Karsten Warholm

Vant global kåring - årets utøver

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har kåret Karsten Warholm (25) til årets mannlige friidrettsutøver. Ingen nordmann har tatt den prestisjetunge prisen før han.

HISTORISK LØP: Karsten Warholm satte både verdens- og olympisk rekord under OL i Tokyo i sommer. Foto: NTB
HISTORISK LØP: Karsten Warholm satte både verdens- og olympisk rekord under OL i Tokyo i sommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Warholm, som tidligere i år ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver i Europa, trakk til slutt det lengste strået foran kulestøter Ryan Crouser og sprinter Andre Degrasse. Med det er han også historisk, da ingen nordmann før han har vunnet pris som årets internasjonale utøver.

- Jeg er så glad på dine vegne. Det var på tide, sa WA-president, Sebastian Coe, som delte ut prisen til Warholm.

Under OL i Tokyo brøt Warholm den umulige grensen på 46 sekunder på 400 meter hekk, med den utrolige tiden 45,94.

Noe som både er verdens- og olympisk rekord.

I 2017 og i 2019 ble han verdensmester på samme distanse.

GULL: Karsten Warholm innfridde og tok en imponerende gullmedalje og ny verdensrekord på 400 meter hekk i OL i Tokyo. Foto: Bjørn Langsem. Video: Discovery+ Vis mer

OL-løpet har blitt sammenliknet med Bolts utrolige rekord på 100 meter. Superlativene har mer eller mindre haglet. NRKs friidrettsekspert Jann Post har blant annet omtalt løpet som det beste løpet i OL-historien.

På prisutedelingen ble Warholm spurt om han skjønte selv, at han kom til å sette ny verdensrekord.

- Da jeg så tiden, tenkte jeg det var en feil. Jeg så ikke den komme. Jeg så ikke seieren komme før jeg kom over mål. Det var et intenst løp. Jeg visste at de andre jaget meg. Jeg går alltid ut hardt og vet ikke hva som skjer bak meg. Jeg kjempet hele veien til mål, sa Warholm.

- Ikke uslåelig

Men rekorden er derimot ikke uslåelige, utdypte Warholm til Dagbladet i november.

- Jeg tror ikke at 45.94 nødvendigvis kommer til å være noen rekord. Man kan gå ut å slå den hvilken som helst dag. Nå kommer det til å handle om å være på skuddhold hele tiden og alltid være klar for å konkurrere om edelt metall, sa Warholm da han deltok på åpningen av eget rom til minne om Svein Arne Hansen på Bislett stadion.

I tillegg til OL-løpet gikk Warholm også helt til topps i årets Diamond League.

Også Jakob Ingebrigtsen var blant de ti beste navnene på kandidatlista til WA, men til tross for et fantastisk år, klarte han ikke å komme seg blant topp fem på lista.

Carl Lewis, Florence Griffith-Joyner, Usain Bolt, Kenensia Bekele og Jelena Isinbajeva er blant utøvere som også har vunnet den prestisjetunge prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer