FØLELSER:  Meb Keflezighi dediserte seieren i årets Boston maraton til alle sto langs løypa. Foto: NTB Scanpix
FØLELSER: Meb Keflezighi dediserte seieren i årets Boston maraton til alle sto langs løypa. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vant Boston marathon med ofrenes navn på brystet

- Dette handlet ikke om meg.

Meb Keflezighi fra USA vant Boston marathon søndag. Det var første hjemmeseier i løpet siden 1983, på en dag full av følelser.

- Dette handlet ikke om meg, men om alle som sto langs løypa. Jeg ga alt for dem, og de hjalp meg utrolig mye på de siste kilometerne, sa en rørt Keflezighi etter løpet.

Han løp med navnene til dødsofrene for fjorårets terroraksjon skrevet med tusj på startnummeret: Krystle, Lingzi, Martin og Sean. Krystle Campbell, Lun Lingzi og Martin Richard døde da to bomber eksploderte nær mållinjen, mens Sean Collier ble drept noen dager senere under jakten på gjerningsmennene.

Rita Jeptoo satte løyperekord da hun noe tidligere tok sin tredje seier i kvinneklassen. Hun vant også i fjor, på den mørkeste dag i løpets historie.

Før start i den 118. utgaven av verdens eldste bymarathon ble det avholdt ett minutts stillhet til minne om ofrene for terrorangrepet mot fjorårets løp. I forstaden Hopkinton ble de tre døde og 264 skadde minnet før løperne ble sendt av gårde.

Hele 35.755 løpere fra 96 land var påmeldt til årets løp. Det er det nest høyeste deltakerantallet noensinne. Det er blant annet fordi det ble gjort plass til de 5600 som ikke fikk fullføre fjorårets løp etter at bombene detonerte rett ved målstreken i Boylston Street.

Etterlengtet Keflezighi ordnet en etterlengtet hjemmeseier i løpet da han foran anslagsvis en million tilskuere løp inn til personlig rekord 2.08.37. Han holdt unna for kenyaneren Wilson Chebet nedover oppløpet.

38-åringen er opprinnelig fra Eritrea. Han har tidligere vunnet New York marathon (2009) og det amerikanske OL-uttaksstevnet (2012). Han har også OL-sølv fra 2004. I Boston var hans beste plassering fra før tredjeplassen i 2006.

- Utrolig, ropte de amerikanske TV-kommentatorene da Keflezighi besvarte ønsket om en hjemmeseier. I fjor var han tilskuer og forlot målområdet like før bombene eksploderte.

Ikke siden Greg Meyer i 1983 hadde en amerikansk mann vunnet løpet. Forrige USA-seier i kvinneklassen kom ved Lisa Larsen Weidenbach i 1985.

Jeptoo løp i mål til tiden 2.18.57. Dermed slo kenyaneren den 12 år gamle løyperekorden til Margaret Okayo med hele ett minutt og 46 sekunder.

Streng sikkerhet Sikkerhetstiltakene er skjerpet, men fjorårets tragiske hendelser har ikke skremt bort deltakere.

- Jeg var ikke bekymret før jeg så alle politifolkene og hundene deres på toget. Da ble jeg litt nervøs, sa friidrettstreneren Robert Hollis til nyhetsbyrået Reuters.

Han var blant de tusener av påmeldte som møtte opp i en park i sentrum av Boston for å kjøres i buss til startstreken i Hopkinton 42 kilometer vest for byen.

Det er forbud mot vanlige sekker, og deltakerne måtte ha skiftetøy i gjennomsiktige poser.

Også under baseballklubben Boston Red Sox' hjemmekamp mot Baltimore Orioles ble ofrene for terrorangrepet minnet. Det skjedde både under kveldskampen søndag og formiddagskampen mandag.

(NTB)