ANKLAGES FOR DOPING: Dallas Seavey har vunnet Iditarod-løpet i Alaska fire ganger. Nå anklages han for å ha dopet hundene sine. Foto: AP Photo/Mark Thiessen
ANKLAGES FOR DOPING: Dallas Seavey har vunnet Iditarod-løpet i Alaska fire ganger. Nå anklages han for å ha dopet hundene sine. Foto: AP Photo/Mark ThiessenVis mer

Iditarod-vinner anklagd for å dope hundene

Vant løpet fire ganger. Nå beskyldes han for å ha dopet hundene sine

Dallas Seavey anklages for å ha gitt hundene ulovlige smertestillende.

Ledelsen for Iditarod-løpet i Alaska i USA anklager Dallas Seavey, som har vunnet løpet fire ganger, for å ha dopet hundene sine.

Selv nekter 30-åringen for å ha gitt forbudte stoffer til dem i årets løp, og han har trukket seg fra neste års løp i protest.

Iditarod Trail Committee uttalte mandag at de hadde identifisert Seavey som hundekjøreren som hadde fire hunder som testet positivt for et ulovlig smertestillende stoff etter fullført løp i Nome i mars i år.

I en video Seavey la ut på Facebook sier han at han forventer at han ikke får starte årets utgave av løpet fordi han uttaler seg om saken. Iditarod-reglementet inneholder en formulering som forbyr kjørerne å uttale seg kritisk om løpet eller sponsorene.

I videoen hevder han at han ikke har gjort noe galt og sier han ikke vil bli «kastet under bussen».

Seavey legger til at han ikke bryr seg om han aldri får delta igjen, eller tjene et øre mer som hundekjører.

Iditarod-ledelsen møttes mandag til krisemøte og bestemte seg for å gå ut med kjørerens identitet etter først å ha valgt å forholde seg taus etter råd fra en advokat. Ledelsen ombestemte seg for å unngå spekulasjoner.

Dopingavsløringene som nå har kommet fram i lyset, har også ført til en regelending i Iditarod. Tidligere har det vært opp til arrangørene å dokumentere at en deltaker bevisst har dopet sine hunder. I framtiden vil kjøreren stå ansvarlig for enhver positiv prøve, såframt det ikke kan dokumenteres at denne er et resultat at forhold utenfor vedkommendes kontroll.

De fire aktuelle hundene i Seaveys spann skal ha testet positivt etter målgang i mars. Stoffet som ble funnet var Tramadol.

Dallas Seavey vant Iditarod i 2012, 2014, 2015 og 2016. I fjor ble han andremann, bak faren Mitch. Amerikaneren har vært blant de ti beste ni år på rad.

(NTB)