Vant golfdrama etter Mickelson-kollaps

Phil Mickelson hadde stø kurs for sin tredje strake Major-tittel i natt – inntil alt raknet på det siste hullet.

Dermed stakk australske Geoff Ogilvy av med seieren i årets US Open.

Avslutningen på verdens aller mest prestisjetunge golfturneringer er sjelden udramatiske, men så spennende og tette dueller som i New York mandag er det lenge mellom hver gang man ser. Et knippe historiske poenger krydret dramaet.

Phil Mickelson ville med seier bli den andre i historien – etter Tiger Woods – som vant tre strake Major-turneringer. På toppen av det hele ville han endelig lykkes i US Open etter tre sure andreplasser.

Men det 18. og siste hullet knuste drømmen om den historiske trippelen. Akkurat som det ødela vinnersjansene for en annen ringrev – Colin Montgomerie.

Kollapsen

Briten, som fyller 44 år fredag, har aldri vunnet en Major-turnering i et langt golfliv. Natt til mandag fikk han sitt livs sjanse, men tålte ikke presset og misset grovt på innspillet på det siste hullet. Straffen ble en dobbelbogey, og seierssjansene var spolert.

Phil Mickelson trengte på sin side «bare» å trygge par på det siste hullet. En bogey ville gi han omspill om seieren med Geoff Ogilvy. Ingen – selv ikke hovedpersonen selv – trodde det kunne gå galt.

Men det gjorde nettopp det.

Utslaget endte rett i taket på et stort serveringstelt, før ballen spratt tilbake på gresset. Det gjorde slag nummer to overkommelig, men Mickelson misset igjen og traff et stort tre 25 meter lenger framme. Da det tredje slaget havnet i en dyp bunker, var alt ødelagt.

– Jeg kan bare ikke fatte at jeg gjorde det der. Jeg hadde seieren i lomma, og spilte som en idiot, sa vanligvis så sindige Mickelson til TV-kanalen ESPN etterpå.

– Føler med Phil

Resultatet ble som for Montgomerie dobbelbogey, og dermed kunne Phil Mickelson glemme alle potensielle sammenlikninger med Tiger Woods. I stedet blir parallellene trukket til franske Jean van de Velde, som selv sto for en fantastisk kollaps i British Open i 1999. Franskmannen slo i vannet på det siste hullet, og tapte turneringen etter en trippelbogey.

Med Mickelsons kollaps gikk seieren i US Open til Geoff Ogilvy. Australieren fulgte den spennende avslutningen fra klubbhuset etter å ha satt en fabelaktig lang putt på det nest siste hullet – samt reddet en sterk par på det siste. Der og da trodde han slaget sikret andreplassen.

– Jeg hadde nesten litt i overkant mye flaks på slutten, og føler med Phil, sa Ogilvy.

28-åringen fra Adelaide ble den første australske US Open-vinneren siden David Graham vant den prestisjetunge turneringen tilbake i 1981. Den forrige spilleren fra «Down Under» som vant en Major-turnering var legendariske Greg Norman. I 1993 gikk han til topps i British Open.

Seieren innbrakte ikke mindre enn seks millioner kroner i premiepenger.

PS! Vinneren endte på totalt fem slag over par i årets US Open. Det sier sitt om at banen i New York var uhyggelig krevende. Vinnerscoren er den høyeste siden 1974.

SYNES SYND PÅ RIVALEN: Phil Mickelson (t.h) sprakk på siste hull. Dermed vant Geoff Ogilvy.