Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vant EM-gull, slo europarekord og brøt drømmegrense

Alexander Dale Oen (22) vant thrillerfinale i Eindhoven.

• Dagbladet.no tidligere i kveld: I kveld kan han bryte drømmegrensa

(Dagbladet.no): I går satte han europeisk mesterskapsrekord, som den første nordmann noensinne, med tida 1.00,11 på 100 meter bryst under langbane-EM i Eindhoven.

Deretter svømte han en suveren semifinale, og i dag fulgte Alexander Dale Oen (22) opp med en fantastisk og spennende EM-finale. Etter en knallsterk avslutning, ble tida 59,76.

Dermed ble han ikke bare europamester, som den første nordmann på herresida noensinne - han brøt også drømmegrensa på ett minutt med 24 hundredeler.

- Jeg kikket opp på resultattavla og fikk nesten sjokk. Det er fantastisk å være den fjerde svømmer i verden som har klart å komme under ett minutt på 100 meter bryst langbane, sier Øygarden-gutt Dale Oen til bt.no.

Slo Europa-rekorden

Som om ikke det var nok, slo Oen også Europa-rekorden med 18 hundredeler. 59,76 er også den tredje beste tida i verden noensinne (verdensrekorden er på 59,13).

- Jeg har fortsatt gåsehud, dette er en fantastisk og historisk dag! Vi får alt på en gang, og det er deilig å se at det er mulig i en så tøff idrett, jubler trener Petter Løvberg til Dagbladet.no et kvarter etter at det ble klart at svømmehistorien må skrives om.

Oen har fra før sølvmedalje fra forrige EM, i Budapest, Ungarn, men aldri tidligere har en norsk mann vunnet EM-gull i svømming.

ALEXANDER DALE OEN: Europa-rekordholder, europamester, Norges første EM-vinner og en av fire menn som har svømt 100 meter bryst under ett minutt. Alt dette ble klart i kveld. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
ALEXANDER DALE OEN: Europa-rekordholder, europamester, Norges første EM-vinner og en av fire menn som har svømt 100 meter bryst under ett minutt. Alt dette ble klart i kveld. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Vis mer

- Kan ha mer i vente

Fra før er Irene Dalby den eneste norske svømmeren som har gått helt til topps. I 1991 vant hun både 400- og 800-meteren.

For Dale Oen handler det nå om å glede seg kort over dagens prestasjon, før han må rette fokuset mot resten av langbane-EM og da særlig morgendagens 200 meter bryst.

- Nå skal vi glede oss sinnsjukt i kveld, før vi må forsøke å nullstille Alexander. For jeg tror vi kan ha mer i vente, varsler trener Løvberg.

image: Vant EM-gull, slo europarekord og brøt drømmegrense
image: Vant EM-gull, slo europarekord og brøt drømmegrense
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media