<strong>STOLT:</strong> Alexander Dale Oen er stolt av øyeblikket og VM-gullet i Kina 24. juli. Med terrorangrepet mot Norge var det vanskelig å fokusere på oppgavene. Nå ser han fram mot OL neste år. Foto GUNNHILD TOLDNES / DAGBLADET
STOLT: Alexander Dale Oen er stolt av øyeblikket og VM-gullet i Kina 24. juli. Med terrorangrepet mot Norge var det vanskelig å fokusere på oppgavene. Nå ser han fram mot OL neste år. Foto GUNNHILD TOLDNES / DAGBLADET Vis mer

Vant gullet for terrorofrene hjemme i Norge

Fortjener Alexander Dale Oen (26) Folkets idrettspris?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stem nederst i saken, og du kan bli en av 12 vinnere som får tilsendt gavekort fra XXL til en verdi av 200 kroner.

(Dagbladet): Alexander Dale Oen (26) vant gull i svømme-VM i Shanghai i sommer. Etter løpet strevde han for å holde tårene tilbake.

<strong>PREGET:</strong> Alexander Dale Oen var sterkt preget av tragedien hjemme i Norge mens han selv svømte for edelt metall i Shanghai. 
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
PREGET: Alexander Dale Oen var sterkt preget av tragedien hjemme i Norge mens han selv svømte for edelt metall i Shanghai. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

Alexander Dale Oen er en av Dagbladets elleve kandidater til Folkets idrettspris, som du nå kan stemme på. Og Dale Oen, som tilhører Bærumsvømmerne, har lagt et svært positivt idrettsår bak seg.

Under svømme-VM i Shanghai i sommer, tok han Norges første svømme-gull i VM noensinne, da han ble verdensmester på 100 meter bryst. Men 26-åringen kommer til å huske mesterskapet også av en helt annen årsak. Hjemme i Norge var det terrorangrep i Oslo og på Utøya.
 
- De dagene der er den største følelsesmessige utfordringen jeg har hatt. Det skjedde så mye hjemme og det var så trist, forteller Dale Oen til Dagbladet.
 
- Jeg hadde skrudd av mobil, pc og alt. Jeg fikk bare høre fra noen at det hadde gått av en bombe. Jeg har venner som er politi og prøvde å ringe alle, men det var ingen som svarte, naturligvis. Så våknet jeg opp dagen etter til nyheten om Utøya. Og da gikk det virkelig inn på meg. Det var helt vilt.

- Fullstendig kontroll
Dale Oen presterte likevel optimalt og svømte inn til gullmedalje og norsk rekord på distansen, med tiden 58,71. Og det til tross for at oppkjøringen var alt annet enn perfekt.

<strong>VISTE MUSKLER:</strong> Ingen kunne true Dale Oen på 100 meter bryst. Nordmannen ble verdensmester.  
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
VISTE MUSKLER: Ingen kunne true Dale Oen på 100 meter bryst. Nordmannen ble verdensmester. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

- Jeg hadde brukket hofta og den ble ikke fin igjen før i mars, kun fire måneder før VM. Men alt ble likevel bra til slutt og jeg er jo veldig fornøyd med resultatet, sier svømmeren og gliser bredt.
 
Men det er semifinalen Dale Oen trekker frem som det sportslige høydepunktet i året som har gått.

- Da hadde jeg fullstendig kontroll. En sikkerhet i meg selv som var en veldig deilig følelse. Alt var bare nytt der og da og jeg gikk skrittene mens jeg svømte. Det var en fantastisk følelse.

I 2012 er det klart for OL i London og Dale Oen er allerede så smått i gang med oppkjøringen.

- Fokuset vil øke etterhvert og tilslutt vil alt smalne inn mot det store målet. Svømmer jeg fortere enn tidligere, vet jeg at det blir et godt resultat, avslutter verdensmesteren.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer