SÅ MOT HIMMELEN: Joannie Rochette trosset sorgen etter morens plutselige død og gikk til bronse i kunstløp på en bølge av sympati. Foto: SCANPIX/EPA/ANATOLY MALTSEV
SÅ MOT HIMMELEN: Joannie Rochette trosset sorgen etter morens plutselige død og gikk til bronse i kunstløp på en bølge av sympati. Foto: SCANPIX/EPA/ANATOLY MALTSEVVis mer

Vant bronsen for sin døde mor

Storfavoritt Kim Yu-na tok gullet, men Joannie Rochette vant publikum.

|||

Storfavoritt Kim Yu-na tok overlegent kunstløpgull, men hjemmefavoritten Joannie Rochette vant publikum med sitt modige bronseløp.

Sørkoreanske Kim hadde et enormt forventningspress på sine unge skuldre, men bar det ubesværet gjennom et imponerende friløp der alle elementer var perfekt utført. Dommerne ga seg ende over og ga henne 150,06 poeng, nesten 20 poeng mer enn noen annen løper.

Hun satte ny rekord både for friløpet og sammenlagt, og vant med over 23 poeng.

- Jeg kan ikke tro at denne dagen endelig er her, og jeg kan ikke tro den poengsummen jeg fikk, sa Kim, som lot tårene trille etter løpet sitt.

- Når jeg har sett kunstløpkonkurranser, har jeg alltid lurt på hvorfor det er så mange som gråter. I dag gråt jeg selv, og jeg skjønner ikke helt hvorfor. Men jeg er så glad for at jeg greide å vise alt jeg har gjort på trening, sa hun.

Til musikk av George Gershwin lyktes hun med seks trippelhopp og 11 hopp til sammen.

Sterk åpning

Japanske Mao Asada, som 19-åringen har konkurrert mot siden de var jevngamle juniorer i asiatiske stevner, prøvde å utfordre henne. Verdensmesteren fra 2008 gjennomførte to strake trippel axel, den andre kombinert med en dobbel toeloop. Det var en knallsterk åpning, men senere kom feilene. Hun landet på to bein etter ett hopp, og en trippel toeloop ble til en single.

- Jeg gjorde alt jeg kunne. Det var fint at jeg lyktes med to trippel axel, men jeg er ikke fornøyd med resten av programmet, sa hun.

For publikum kom høydepunktet da Rochette inntok isen. Canadieren viste enormt mot da hun sikret tredjeplass i kortprogrammet noen dager etter at moren hennes døde plutselig av hjertesvikt.

Trosset sorgen

Rochette trosset sorgen igjen og gjennomførte et imponerende friløp. Publikum jublet for hvert vellykket hopp og møtte også de små feilene med varm applaus. Hun landet på to føtter etter to av hoppene, men det var fortjent da hun fikk stående applaus etter gjennomført friløp.

Mens hun etter kortprogrammet brøt ut i krampegråt, pekte hun denne gang opp og sendte et slengkyss mot himmelen. Deretter tok hun smilende imot karakterene som ga henne bronse.

- Jeg føler meg stolt. Resultatet var ikke det viktigste. Jeg er glad for å være på seierspallen. Det var et livstidsprosjekt for meg og moren min, og vi oppnådde det, sa hun i en uttalelse lest av en lagleder.

Først på seierspallen presset tårene på igjen.

(NTB)