Halvor Egner Granerud

Vant Hoppuka

Halvor Egner Granerud (26) fullførte med stil. Han er overlegen vinner av Hoppuka. Clas Brede Bråthen hyller apparatet rundt hoppstjerna etter seieren.

SEIER: Halvor Egner Granerud feirer ekstatisk med det norske flagget. Foto: CHRISTOF STACHE / AFP)
SEIER: Halvor Egner Granerud feirer ekstatisk med det norske flagget. Foto: CHRISTOF STACHE / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BISCHOFSHOFEN/OSLO (Dagbladet): Selv i siste renn var han i egen klasse og knuste konkurrentene.

Granerud vinner med den høyeste poengsummen noensinne i Hoppuka.

- Det føles helt nydelig. Jeg var dritnervøs. Så nervøs har jeg aldri vært før. Det kom bare «jaaa» ut av meg på sletta. Det er en drøm, sier Granerud til Dagbladet og andre medier i Bischofshofen.

Sist gang en nordmann vant konkurransen sammenlagt var Anders Jacobsen i 2007.

Granerud smilte fra øre til øre da han øverst på pallen mottok gullørnen som symbol på at han er Hoppukevinner. Men det var også tydelig at han slet med å holde seierstroféet, til tross for at andremann i sammendraget, polske Dawid Kubacki, advarte ham.

- Dawid har en fra før. Han var veldig klar på at den er tung, så vær forsiktig. Jeg fikk en liten advarsel, jeg hadde ikke sett for meg at den var så tung, forklarer Granerud.

TROFÉ: Halvor Egner Granerud med symbolet som viser at han er vinner av Hoppuka. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
TROFÉ: Halvor Egner Granerud med symbolet som viser at han er vinner av Hoppuka. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer

Hyllest

Sportssjef Clas Brede Bråthen var en rørt mann etter bragden.

- Dette føles jævlig fortjent for veldig mange. Halvor skal ha aller mest kred. Det samme skal foreldrene og alle som har hjulpet ham. Gjengen som er rundt utøverne våre er fantastisk dyktige mennesker, men framfor alt bra folk. De står sammen dag og natt for at utøverne skal få sånne øyeblikk, sier Bråthen til Dagbladet.

REAGERER: Et kamera fanger episoden som har satt sinnet i kok hos hockeyforeldre i USA. Video: Facebook, SWHOCKEY. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Foreldrene til Granerud var på plass i Bischofshofen og fulgte rennet fra sletta.

- Å se det her som pappa til han som har vunnet er stort, sier faren til TV 2.

- Det er helt «wow», følger moren opp.

STOLTE: Halvor Egner Granerud jubler sammen med mor og far i Paul Außerleitner-bakken i Bischofshofen under det fjerde og siste rennet av den tysk/østerrikske hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB
STOLTE: Halvor Egner Granerud jubler sammen med mor og far i Paul Außerleitner-bakken i Bischofshofen under det fjerde og siste rennet av den tysk/østerrikske hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det å ha de til stede her er helt nydelig. De har alltid støttet meg, sier Granerud til TV 2.

- Jeg håper det norske folk setter pris på det. Det er disse øyeblikkene vi jobber dag og natt for, fortsetter Bråthen.

Scheie i ekstase

NRKs mangeårige hoppkommentator Arne Scheie er i ekstase når han snakker med Dagbladet sekunder etter triumfen.

- Dette er noe av det største jeg har opplevd for norsk hoppsport. Dette er så stort. Han vinner så klart. Dette er ikke bare HOPPSHISTORIE. Det er idrettshistorie, forklarer han engasjert.

- Dette er helt vilt. Det er er utrolig stort å oppleve. Det er måten han gjennomfører på som imponerer meg mest. Han leverer åtte fantastiske hopp! Hvilken idrettsmann han er, fortsetter Scheie.

NRK-legenden hyller trener Stöckl for å sette ned farten før Graneruds siste hopp.

- Det er helt riktig av Stöckl. Du ser at han hopper 143,5 meter. Hva hadde skjedd om han hadde hoppet fra samme avsats? Han hadde falt. Han han hadde fortsatt vunnet hoppuka, men ikke rennet. Nei, dette er helt enormt.

Espen Bredesen som selv vant Hoppuka i 1993/94 var godt fornøyd med Graneruds seier.

- Dette var stort, og på tide. Det er bare å gratulere, sier Bredesen til Dagbladet.

- Er du overrasket over måten han gjør det på?

- Nei, jeg er vel ikke det etter det første rennet. Men Hoppuka er noe spesielt og det er aldri avgjort før det er hoppet åtte hopp. Det har vi sett tidligere med Tande. Men Granerud er for god til at det skulle skje noe. Det var ikke overraskende mot slutten.

- Han har vært soleklart best gjennom hele Hoppuka og står igjen som seiersherre. Det har gått noen år siden Norge vant og det er deilig å være en del av laget når det skjer igjen, sier lagkompis Daniel-André Tande til Dagbladet.

Også tidligere statsminister Erna Solberg har kastet seg på blant gratulantene.

Overlegen

Men denne gangen har Granerud vært overlegen. Han kom inn til siste renn med en ledelse på 23,3 poeng ned til polske Dawid Kubacki, som ble far samme dag som det avsluttende Bischofshofen-rennet.

Etter første omgang i Bischofshofen ledet han rennet, og hadde økt avstanden med ytterligere 4,9 poeng på Kubacki som var nummer tre, mens slovenske Anze Lanisek.

Nordmannens kjempehopp satte en stopper for det lille håpet polakkene hadde. I finaleomgangen var han enda mer overlegen.

For Kubacki ble det uansett en gledens dag - med andreplass sammenlagt i Hoppuka, og som nybakt far.

- Det var masse følelser i dag. De var så sterke at jeg ikke kunne konsentrere meg så godt som jeg vanligvis kan. Jeg prøvde mitt beste, og jeg er glad for å ende på pallen. Jeg vil rette en stor takk til jentene mine for at jeg kunne være her, sier Kubacki til arrangøren.

Granerud er nordmann nummer seks til å vinne Hoppuka. I tillegg til Jacobsen har Sigurd Pettersen (2004), Espen Bredesen (1994), Ingolf Mork (1972) og Bjørn Wirkola (1967, 68 og 69), Torgeir Brandtzæg (1965), Toralf Engan (1963), Olaf B. Bjørnstad (1954) klart bragden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer