Karsten Warholm

Vant folkets hjerter

2021 ble året Karsten Warholm skulle vinne det meste. Inkludert folkets hjerter, igjen.

GJENGANGER: Det betyr fortsatt mye for Karsten Warholm å vinne priser. -Å gjenta suksess er kanskje vanskeligere enn folk tror, mange synes nok det her livet blir ensidig. Video: Ragna Kristine Sandholt / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/SOGNSVANN (Dagbladet): Under OL i Tokyo ble Karsten Warholm det første mennesket i historien til å løpe 400 meter hekk, på under 46 sekunder.

Seinere skulle han gå helt til topps i Diamond League.

I desember ble han historisk da han som første nordmann ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver av det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Nå har også det norske folket talt. Karsten Warholm er vinner av Dagbladets årlige kåring: «Folkets idrettspris».

GULL: Karsten Warholm innfridde og tok en imponerende gullmedalje og ny verdensrekord på 400 meter hekk i OL i Tokyo. Foto: Bjørn Langsem. Video: Discovery+ Vis mer

Legger ære i å være norsk

- Jeg syns det er kjempestas. Egentlig syns jeg det er enda mer stas å få den for tredje gang.

Det sier Karsten Warholm til Dagbladet, som vant den samme prisen i både 2017 og 2019. De samme årstallene han ble verdensmester på 400 meter hekk.

ALT FOR NORGE: -Jeg er stolt av å representere Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALT FOR NORGE: -Jeg er stolt av å representere Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Et av trofeene har han faktisk i leiligheten sin i Oslo. Resten av både medaljer og trofeer, er hjemme hos mor og far i Ulsteinvik, forteller han.

2021 var året Warholm skulle gjøre det helt store, da han muligens løp inn til det beste løpet i OL-historien.

Live-published photos and videos via Shootitlive

For under sommer-OL i Tokyo ble det både verdensrekord og olympisk rekord da han løp inn til tiden 45,94. OL-løpet har blant annet blitt sammenliknet med Bolts utrolig rekord på 100 meter.

Warholm påpeker at det å gjenskape suksess er noe av det vanskeligste med jobben. Fordi når du har vært på topp, og kanskje har mest lyst til å kose deg, må du raskt tilbake i samme rytme for å nå nye mål.

Dette er noe Warholm og trener Leif Olav Alnes har prioritert knallhardt i årevis, forteller han.

Prisene han da får for sine prestasjoner er med på å motivere han videre:

- Egentlig for hver gang jeg får utmerkelser, så gir det bare mer motivasjon for å gå tilbake å gjøre jobben. Jeg er stolt over det. Og takknemlig selvfølgelig. Det er kult at prisen er stemt fram av folket, sier Warholm før han fortsetter:

- Jeg legger veldig mye ære i det å være norsk og løpe med det norske flagget på brystet. Jeg har til og med sørget for å ha det norske flagget på den private drakta mi, som jeg løper med utenfor mesterskap. Det å være norsk og representere Norge ute i verden, det legger jeg stor stolthet i.

- Betyr mer nok mer enn folk tror

Når det blir mange priser, skulle man kanskje tro at de etter hvert mister sin betydning.

Men for Warholm betyr «Folkets pris» mer enn det kanskje mange tror, påpeker han.

- Det er mange folk som tenker og spør om det ikke bare går inflasjon i det for meg. Sånn er det ikke i det hele tatt.

En pris, liten eller stor, er for Warholm beviset at han klarte å levere sportslig igjen.

Også over tid.

Hvordan verdens beste friidrettsutøver klarer å motivere seg for nye mål igjen og igjen, handler om hvor han velger å rette blikket, mener han.

- Jeg tror egentlig ikke at jeg har en personlighet som dras mot å klare slike prestasjoner om og om igjen. Jeg blir fort rastløs og jeg liker alltid å ha øynene på nye ting. Men jeg er virkelig motivert for dette her og det gir meg utrolig mye. Jeg har gjennom Leif Olav (Alnes) og teamet mitt klart å holde øynene på ballen, sier Warholm og utdyper:

- Jeg klarer å stå opp hver dag for så å gå og gjøre den jobben som skal til. Det tror jeg veldig mange sliter med etter hvert, når de har vunnet ting, at det livet her på en måte blir for ensidig. Men jeg har klart å holde det normale livet på avstand og leve i bobla mi for å kunne gjøre det som skal til for å skulle prestere enda bedre.

- Det tror jeg 100 prosent er hemmeligheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer