- TRAGISK:  Elisabeth Edland og spannet hennes kom i mål på Røros 05.04 mandag morgen. Der ble hun utropt til vinner av F400-løpet, nærmest mot sin vilje. Hun vil helst dele seieren med nummer to, Ole Wingren. Foto: Hanne Nordskag / Femundsløpet
- TRAGISK: Elisabeth Edland og spannet hennes kom i mål på Røros 05.04 mandag morgen. Der ble hun utropt til vinner av F400-løpet, nærmest mot sin vilje. Hun vil helst dele seieren med nummer to, Ole Wingren. Foto: Hanne Nordskag / FemundsløpetVis mer

Vant med ti minutter, men ville ikke ha seieren

Elisabeth Edland utropt som vinner av Femundløpet mot sin vilje.

(Dagbladet): Litt over klokken 05 i dag tidlig kom Elisabeth Edland og hennes hundespann i mål som vinnere i klassen Femund 400.

Nå sitter hun igjen med en seier med bismak - etter at manglende merking til målområdet felte lederen av løpet, Ole Wingren.

- Det er første gang jeg har kommet i mål og følt at det har vært en nedtur, sier Edland til Dagbladet, og karakteriserer målgangen som tragisk.

Begge tok feil Både Elisabeth Edland og Ole Wingren tok feil spor noen hundre meter før mål - fordi merkingen til målgangen manglet, skriver Østlendingen.

Forskjellen, forteller Edland til Dagbladet, er at hun fant ut av at hun hadde kjørt feil relativt fort, og fikk snudd. Det gjorde ikke Wingren.

- Jeg tok også feil, og da jeg kjørte over målgangen i Røros, var jeg sikker på at Ole var foran meg, siden jeg har sett han der store deler av løpet, sier Edland til Dagbladet.

Sa ifra I mål skjønte hundekjøreren ingenting da hun ble utropt som vinner.

- Jeg var kjempefornøyd med å være nummer to, og gledet meg til å gratulere Ole, sier Edland, som har konkurrert mot finske Wingren i flere år.

Men Wingren var ikke å se i målområdet, og Edland måtte innse at den hun mener er det rette vinneren, mistet seieren fordi markeringene til målgangen manglet.

- Jeg sa helt klart ifra ved målgang at den helt klare vinneren er Ole, sier Edland.

Sliter med å glede seg - Så fikk jeg høre at han hadde kjørt feil, og skjønte med en gang hvor han hadde tatt feil, sier Edland, som ikke legger skjul på at hun sliter med å glede seg over seieren.

- Jeg synes det er trist for Femundsløpet å få en sånn avslutning.

- Det blir jo helt feil når jeg blir lei meg over å komme først i mål, sier Edland, som synes seieren kunne vært delt mellom hun selv og Wingren for å gjøre opp for den manglende merkingen.

- Må kunne stole på merkingen Ole Wingren la inn en klage på merkingen til juryen etter at han kom i mål, ti minutter bak Edland. Juryen tok den ikke til følge, og begrunner det med at det i Norges Hundekjørerforbunds Reglement for langdistanse slede står at det er kjørers ansvar å finne frem selv om løypemerking tilfeldigvis mangler, skriver Femundløpet på sine hjemmesider.

- Vi som arrangører er lei oss for at dette hendte, sier løpsleder Roger Leegaard til Dagbladet.

Kan ikke ta hensyn til følelser - Men en jury kan ikke basere seg på følelser, men må forholde seg til reglementet, sier han.

 VED MÅLGANG:  - Jeg sa helt klart ifra ved målgang at den helt klare vinneren er Ole, sier Elisabeth Edland til Dagbladet. Foto: Hanne Nordskag / Femundløpet
VED MÅLGANG: - Jeg sa helt klart ifra ved målgang at den helt klare vinneren er Ole, sier Elisabeth Edland til Dagbladet. Foto: Hanne Nordskag / Femundløpet Vis mer

Leegaard sier at det for dem som arrangør er vanskelig å følge med på om ett av de rundt 1000 merkingene som er i Femundsløpet har blåst overende.

Finske Wingren var svært opprørt etter løpet, kanskje særlig fordi dette ikke er første gang han opplever manglende merking i hundeløpet.

-Det er andre gang jeg har opplevd dette i Femundløpet. Det samme skjedde da Femundløpet var VM i 2011, klaget den fortvilte finske hundekjøreren, ifølge Østlendingen.

Elisabeth Edland sier til Dagbladet at hun skjønner at det er førernes eget ansvar, men at man burde kunne forvente at merkingen er på plass i et så velfungerende og stort løp som Femundløpet er.

- Når man har kjørt i nærmere 400 kilomter på en greit merka løype, så stoler man på merkingen, sier hun skuffet over arrangørene.