Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vant for første gang på ni år - med plastpose i bakhjulet

Meget spesiell seier til rutinert belgier.

SEIER UTENOM DET VANLIGE: Det hører til sjeldenhetene at Stijn Vandenbergh vinner sykkelritt, men da han først gjorde det, skjedde det på en bemerkelsesverdig måte. Foto: PD (©TDWSport.com)
SEIER UTENOM DET VANLIGE: Det hører til sjeldenhetene at Stijn Vandenbergh vinner sykkelritt, men da han først gjorde det, skjedde det på en bemerkelsesverdig måte. Foto: PD (©TDWSport.com) Vis mer

(procycling.no): En høydramatisk innspurt på den avsluttende etappen av Volta a la Comunitat Valenciana endte med en overraskende bruddseier til Etixx-Quick Step og Stijn Vandenbergh.

Sammen med en innpåsliten plastpose spilte den storvokste belgieren hovedrollen i sentrum av Valencia.

Med den ubudne gjesten viklet inn på sykkelen, rett ved siden av bakhjulet, tråkket Vandenbergh seg først i mål på tunge gir.

Like bak spurtet hovedfeltet som besatt for å hente inn tometersmannen, uten å lykkes. Nederlenderne Dylan Groenewagen (LottoNL-Jumbo) og Raymond Kreder (Roompot) fulgte nærmest, men nådde ikke fram i tide.

Ifølge statstikknettsiden PCS har ikke Vandenbergh vunnet et ritt siden han gikk til topps i Tour of Ireland helt tilbake i 2007.

Mer Sky-jubel
Team Sky bokførte samtidig søndagens andre sammenlagttriumf. Som ventet hadde Wout Poels ingen problemer med å forsvare den solide ledelsen han skaffet seg med den innledende tempoen og lørdagens sterke klatreoppvisning til Xorret del Catí.

Chris Froome og Peter Kennaugh sørget for dobbeltseier til Sky i Australia tidligere på dagen.

Vegard Stake Laengen syklet for IAM-lagkompisens Jonas Van Genechtens sjanser i spurten søndag.

Sistnevnte måtte nøye seg med en femteplass til slutt, mens Stake Laengen syklet inn som nummer 67 i bakkant av hovedfeltet.

Kristoffer Skjerping viste lovende takter som hjelper for Matti Breschel i innspurten. Den norske Cannondale-proffen avsluttet rittet med en 14.-plass i Valencia, seks plasser bak danske Breschel.

Les mer: Ble forbannet, gikk i brudd og holdt til siste mil

Arrangøren valgte av alle ting å korte ned søndagens etappe på grunn av lavt tempo i feltet på første del av dagen. De opprinnelige ti rundene inne i storbyen ble omgjort til seks, og skapte noe forvirring hos kommentatorene til britisk Eurosport.

Derfor foregikk kun de siste 15 kilomterne i gatene til Spanias tredje største by. Bardiani og Etixx-Quick Step sendte ut en rytter hver i brudd så snart feltet kom inn i Valencia.

Avgjørende rykk
Manøveren skulle kanskje først og fremst spare lagene deres for å bruke krefter i fronten av feltet. Men den viste seg å bli så mye mer.

Mens Mirco Maestri og Stijn Vandenbergh lå et stykke foran, tok Cofidis på seg hovedansvaret med å holde hastigheten oppe i hovedfeltet. Det franske laget jobbet for at Nacer Bouhanni skulle få en sjanse til å revansjere spurtnederlaget for Groenewagen på den tredje etappen.

Vandenbergh støtet etter hvert ifra Maestri. Og med et forsprang på rundt 17 sekunder så det lovende ut for den rutinerte belgieren. Dramatikken fikk en ny tvist da en plastpose satte seg fast på siden av bakhjulet til Vandenbergh.

31-åringen ble tydelig distrahert av den ubeleilige blindpassasjeren på sykkelen, og ba på et tidspunkt om hjelp fra motorsykkelen med kameramannen for å bli kvitt posen. Likevel klarte han å holde konsentrasjonen oppe.

Feltet bak jaktet febrilsk, men startet den siste fartøkningen for seint. Groenewagen tok spurten like bak, men det holdt ikke til en andre etappeseier for den unge nederlenderen.

Vandenbergh holdt unna med noen små sekunder. Han kunne pustet lettet ut over at plastposen ikke forårsaket like store problemer som den potensielt kunne gjort.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.