skulle bli den beste fotballtreneren i verden, alltid må videre.

- Jeg er stolt av det jeg har gjort i Porto, sier Mourinho. - Vi klarte å vekke en klubb som sov. Men det er en stund siden jeg bestemte meg for at dette skulle bli min siste kamp.

José Mourinho sier han har tilbud fra flere land. Men det er til England han ønsker seg. Og slik vokser spekulasjonene rundt Chelsea seg til en sannhet. Fordi:

- Agenten min har hatt seriøse samtaler med Chelsea. Jeg har også snakket med dem - ikke fullt så alvorlig. Men jeg kan ikke si noe her og nå - jeg er jo akkurat blitt europamester , sier José Mourinho.

Ny stjerne født

19 år gamle Alberto Carlos - gutten fra Brasil - har i motsetning til Mourinho akkurat begynt sin karriere i Porto. Og hvilken kickstart den fikk i Gelsenkirchen der han ga arbeidsgiveren 1-0 rett før pause med sitt første mål i mesterligaen. Og da Monaco ble nødt til å trykke på mot Portos massive forsvar kom kontringene som avgjorde kampen.

To vakre kontringer som ble avsluttet med den giften man trenger for å avgjøre finaler.

Fernando Morientes var dypt inne på Portos banehalvdel da han mistet ballen etter 71 minutter. Noen få sekunder og tre trekk seinere var det 0-2. Deco, Alenitchev og Deco igjen fikset den biten på ypperste måte.

Kall det gjerne kunst.

Kall det mer enn gjerne Art Deco.

London neste

Og finalens siste mål var også overgangsspill i mesterklasse. Samt avsluttende egenskaper fra den øverste skuffen. Da Alenitchev hamret inn kveldens tredje mål, begynte nok José Mourinho å tenke på sin avskjed fra klubben.

Da han puttet medaljen i lomma og forlot den voldsomme feiringen ute på banen var han allerede på vei til neste jobb.I London.

VANT: I dag kommer Porto-trener José Mourinho hjem med det trofeet Gianluca Vialli i sin tid døpte til «pokalen med de store ørene».