Vant Birkebeineren - tapte verdenscupen

Thomas Alsgaard gjorde jobben og vant Birkebeineren solid. Dessverre for Thomas hadde Per Elofsson også en god dag på jobben. Norges Idrettsforbund tror flere av deltakerne er dopet.

Thomas Alsgaard vant Birkebeineren på tiden 2.24.08,7. Anders Aukland kom på 2. plass 36,4 bak. Frode Estil ble nummer tre, 39,2 bak vinneren.

Per Elofsson ble nummer åtte i verdenscupavslutningen og vant dermed verdenscupen i langrenn for menn sammenlagt.

Anita Moen vant kvinnenes Birkebeinerrenn, på tiden 2.43.39,1.

Vibeke Skofterud ble nummer to, 31,1 bak, mens Manuela Henkel, Tyskland, kom på 3. plass, 31,9 bak vinneren.

Tror Birkebeinere doper seg

Dopingjegerne tar stadig oftere turlangrennsløpere i dopinggarnet. Nå roper Lars Erik Frisvoll varsku.

Frisvoll er leder av domsutvalget i Norges Idrettsforbund, og med over 9000 turlangrennsløpere på startstreken i årets Birkebeiner-renn er det mange med urent mel i posen.

- Vi har en økning på dopingsaker. Ofte er det tilfeller som er lite omskrevet i mediene. Vi har hatt en del saker på trimmere som driver med turlangrenn eller langdistanseløp, sier Frisvoll i et intervju med Adresseavisen.

- Disse sakene dukker opp oftere enn det vi kan forvente. Ingen må tro at doping bare er forbeholdt de som skal ta OL-gull. Det er underlig at folk som skal gå for eksempel Birkebeineren, doper seg uten annet formål enn å gå fortere enn det de klarte året før, sier Frisvoll.

I 2001 var han med og avsa dom i 10-12 dopingsaker. Antallet stiger for hvert år. Alle som blir funnet skyldige i bevisst å ha inntatt ulovlige stoffer, får minimum to års utestengelse.

- Risikoen for å bli tatt er stor, men det virker ikke som folk tror det, sier Frisvoll.

Idrettsforbundets dopingjegere gjør sporadiske tester ute i trimmiljøene. I fjor dukket dopingjegerne opp også på Birkebeineren. En dopingkontroll kan innebære at man må avgi urinprøve, blodprøve eller begge deler.

(NTB)