VM-DRONNING: Marit Bjørgen tok fire VM-gull i Holmenkollen. Så mange gull har ingen andre norske langrennsløpere tatt i ett mesterskap. Foto: Bjørn Langsem
VM-DRONNING: Marit Bjørgen tok fire VM-gull i Holmenkollen. Så mange gull har ingen andre norske langrennsløpere tatt i ett mesterskap. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Vant fire VM-gull og detroniserte Dæhlie

Fortjener Marit Folkets Idrettspris?

• Stem nederst i saken, og du kan bli en av 12 vinnere som får tilsendt gavekort fra XXL til en verdi av 200 kroner.

Marit Bjørgen vant fire VM-gull og har detronisert Bjørn Dæhlie. Nå mangler bare en Tour de Ski-seier.

Først var hun sprintdronning. Deretter ble hun langrennsdronning.

Så kom den tilsynelatende endeløse nedturen for Marit Bjørgen, som viste seg å likevel ha et bunnpunkt: VM i Liberec i 2009.

Snuoperasjon Snuoperasjonen er for lengst historie. Mange — Bjørgen selv inkludert — trodde det var umulig å toppe OL-innsatsen i Vancouver i 2010. Der ble det tre gull, ett sølv og én bronse. Best av alle, uansett kjønn og idrett.

Men toppen var ikke nådd. 2011 skulle vise seg å bli et enda bedre år.

Da Bjørgen kom til VM på hjemmebane i Holmenkollen i februar, var det uten å ha blitt slått i et eneste distanserenn i verdenscupen siden OL-suksessen et år tidligere.

Kanskje har Norge aldri hatt en større VM-favoritt i langrenn. Og aldri før har en norsk VM-favoritt innfridd så til de grader.

Fire gull Det startet med gull i sprint, fortsatte med gull på 15-kilometer. Så ble det gull på 10 kilometer. Stafetten ble en ren formalitet for Bjørgen, etter at lagvenninnene hadde skaffet et uinntagelig forsprang.

Dermed kunne Bjørgen kopiere Jelena Välbes rekord med fem gull på fem startet i ett og samme VM med seier på den avsluttende tremila.

Den rekorden fikk altså Välbe beholde. For Therese Johaug vant, og Bjørgen måtte nøye seg med sølv — uten at det føltes som noe nederlag.

- I dag tapte jeg ikke gullet. Jeg vant sølvet, sa Bjørgen etterpå.

Fire gull i ett VM er uansett det beste en norsk langrennsløper noen gang har gjort. Ingen andre har klart noe tilsvarende.

Forbi Dæhlie Ti internasjonale mesterskapesmedaljer (hvorav sju gull) på to år, er Bjørgen også alene om.

Den kanskje aller største milepælen ble trolig likevel passert på Sjusjøen 19. november. Da la Bjørgen selveste Bjørn Dæhlie bak seg på lista over tidenes mestvinnende langrennsløpere i verdenscupsammenheng.

Seieren var Bjørgens 47. — mens Dæhlie stoppet på 46.

Nå gjenstår det egentlig bare én ting for Bjørgen å vinne, nemlig Tour de Ski. Klarer hun det, blir det i så fall som første nordmann.

8. januar har vi svaret. Før den tid kan Marit Bjørgen bli kåret til årets idrettsutøver av Dagbladets lesere.