Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Få nordmenn vinner flere skirenn enn Emil Iversen

Vant i Oberstdorf. Derfor er likevel ikke Emil Iversen en del av OL-uttaket

Emil Iversen er en av fire norske herrer som har vunnet verdenscuprenn denne sesongen, men er likevel ikke en av de sju som er tatt ut til OL så langt. Nå forklarer landslagsledelsen hvorfor. Iversen er overrasket.

KNIVEN PÅ STRUPEN: Snart hele allroundslandslaget er tatt ut til OL, men Emil Iversen har fortsatt ikke fått klarsignal og dyttes på et stort press før verdenscuphelga i Planica. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
KNIVEN PÅ STRUPEN: Snart hele allroundslandslaget er tatt ut til OL, men Emil Iversen har fortsatt ikke fått klarsignal og dyttes på et stort press før verdenscuphelga i Planica. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Emil Iversen (26) legger ikke skjul på at han er overrasket over at han ikke er blant de sju langrennsherrene som er tatt ut til OL i Pyeongchang hittil, selv om han er én av fire som har vunnet verdenscuprenn denne sesongen og én av to som har vunnet verdenscuprenn i tre sesonger på rad.

- Det var overraskende. Men jeg satser jeg på at ligger godt an. Så får jeg bare klinke til i helga, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Det er ikke første gang Meråker-gutten og flere rundt ham er overrasket over at han har blitt utelatt.

Iversen vant hele tre verdenscupseirer i gjennombruddssesongen 2015/16 og fulgte opp med flere nye pallplasser og en mektig imponerende verdenscupseier på tremila i Falun i januar 2017.

Med en stabil rekke av toppresultater i sprintrenn og distanserenn i klassisk gikk Meråker-gutten inn i Lahti-VM med fire gullsjanser: sprint, lagsprint, 15 kilometer klassisk og herrestafetten.

Antiklimakset kunne ikke ha blitt større da Iversen falt fra medaljesjansene på fristilssprinten i Lahti og falt fra et sannsynlig VM-gull på lagsprinten sammen med Johannes Høsflot Klæbo.

Kort tid seinere ble han vraket til 15 kilometer fristil, hvor Iversen hadde vært blant verdens tre beste løpere gjennom hele sesongen sammen med Iivo Niskanen og Martin Johnsrud Sundby.

Northug raste. Niskanen jublet

IKKE OL-KLAR: Allroundlandslagsløperne som er friske og har levert toppresultater denne sesongen er tatt ut til OL, bortsett fra Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE OL-KLAR: Allroundlandslagsløperne som er friske og har levert toppresultater denne sesongen er tatt ut til OL, bortsett fra Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Niskanen og Sundby vant oppskriftsmessig gull og sølv, mens Niklas Dyrhaug kapret bronsen. Den tredje største favoritten, Emil Iversen, fikk imidlertid ikke engang gå rennet. Niskanen mente vrakingen av Iversen gjorde det enklere å vinne gull.

- Jeg hadde aldri trodd at Norge skulle vrake Emil Iversen. Han hadde en dårlig dag på lagsprinten, men har vært virkelig vært sterk i år. Vrakingen av Emil gjorde det enklere for meg å vinne, sa Iivo Niskanen til Dagbladet den gang.

Petter Northug omtalte det hele som en skandale.

- Emil burde få gått 15-kilometeren med de distanseresultatene han har i år. Det er en skandale at han ikke er på laget, sa Northug til Dagbladet.

- Emil er kvalifisert til denne distansen, var Mosvik-ekspressen tydelig på.

​Ikke blant de utvalgte

All den tid Iversen ikke fikk gå 15-kilometeren han på forhånd var tatt ut til, røk også herrestafetten som Norge vant etter en heftig duell mot Russland. 26-åringen fra Meråker dro hjem i stor skuffelse.

Nå har han reist seg, og etter en variabel sesonginnledning viste Iversen endelig sitt høye maksnivå igjen da han spurtet ned all motstand og vant 15 kilometer fristil i Oberstdorf i Tour de Ski. I sprint har han en 5. plass som best fra klassisksprinten på Lillehammer, hvor han var nest beste nordmann.

I Ruka var han fjerde beste nordmann. De øvrige uttakssprintene har han ikke gått, blant annet på grunn av Tour de Ski.

Likevel er Iversen ikke en av de sju som nå har blitt tatt ut til vinter-OL i Pyeongchang. De sju OL-klare er er Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth.

Bare de tre førstnevnte har vunnet verdenscuprenn denne sesongen. Den fjerde som har vunnet internasjonale renn i år, Emil Iversen, er altså foreløpig ikke blant de utvalgte til OL og har dermed kniven på strupen foran verdenscuphelga i Planica.

Løfshus' forklaring

Til Dagbladet forklarer langrennssjef Vidar Løfshus hvorfor Iversen ikke har fått klarsignal ennå, selv om han har en av ytterst få som har vunnet verdenscupseirer i tre sesonger på rad, inkludert denne.

- Vi avventer med Emil til etter Planica. Dessverre er det ingen fellesstart med 15 kilometer fristil i OL. Men det er godt å ha med seg et vinnerresultat når troppen blir komplett, sier Løfshus til Dagbladet.

- Tønseth er tatt ut selv om 2.-plassen hans i verdenscupen kom i 15 kilometer klassisk, som heller ikke er en OL-øvelse. Hva er forskjellen på Didrik og Emil?

- Didrik har to stafettgull fra VM, og per i dag regnes han som en utøver med gode sjanser på femmila i klassisk. Emil har dessverre ingen tilsvarende historikk i mesterskap, svarer Løfshus.

Avslører: Iversen langt bak i køa på OL-tremila

Han hinter altså at Lahti-fiaskoen til Iversen kan bli brukt mot gladgutten fra Meråker igjen, men på Dagbladets oppfølgingsspørsmål, svarer langrenssjefen noe utydelig.

- Dere vektlegger med andre ord mesterskapshistorikk i dette uttaket?

- Nei. Men selvsagt er det en fordel å ha gått et norsk lag inn til gull. Da har du erfaring, som er viktig hvis alt annet er likt i et uttak, sier Løfshus til Dagbladet.

- Men først og fremst gjelder dette femmila og de egenskaper vi tror en utøver har der. Per i dag er Emil mest aktuell for sprint. Da sier det seg selv at han må ut og gå ei helg til.

- Betyr dette at Emil ikke er aktuell for 30 kilometer fellesstart med skibytte?

- Emil står ikke lengst framme i køen til den distansen, nei, avslører langrennssjefen.

Nå må Iversen prestere i Planica for å gå seg inn på OL-sprinten. I tillegg skal det gås 15 kilometer klassisk i helga, men denne distansen er ikke på OL-programmet.

- Har 15-kilometeren i Planica da noe som helst betydning for OL-uttaket?

- Å vise form skader aldri, sier Løfshus.

Akkurat nå er hele allroundslandslaget tatt ut til OL, bortsett fra Emil Iversen, Petter Northug og Sjur Røthe. De to sistnevnte har trøblet mye med sykdom og skader denne sesongen.

- Hvilke renn vil du gå i OL, Emil?

- Jeg går alt jeg blir tatt ut til, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Disse er tatt ut til Planica:

Menn, sprint klassisk:
Pål Golberg, Gol IL, Emil Iversen, IL Varden Meråker, Petter Northug, Strindheim IL, Eirik Brandsdal, Kjelsås IL, Kasper Stadaas, IL Heming, Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL, Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL, Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF.

LANGRENNSDEBATTEN: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. Hva skjer med Petter Northug? Er han ferdig på toppnivå eller har "Petter smart" en plan? Får vi noen gang se Ola Vigen Hattestad i sporet igjen? Får Astrid Uhrenho... Vis mer

15 km klassisk:
Didrik Tønseth, Byåsen IL, Emil Iversen, IL Varden Meråker, Petter Northug, Strindheim IL, Niklas Dyrhaug, Tydal IL, Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub, Mattis Stenshagen, Follebu IL, Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL, Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF.

Kvinner, sprint klassisk:
Anna Svendsen, Tromsø Skiklubb Langrenn, Mari Eide, Øystre Slidre IL, Kathrine Harsem, IL Varden Meråker, Thea Krokan Murud, Søre Ål IL, Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL, Heidi Weng, IL Bul.

10 km klassisk:
Anna Svendsen, Tromsø Skiklubb Langrenn, Mari Eide, Øystre Slidre IL, Kathrine Harsem, IL Varden Meråker, Thea Krokan Murud, Søre Ål IL, Kari Øyre Slind, Oppdal IL, Silje Øyre Slind, Oppdal IL, Heidi Weng, IL Bul.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!